Bολιδοσκόπηση από το κατοχικό καθεστώς προς Αμμοχωστιανούς

Coronavirus, Αμμοχωστιανοί, κατοχικό καθεστώς

Το κατοχικό καθεστώς προσέγγισε Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων στην κλειστή περιοχή των Βαρωσίων τους οποίους και βολιδοσκόπησε κατά πόσο ήταν έτοιμοι να πάνε πίσω υπό τουρκική διοίκηση. Η επιστροφή περιουσιών είναι ένα από τα σενάρια που απασχολούν την «επιτροπή» στα κατεχόμενα.

Με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα του «Φ» για τις κινήσεις στις οποίες προβαίνει το κατοχικό καθεστώς σε σχέση με την Αμμόχωστο σε δηλώσεις του εκπρόσωπος των ξενοδόχων της κατεχόμενης πόλης επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν επαφές. Σύμφωνα με τον Στέλιο Μανδρίτη (δηλώσεις στον Άλφα) από τουρκοκυπριακής πλευράς είχαν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν βολιδοσκοπήσεις προς Ελληνοκύπριους ξενοδόχους εάν θα πήγαιναν πίσω στην πόλη.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, στις κατά καιρούς προσεγγίσεις του κατοχικού καθεστώτος ακολουθείται μια τακτική προσέγγιση: Πρώτον, μπαίνει το γενικό ερώτημα τι θα κάνουν (εννοείται αμφότερες οι πλευρές) με την Αμμόχωστο του καταρρέει. Δεύτερον, ερωτώνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων και κυρίως οι ξενοδόχοι για το τι σκέφτονται να κάνουν σ’ ό,τι αφορά την Αμμόχωστο. Τρίτον, μπαίνει αμέσως μετά εάν θα πήγαιναν πίσω στην πόλη και τις περιουσίες τους.

Ο εκπρόσωπος των ξενοδόχων της Αμμοχώστου άφησε να φανεί η αρνητική προσέγγιση από πλευράς Ελληνοκυπρίων ως προς την πιθανότητα επιστροφής τους υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν οι Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων υπό τα δεδομένα που θα προκύψουν μέσα από τις επόμενες αποφάσεις του κατοχικού καθεστώτος.
Ο Ερσίν Τατάρ –«πρωθυπουργός» του κατοχικού καθεστώτος– ήταν και στις νέες του δηλώσεις αποκαλυπτικός για τις επόμενες κινήσεις σε σχέση με την Αμμόχωστο, οι οποίες θα προέλθουν μέσα από την «επιτροπή ακίνητων περιουσιών». Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ (μετάφραση ΓΤΠ) «η ‘επιτροπή ακινήτων περιουσιών’ θα εργαστεί και θα προβεί σε επιστροφές σε μεγάλο βαθμό». Υποστήριξε πως «το άνοιγμα θα γίνει στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Από τα όσα υποστήριξε ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και υποψήφιος στις «εκλογές» της 26ης Απριλίου, για κάποιες από τις περιουσίες θα καταβληθεί αποζημίωση και για άλλες θα αποφασιστεί επιστροφή. Στα πλαίσια της εξέτασης των υποθέσεων αυτών, είπε ο Τατάρ θα μπορεί να υποβάλει αίτηση και η διοίκηση του ΕΒΚΑΦ, η οποία ως γνωστό διεκδικεί την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου υποστηρίζοντας πως μεγάλο μέρος είναι βακουφική.

Ένας από τους λόγους που οδηγείται το κατοχικό καθεστώς προς αυτή την κατεύθυνση είναι και το υπέρογκο ποσό που θα κληθεί να πληρώσει μέσω της «επιτροπής». Σύμφωνα με τον Τατάρ: «Και εμείς λέμε ‘έλα πάρε την, αν η αξία της περιουσίας σου το 1974 ήταν ένα εκατομμύριο δολάρια, τώρα είναι 100 εκατομμύρια δολάρια’.

Αυξήθηκε η αξία όλων των τουριστικών αξιών στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι’ αυτό τον λόγο μεταβιβάζουμε στους νόμιμους ιδιοκτήτες της μιαν περιουσία που έχει τόσο μεγάλη αξία. Και εκείνοι σίγουρα θα νιώσουν ικανοποίηση. Ναι, ίσως να υπήρξαν κάποιες καταστροφές, όμως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η περιουσία απέκτησε αξία. Αυτά είναι επιτυχία της ‘’κυβέρνησης’’».

ΕΘΝΙΚΟ: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΑΤΖΕΝΤΑ

Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει σήμερα το πρωί στις 10, με την ατζέντα του να έχει ανανεωθεί το τελευταίο 24ωρο προκειμένου να καλύψει τα ζητήματα που τρέχουν και τα οποία απασχολούν περισσότερο κόμματα και πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το Εθνικό Συμβούλιο είχε καθοριστεί για σήμερα από την περασμένη εβδομάδα. Στην αρχική ατζέντα βρίσκονταν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η Αμμόχωστος. Ουσιαστικά ο Πρόεδρος θα ενημέρωνε την πολιτική ηγεσία για τις επιστολές του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και ξένους ηγέτες για το θέμα της Αμμοχώστου και γενικότερα για τις προκλήσεις των Τούρκων.

Χθες αποφασίστηκε να ανανεωθεί η ατζέντα και να προστεθούν σ’ αυτήν τα θέματα του κορωνοϊού και των παράτυπων μεταναστών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση. Παράλληλα θα έχει ενδιαφέρον ποιες θα είναι οι εξηγήσεις που ο ίδιος θα δώσει αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει οδοφράγματα, γεγονός που προκάλεσε διαφωνίες σε διάφορα επίπεδα.

«Η σημαντικότερη εξέλιξη»

Χαρακτηρίζοντας την κίνηση για την Αμμόχωστο ως τη «σημαντικότερη εξέλιξη των τελευταίων 45 χρόνων», ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε: «Το Βαρώσι παραμένει ως πόλη φάντασμα εδώ και 45 χρόνια. Αφού δεν υπήρξε συμφωνία, ήταν αναγκαίο ένα τέτοιο άνοιγμα. Και αυτό το άνοιγμα το έκανε η κυβέρνησή μας. Διαβουλευτήκαμε μια φορά και η κυβέρνηση της Τουρκίας παρείχε στήριξη στο άνοιγμά μας.

Η έλευση του Φουάτ Οκτάι, το γεγονός ότι κάναμε συγκέντρωση στο κλειστό Βαρώσι είναι σημαντικό. Εκεί ο Φουάτ Οκτάι ανέφερε ότι ‘εμείς δεν πήραμε άδεια από κανέναν για να έρθουμε εδώ, το μέρος αυτό είναι εντός των συνόρων της ΤΔΒΚ’. Άλλωστε και το υπουργείο εσωτερικών ανακοίνωσε ότι θα ανεγείρει κοινωνικές κατοικίες στο Βαρώσι. Ούτως ή άλλως, μεγάλο μέρος του Βαρωσιού είναι ανοικτό. Δεν είναι πολύ μεγάλη η κλειστή περιοχή. Μόνο η ακτογραμμή είναι σημαντική. Διαθέτει μιαν πολύ ωραία ακτογραμμή. Είναι ένα ιστορικό μέρος. Θα αποφέρει μεγάλο πλούτο στην ΤΔΒΚ. Θα συμβάλει στην οικονομία. Θα συμβάλει στον τουρισμό».

Πηγή: philenews