Δήμαρχος Αμμοχώστου: “Επιστροφή στην Aμμόχωστο μόνο υπό τα Ηνωμένα Εθνη”

Κατεχόμενη Αμμόχωστος, Νέα Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου

Η συνέντευξη του Δημάρχου Αμμοχώστου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος” (24/2/2020)

Άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της κατεχόμενης Αμμοχώστου από το κατοχικό καθεστώς θα είναι παραβίαση των ψηφισμάτων 550 και 789 και όσοι επιστρέψουν υπό αυτά τα δεδομένα θα αναγκασθούν σε αναγνώριση του ψευδοκράτους με τις περιουσίες τους να περιέρχονται υπό την ευθύνη των αρχών του κατοχικού καθεστώτος, δηλώνει κατηγορηματικά ο δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης, Σίμος Ιωάννου.

Προειδοποιεί ότι μία τέτοια ενέργεια θα αποτελέσει την ταφόπλακα του Κυπριακού και τονίζει ότι η επιστροφή των Αμμοχωστιανών μπορεί να γίνει μόνο κάτω υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Τονίζει την ανάγκη συντονισμού και ομοφωνίας όλων των πολιτικών δυνάμεων και συλλογικής διεκδίκησης του θέματος της Αμμοχώστου και άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την κατεχόμενη πόλη και τις ενέργειες της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος.

Αναφέρεται επίσης στις ενέργειες που γίνονται σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, τόσο από πλευράς των Αρχών του Δήμου Αμμοχώστου όσο και από πλευράς Κυβέρνησης, στις επιστολές που έχουν αποσταλεί αλλά και στα διαχρονικά λάθη και παραλείψεις που έχουν γίνει στην περίπτωση των Βαρωσίων. Σημειώνει επίσης την ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού υπογραμμίζοντας ότι θα απαιτήσει να περιέλθουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση οι περιοχές της πόλης που περιλαμβάνονται σ’ όλα τα σχέδια λύσης, που αφορούν στο εδαφικό, τα τελευταία χρόνια.

Οι τουρκικοί σχεδιασμοί για την Αμμόχωστο προχωρούν. Σε ποιες ενέργειες προχωρά ο δήμος; Υπάρχει συντονισμός με την Κυβέρνηση;

Από την πρώτη στιγμή ο Δήμος Αμμοχώστου αντέδρασε άμεσα. Έχει σταλεί επιστολή διαμαρτυρίας στον Γ.Γ. των Η.Ε. κ. Γκουτέρες μέσω της κ. Σπέχαρ, στάληκαν επιστολές στους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Κύπρο, ζητήσαμε άμεση συνάντηση με την κ. Σπέχαρ. Έχουμε μιλήσει με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και απαιτήσαμε δυναμική παρέμβαση και αντίδραση προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα Η.Ε. και σε χώρες που μπορούν να επηρεάσουν την Τουρκία. Υπάρχει καθημερινή επαφή με τον υπουργό Εξωτερικών για συντονισμό των ενεργειών μας. Η ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου συνήλθε έκτακτα το Σάββατο στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια και ακολούθησε πορεία και καθιστική εκδήλωση στο οδόφραγμα. Ο δήμαρχος καθημερινώς είναι στους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς παρουσιάζοντας τις θέσεις του Δήμου Αμμοχώστου, όσον αφορά στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Έχουμε δώσει συνέντευξη στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα “Κίπρις Πόστασι” τονίζοντας ότι οι ενέργειες των Τούρκων είναι ενάντια σε κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου. Έχουμε ζητήσει τη μετάβασή μας στην Ε.Ε. και προγραμματίζεται επίσκεψη στη Νέα Υόρκη, τέλος Μαΐου, για συναντήσεις στα Η.Ε. Εντός Κύπρου θα γίνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με συμμετοχή των Αμμοχωστιανών, ως και επαφές με προοδευτικούς Τουρκοκύπριους συμπολίτες μας, που αντιτίθενται στις ενέργειες της Τουρκίας και της ψευδοκυβέρνησης.

Διευθετήσατε κάποιες συναντήσεις είτε με εκπροσώπους διεθνών οργανισμών είτε άλλων κρατών; Ποιες είναι οι αντιδράσεις που εισπράττετε;

Όπως έχω αναφέρει, περιμένουμε την άμεση συνάντηση με την κ. Σπέχαρ, που εκπροσωπεί τον οργανισμό που φέρει την άμεση ευθύνη για την υλοποίηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε., όπως το 550 και το 789. Περιμένουμε να διευθετήσουμε με τον υπουργό Εξωτερικών μια έκτακτη σύσκεψη, να διευθετήσουμε τις επισκέψεις σε κέντρα αποφάσεων. Έχουν ήδη εκδοθεί ανακοινώσεις που τονίζουν την εφαρμογή των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας από τις πρεσβείες της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

Πέρα από τις κινήσεις διαμαρτυρίας, επί της ουσίας, θεωρείτε ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί και πώς;

