Δήμαρχος Αμμοχώστου: “Κινητοποιούμαστε εντός και εκτός Κύπρου για αποτροπή νέων τετελεσμένων”

imagew 31 Αντικατοχική Εκδήλωση, Δήμος Αμμοχώστου, Κατεχόμενη Αμμόχωστος, Νέα Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου

Στόχος του Δήμου Αμμοχώστου είναι η άμεση και αποτελεσματική δράση έναντι των τουρκικών προκλήσεων, δήλωσε ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης, Σίμος Ιωάννου, ο οποίος τόνισε πως ο Δήμος θα δράσει σε κάθε επίπεδο για να αποτραπούν νέα τετελεσμένα.

Μιλώντας το Σάββατο το βράδυ, στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, στη Δερύνεια, ο κ. Ιωάννου σημείωσε πως ο Δήμος θα κάνει τα δέοντα για να αποτρέψει το νέο έγκλημα. «Ήδη αρχίσαμε μια ολόπλευρη κινητοποίηση εντός και εκτός Κύπρου και θα απευθυνθούμε προς κάθε κέντρο αποφάσεων με στόχο να προλάβουμε τα νέα τετελεσμένα”, ανέφερε.

Πρώτα και κύρια, είπε, “έχουμε αρχίσει επαφές σε πολιτικό επίπεδο, που είναι απαραίτητες. Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, όπου ανάμεσα σε άλλα, καταθέσαμε πρόταση για σύσταση ομάδας που σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ, θα καταγράψει τις περιουσίες των Αμμοχωστιανών. Επίκεινται επίσης προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και ξένους Πρέσβεις”, σημείωσε.

Θέλω να επαναλάβω, πρόσθεσε, “την πρόταση και έκκλησή μας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει ειδική συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα την Αμμόχωστο, όλα όσα τεκταίνονται σε σχέση με την πόλη μας και ποιές ενέργειες πρέπει συλλογικά και συντονισμένα να αναλάβουμε. Ταυτόχρονα, αναμένουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει με την ομιλία του από το βήμα της επερχόμενης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το ζήτημα των τουρκικών μεθοδεύσεων για την Αμμόχωστο, ως ζήτημα κατάφωρης περιφρόνησης των ψηφισμάτων του Οργανισμού”, επεσήμανε.

Ο κ. Ιωάννου είπε ακόμη πως το επόμενο διάστημα θα αναδείξουν σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο το ζήτημα της πόλης για να διεκδικήσουν έμπρακτη στήριξη για εφαρμογή των ψηφισμάτων.

«Για υποστήριξη όλης αυτής της εκστρατείας συστήνεται, αυτό το διάστημα, ομάδα υποστήριξης της δράσης και των πρωτοβουλιών του Δήμου και του Δημάρχου, αποτελούμενη από Αμμοχωστιανούς διακεκριμένους νομικούς και διπλωμάτες», ανέφερε.

Σημείωσε περαιτέρω πως προτεραιότητα του Δήμου αποτελεί η αναζωογόνηση των δεσμών και της δράσης του κόσμου της Αμμοχώστου. Η φλόγα του αγώνα και της ελπίδας, σημείωσε ο Δήμαρχος, “πρέπει να μεταλαμπαδευτεί στις επόμενες γενιές Αμμοχωστιανών, γιατί όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις, θα απαιτηθεί αγώνας και όραμα”.

Ιδιαίτερα σημαντικό, επεσήμανε, “είναι και το γεγονός πως ο Δήμος επιχειρεί να επαναδραστηριοποιήσει τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Οργανώσεων της, προχωρεί σε δημιουργία Ομάδας πολιτισμού όπου θα καλέσουμε Βαρωσιώτες των Γραμμάτων και των Τεχνών, ώστε ο Δήμος μας να αναβαθμίσει την παρουσία και τη δράση του στον τομέα του Πολιτισμού, ενώ στόχος είναι να αναβαθμιστεί το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου, ώστε να μπορεί να καταστεί κέντρο δικοινοτικών επαφών και πρωτοβουλιών”.

Εξάλλου, ο κ. Ιωάννου χαρακτήρισε θετικό, ελπιδοφόρο και συγκινητικό το γεγονός ότι πάρα πολλοί Τουρκοκύπριοι, εδώ και χρόνια, δραστηριοποιούνται και ενώνονται με τους Αμμοχωστιανούς, στην προσπάθεια για εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο.

«Ακόμα και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επίσημα διαφοροποιείται από αυτές τις ενέργειες, λέγοντας ότι για την Αμμόχωστο πρέπει να γίνουν σεβαστά τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και το διεθνές δίκαιο”, σημείωσε.

“Είναι εξίσου ελπιδοφόρο το γεγονός ότι οι προκλήσεις του κ. Τσαβούσογλου στη διάρκεια της παράνομης παρουσίας του στο νησί μας, καταδικάστηκαν και από μερίδα των Τουρκοκυπρίων, τους οποίους βέβαια ο Τούρκος Υπουργός αποκαλεί “προδότες”. Εμείς απαντούμε ότι οι Τουρκοκύπριοι που αντιστέκονται στην αφομοίωση της κοινότητάς τους από την Τουρκία, που παλεύουν για λύση και επανένωση του νησιού μας, όχι μόνο δεν είναι προδότες, αλλά είναι πραγματικοί Κύπριοι πατριώτες», ανέφερε.

Αυτούσια η ομιλία του Δημάρχου Αμμοχώστου:

“Το φετινό συναπάντημα των Αμμοχωστιανών πραγματοποιείται μέσα στις πιο κρίσιμες στιγμές για τον αγώνα μας. Κρίσιμες για το Κυπριακό Πρόβλημα. Κρίσιμες για την υπόθεση της επιστροφής της Αμμοχώστου. Κρίσιμες για την Κύπρο και το λαό μας.

Νέες μεθοδεύσεις της Τουρκίας έρχονται να προστεθούν στα 45 χρόνια κατοχής και διαίρεσης, με ό,τι αυτά σημαίνουν για τα τετελεσμένα επί του εδάφους αλλά και επί των συνειδήσεων. Πλέον, το παρατεταμένο και επικίνδυνο διαπραγματευτικό κενό στο Κυπριακό από το Κράνς Μοντανά και εντεύθεν συνδυάζεται με νέες τουρκικές προκλήσεις τόσο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και σε σχέση με την πόλη μας, γεγονότα που αποδεικνύουν τον ολοένα και πιο σφικτό εναγκαλισμό των Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία, η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να τους αφομοιώσει. Οι ενέργειες Οζερσάι και Τατάρ που δρομολογούν τον εποικισμό της περίκλειστης πόλης συνιστούν ωμή πρόκληση για όλους τους Αμμοχωστιανούς, για όλους τους πρόσφυγες, για όλους τους Κύπριους. Συνιστούν ωμή παραβίαση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Η δε παρουσία του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών και άλλων αξιωματούχων της κυβέρνησης και του κατοχικού στρατού της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της πόλης μας, αποδεικνύουν την υποτέλεια της ψευδοκυβέρνησης των κατεχομένων προς την Τουρκία αλλά και τη συναντίληψη και σε ορισμένες περιπτώσεις την ταύτιση των Οζερσάι – Τατάρ με τους τουρκικούς στόχους. Αυτές οι ενέργειες θα σημάνουν ένα νέο έγκλημα σε βάρος της πόλης μας που για δεκαετίες κρατείται όμηρος στα χέρια του κατοχικού στρατού.