Οι τουρκικοί σχεδιασμοί για να αντιμετωπισθούν πρέπει να υπάρξει ομοφωνία Κυβέρνησης – κομμάτων όσον αφορά στις ενέργειες για αποτροπή των έκνομων σχεδιασμών της τουρκικής Κυβέρνησης και του ψευδοκράτους. Συνιστάται άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα την Αμμόχωστο. Δημιουργία ομάδας διπλωματών – νομικών από το υπουργείο Εξωτερικών και τον Δήμο Αμμοχώστου, για άμεσες συμβουλές σε θέματα Αμμοχώστου. Η διπλωματική επίθεση της Κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων σε κέντρα που μπορούν να επηρεάσουν την Τουρκία πρέπει να είναι καθημερινή. Βασική όμως προϋπόθεση για να αντιμετωπισθούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί είναι η επανέναρξη των συνομιλιών απ εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά το 2017.

Εάν τελικά γίνει κίνηση για “άνοιγμα” της πόλης με επιστροφή υπό καθεστώς εγκλωβισμένων, ποια θα είναι η θέση του δήμου; Είναι κάτι που απασχολεί τον κόσμο της Αμμοχώστου το συγκεκριμένο ζήτημα;

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Η επιστροφή υπό τουρκική διοίκηση και το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου είναι παραβίαση των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Όσοι δεχθούν κάτι τέτοιο θα αναγκασθούν να αναγνωρίσουν την παράνομη “τδβκ”, οι περιουσίες τους θα περιέλθουν στο ούτω καλούμενο τουρκοκυπριακό κτηματολόγιο και η χρήση των περιουσιών τους θα είναι κάτω από ειδικούς όρους. Τέτοια ενέργεια των Τούρκων θα είναι η ταφόπλακα του Κυπριακού. Ο Δήμος Αμμοχώστου είναι υπόλογος σ’ ολόκληρο τον κόσμο της Αμμοχώστου από τον Αη Γιώρκη μέχρι τον Άγιο Μέμνονα. Η μόνη αποδεκτή λύση είναι η επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου κάτω από την αιγίδα των Η.Ε. ως μέτρο καλής θέλησης πριν από την τελική λύση του κυπριακού προβλήματος. Ο Δήμος Αμμοχώστου θα απαιτήσει να περιέλθουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση οι περιοχές της πόλης που περιλαμβάνονται σ’ όλα τα σχέδια.

Προσέγγισαν ιδιοκτήτες για πώληση περιουσιών

Έχετε πληροφορίες εάν έχουν ήδη προσεγγιστεί άτομα για πώληση της περιουσίας τους και από ποιους και εάν έχει γίνει κάτι τέτοιο;

Παλιά είχαν περιέλθει σε γνώση μας, ότι έχουν πωληθεί περιουσίες Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών στην Αμμόχωστο σε Τούρκους ή Τουρκοκύπριους. Αυτές οι περιουσίες κυρίως βρίσκονται εκτός περίκλειστης περιοχής ή σε χωριά. Από την περίκλειστη περιοχή, έχουν δηλώσει και δημόσια ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων ότι έχουν προσεγγισθεί για να πωλήσουν τις περιουσίες τους, αλλά δεν έχουν αποδεκτεί. Εμείς σαν Δήμος Αμμοχώστου έχουμε καλέσει τους δημότες μας να αποφεύγουν τέτοιες ενέργειες. Όμως το κράτος έχει υποχρέωση, με την ίδρυση ταμείου αποζημίωσης για τους πρόσφυγες, να συνεισφέρει δυσπραγούντες πρόσφυγες, για να μην αναγκάζονται να πουλούν τις περιουσίες τους.

Πιστεύετε ότι έγιναν λάθη στο θέμα της Αμμοχώστου; Μπορούσε να γίνει καλύτερη διαχείριση;

Τα λάθη ξεκίνησαν από τον Αύγουστο του 1974 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Δυστυχώς, υπήρξαν περιπτώσεις που η επιστροφή μέρους της πόλης της Αμμοχώστου ήταν πολύ κοντά. Δεν πρέπει όμως να ξεχνούμε ότι μεγάλες περιοχές του Δήμου Αμμοχώστου από τη Λεωφόρο Λάρνακος και βόρεια, σ’ όλα τα σχέδια για το εδαφικό, είχαν την ίδια τύχη με την Κερύνεια, την Λάπηθο κ.ά. Άρα λοιπόν ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω. Έχω τις δικές μου απόψεις και θέσεις, όμως δεν υπάρχει λόγος παρελθοντολογίας, όταν η απώλεια ολόκληρης της πόλης είναι πολύ ορατή. Ο λαός της Αμμοχώστου είναι σίγουρα απογοητευμένος και αγανακτισμένος. Χρειάζεται όμως πάνω απ’ όλα ομοψυχία όλων των Αμμοχωστιανών, μακριά από κομματικές και άλλες σκοπιμότητες, για την αποτροπή των μηχανορραφιών της Άγκυρας με τους εδώ εγκάθετούς της.

Πηγή: Φιλελεύθερος / Φρίξος Δαλίτης