Από αυτό το βήμα θέλω να ξεκαθαρίσουμε με σαφή τρόπο ένα πράγμα. Ότι οι Αμμοχωστιανοί δεν πρόκειται να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, ούτε θα εκλιπαρούμε για εκ των υστέρων καταδίκες για τα νέα τετελεσμένα που δρομολογεί η Τουρκία. Στόχος μας είναι να δράσουμε σε κάθε επίπεδο για να αποτραπούν τα τετελεσμένα. Ως Δήμος Αμμοχώστου θα κάνουμε όλα όσα περνούν από το χέρι μας για να αποτρέψουμε το νέο έγκλημα. Ήδη αρχίσαμε μια ολόπλευρη κινητοποίηση εντός και εκτός Κύπρου και θα απευθυνθούμε προς κάθε κέντρο αποφάσεων με στόχο να προλάβουμε τα νέα τετελεσμένα. Σε αυτή την προσπάθεια, καλούμαστε όλοι οι Αμμοχωστιανοί (δημότες, οργανωμένα σύνολα, πολιτικές δυνάμεις, αθλητικά και άλλα σωματεία) να ενεργήσουμε ως μια γροθιά, ως ένας άνθρωπος. Με ενότητα και αποφασιστικότητα!

Θα επαναλάβω και από αυτό το βήμα την έκκληση και την απαίτηση μας από την κατοχική δύναμη και τη ψευδοκυβέρνηση. Σεβαστείτε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ! Επιλέξτε το δρόμο της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου. Επιστρέψτε την πόλη στους νόμιμους ιδιοκτήτες της! Στα παιδιά και στα εγγόνια της. Σε αυτούς που την έκτισαν, που την έζησαν, που την περπάτησαν βήμα-βήμα. Σε αυτούς που άφησαν μέσα τη ψυχή τους, τις καρδιές τους, τα παιδικά τους χρόνια, τη νιότη τους. Σε αυτούς που για 45 χρόνια κρατούν ως πολύτιμο φυλακτό τα κλειδιά του σπιτιού τους στο Βαρώσι. Όχι ως ενθύμιο, αλλά για να ανοίξουν την πόρτα όταν επιστρέψουν. Σε αυτούς που πέθαναν στην προσφυγιά, με την πίκρα του ξεριζωμού. Σε αυτούς που γέρασαν με την ελπίδα έχοντας πάντα στον τοίχο του σπιτιού στον προσφυγικό συνοικισμό τη φωτογραφία από το Βαρώσι. Σε αυτούς που κλαίνε κάθε φορά που θα βρεθούν στο συρματόπλεγμα στην παραλία της Γλώσσας. Σε αυτούς που συγκλονίζονται σύγκορμοι κάθε φορά που ακούν το “χώμα που περπάτησα, γη που νοσταλγώ”, που κλαίνε μέσα στο αυτοκίνητο κάθε φορά που περνούν έξω από τα εγκαταλειμμένα σπίτια και περιβόλια τους. Σε αυτούς ανήκει η Αμμόχωστος! Στους Αμμοχωστιανούς και τις Αμμοχωστιανές.

Φίλες και φίλοι,
Υπογραμμίζουμε και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι, την ίδια ώρα που μεθοδεύονται αυτά για την Αμμόχωστο, οι ενέργειες της Τουρκίας δεν βρίσκουν σύμφωνη μεγάλη μερίδα των Τουρκοκυπρίων. Είναι θετικό, ελπιδοφόρο και συγκινητικό το γεγονός ότι πάρα πολλοί Τουρκοκύπριοι, εδώ και χρόνια, δραστηριοποιούνται και ενώνονται μαζί μας στην προσπάθεια για εφαρμογή των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, για το ξαναζωντάνεμα της πόλης μας. Ακόμα και ο τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, επίσημα διαφοροποιείται από αυτές τις ενέργειες, λέγοντας ότι για την Αμμόχωστο πρέπει να γίνουν σεβαστά τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και το Διεθνές Δίκαιο. Είναι εξίσου ελπιδοφόρο το γεγονός ότι οι προκλήσεις του κ. Τσαβούσογλου στη διάρκεια της παράνομης παρουσίας του στο νησί μας, καταδικάστηκαν και από μερίδα των Τουρκοκυπρίων, τους οποίους βέβαια ο Τούρκος Υπουργός αποκαλεί “προδότες”. Εμείς απαντούμε ότι οι Τουρκοκύπριοι που αντιστέκονται στην αφομοίωση της κοινότητας τους από την Τουρκία, που παλεύουν για λύση και επανένωση του νησιού μας, όχι μόνο δεν είναι προδότες, αλλά είναι πραγματικοί Κύπριοι πατριώτες. Είναι ελπίδα και παράδειγμα για όλους τους Κύπριους. Είναι με αυτούς τους Τουρκοκύπριους που θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να αγωνιζόμαστε. Ακόμα πιο αποφασιστικά. Ακόμα πιο εντατικά. Και για τη λύση αρχών στο Κυπριακό αλλά και για επιστροφή της Αμμοχώστου.

Ο δρόμος της υλοποίησης των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο και συγκεκριμένα του 550 και του 789, δεν είναι κάτι που αφορά ή συμφέρει μόνο τους Αμμοχωστιανούς. Αφορά την όλη προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού αφού είναι ψηφίσματα που οι πρόνοιες τους οδηγούν στη λύση.
Η επιστροφή και το άνοιγμα της Αμμοχώστου είναι επωφελές για όλη την Κύπρο και όλους τους Κύπριους. Για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Για πρόσφυγες και μη. Η επιστροφή της περίκλειστης πόλης στους νόμιμους ιδιοκτήτες της, το άνοιγμα του λιμανιού της πόλης, η ανοικοδόμηση της πόλης θα γίνουν μεγάλα ιστορικά ορόσημα και τομές, στη σύγχρονη πορεία του νησιού μας. Θα γίνουν ένα πρώτο μεγάλο στοίχημα για τη συνεργασία και συμβίωση των δύο κοινοτήτων. Οι δυνάμεις που θα ενώσουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι σε αυτό το τιτάνιο έργο, δεν θα προστεθούν απλά, αλλά θα πολλαπλασιαστούν, πολλαπλασιάζοντας τα οφέλη, τις προοπτικές, τις ευκαιρίες για πραγματική ανάπτυξη στον τόπο μας. Ανάπτυξη στέρεη και πραγματική. Ανάπτυξη για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του.

Πάνω από όλα όμως η Αμμόχωστος, θα αναδυθεί κι εδώ αλλά και διεθνώς ως ένα ζωντανό παράδειγμα ότι η επανένωση είναι εφικτή και αναγκαία. Ως μια ζώσα και καθημερινή απόδειξη ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούμε να ζήσουμε, αλλά και να μεγαλουργήσουμε, μαζί.

Ενδεχόμενο άνοιγμα και επιστροφή της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου και παράδοση της υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ, όχι μόνο δεν θα σημαίνει “αμμοχωστοποίηση” του Κυπριακού, αλλά αντίθετα θα αποτελέσει γέφυρα για τη συνολική λύση, για την απελευθέρωση και επανένωση ολόκληρης της Κύπρου. Το Κυπριακό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να Αμμοχωστοποιηθεί. Αντίθετα, η επιστροφή της Αμμοχώστου θα πρέπει να λειτουργήσει υποβοηθητικά για τη συνολική επίλυση του προβλήματος.

Γνωρίζουμε βέβαια, αγαπητοί φίλοι και φίλες, ότι αυτή την περίοδο διεξάγεται μια προσπάθεια για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για τη συνολική λύση του Κυπριακού Προβλήματος. Είναι με αγωνία και ανησυχία που παρακολουθούμε την εμπλοκή που παρατηρείται στην προσπάθεια να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς ανάμεσα στους δύο ηγέτες ώστε να προχωρήσουμε στην επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.  

Ενδεχομένως κάποιοι από όσους δεν αποδέχονται τη λύση ομοσπονδίας, τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν μέχρι σήμερα ή το Πλαίσιο Γκουτέρες, ανομολόγητα να ανακουφίζονται από αυτή την εμπλοκή και τη στασιμότητα νομίζοντας ότι έτσι αποφεύγονται οδυνηρές υποχωρήσεις. Η ιστορία του Κυπριακού όμως λέει το αντίθετο. Όσο απομακρυνόμαστε από την προοπτική των συνομιλιών, από το συμφωνημένο πλαίσιο, από την ίδια τη λύση, τότε τόσο πλησιάζουμε, όχι σε κάτι καλύτερο, όχι στη λύση ενιαίου κράτους που ενδεχομένως κάποιοι να ονειρεύονται, όχι σε στόχους και επιδιώξεις της προ του 60′ εποχής που ενδεχομένως κάποιοι άλλοι να ονειρεύονται, αλλά δυστυχώς πλησιάζουμε στο χείριστο που είναι η οριστική διχοτόμηση και ένας νέος κύκλος αστάθειας και έντασης τόσο στην Κύπρο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή μας.

 45 χρόνια μετά κανείς δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνεται ότι αν δεν γίνει ένας έντιμος συμβιβασμός με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, τότε θα μας μείνει ένας ανέντιμος συμβιβασμός με την κατοχή και τη διχοτόμηση. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος και σαφής και πιστεύω ότι εκφράζω όλους και όλες που βρισκόμαστε εδώ.  Η λύση δύο κρατών και συνομοσπονδίας δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή. Ούτε τη δεχόμαστε, ούτε τη συζητούμε, ούτε τη διανοούμαστε. Ποτέ και υπό οποιοσδήποτε συνθήκες. Ποτέ και με οποιονδήποτε αντάλλαγμα. Μόνη λύση είναι η λευτεριά και η επανένωση! Μόνη λύση και μόνη επιλογή είναι να ζήσουμε όλοι οι Κύπριοι ως ένας λαός, σε μια πατρίδα, την Κύπρο μας.

Κύριε Πρόεδρε,
Αγαπητοί συμπολίτες,
Οι εκάστοτε Προέδροι της Δημοκρατίας, πολύ φυσιολογικά ζητούν και αναμένουν την στήριξη μας, ως Δήμου της Αμμοχώστου και ως Αμμοχωστιανών. Βέβαια στη δική μου αντίληψη, η στήριξη δίνεται ως ενότητα στόχων και δράσης στη βάση πολιτικών, θέσεων και αρχών. Και είναι γνωστό ότι οι Αμμοχωστιανοί στη μεγάλη τους πλειοψηφία, διαχρονικά στήριξαν και στηρίζουν κάθε προσπάθεια για λύση αρχών στο Κυπριακό, στη συμφωνημένη βάση και στο συμφωνημένο πλαίσιο. Και αντίστοιχα, πρέπει να είναι επίσης ξεκάθαρο ότι οι Αμμοχωστιανοί ούτε θα σιωπήσουμε ούτε θα χειροκροτήσουμε πολιτικές που, σιωπηρά ή όχι, κινούνται σε άλλη κατεύθυνση. Για αυτό πιστεύω ότι εκφράζω τη μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας, διατυπώνοντας τη στήριξη μας στη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Τη στήριξη μας στην προσπάθεια για συνομολόγηση όρων αναφοράς που να βασίζονται στην Κοινή Διακήρυξη του 2014, στις συμφωνηθείσες συγκλίσεις και στο Πλαίσιο Γκουτέρες. Τη στήριξη μας στο στόχο για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά. Σε αυτά πρέπει να επικεντρωθούν οι δύο ηγέτες. Και αυτός είναι ο τρόπος είτε να οδηγηθούμε σε λύση αρχών στο Κυπριακό, εφόσον συναινέσει η Τουρκία. Είτε αν δε συναινέσει, τότε αυτή θα έχει και την ευθύνη για τη μη λύση και να πάψει η αποενοχοποίηση που συντελείται τα τελευταία δύο χρόνια, ακόμα και στις Εκθέσεις του ίδιου του ΓΓ του ΟΗΕ, γεγονός που επιταχύνει αρνητικές εξελίξεις.

Αγαπητοί συμπολίτες,
Φίλοι και φίλες,
Ως Δήμος Αμμοχώστου έχουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης, αυτό που μας αναλογεί σε αυτή όλη την προσπάθεια. Όπως είχα διακηρύξει από την πρώτη μέρα της εκλογής μου στη Δημαρχία της πόλης, η ενότητα και η συλλογικότητα είναι η πρώτη μου προτεραιότητα. Με αυτές ακριβώς τις αρχές, υλοποιούμε στην πράξη όσα έχουμε υποσχεθεί με συγκεκριμένες αποφάσεις που πήραμε από την πρώτη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου μετά τις εκλογές. Νιώθω την ανάγκη να αναφερθώ σε αυτά γιατί θεωρώ υποχρέωση μου ως Δημάρχου να λογοδοτώ ενώπιον των δημοτών μας για τις δράσεις και τις αποφάσεις μας.

Πρώτα και κύρια έχουμε αρχίσει επαφές σε πολιτικό επίπεδο, που είναι απαραίτητες για να δούμε πού βρισκόμαστε και πώς προχωρούμε. Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, όπου ανάμεσα σε άλλα, καταθέσαμε πρόταση για σύσταση ομάδας που σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ, θα καταγράψει τις περιουσίες των Αμμοχωστιανών. Επίκεινται επίσης προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (μεθαύριο Δευτέρα), με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και ξένους Πρέσβεις. Θέλω να επαναλάβω και σήμερα από αυτό το βήμα την πρόταση και έκκληση μας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει ειδική συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα την Αμμόχωστο, όλα όσα τεκταίνονται σε σχέση με την πόλη μας και ποιες ενέργειες πρέπει συλλογικά και συντονισμένα να αναλάβουμε. Ταυτόχρονα, αναμένουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει με την ομιλία του από το βήμα της επερχόμενης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το ζήτημα των τουρκικών μεθοδεύσεων για την Αμμόχωστο, ως ζήτημα κατάφωρης περιφρόνησης των Ψηφισμάτων του Οργανισμού.

Δεύτερο. Όπως έχουμε ήδη εξαγγείλει θα δραστηριοποιηθούμε ως Δήμος αποφασιστικά το επόμενο διάστημα σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο για να αναδείξουμε το ζήτημα της πόλης μας και να διεκδικήσουμε έμπρακτη στήριξη για εφαρμογή των Ψηφισμάτων. Έχουμε ήδη διευθετήσει επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δήμου στις Βρυξέλλες το δεύτερο δεκαήμερο του ερχόμενου Οκτώβρη για επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες ενώ προετοιμάζουμε και άλλες ενέργειες στο εξωτερικό οι οποίες θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο στάδιο. Για υποστήριξη όλης αυτής της εκστρατείας συστήνεται, αυτό το διάστημα, Ομάδα υποστήριξης της δράσης και των πρωτοβουλιών του Δήμου και του Δημάρχου, αποτελούμενη από Αμμοχωστιανούς διακεκριμένους νομικούς και διπλωμάτες.

Τρίτο. Δίνουμε βαρύτητα και προτεραιότητα στην αναζωογόνηση των δεσμών και της δράσης του κόσμου της Αμμοχώστου. Η φλόγα του αγώνα και της ελπίδας πρέπει να μεταλαμπαδευτεί στις επόμενες γενιές Αμμοχωστιανών, γιατί όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις, θα απαιτηθεί αγώνας και όραμα. Η μνήμη, η συνείδηση και η ταυτότητα του Βαρωσιώτη πρέπει να μείνει ζωντανή, να δυναμώσει και να λάμψει ξανά. Αυτό υλοποιούμε λοιπόν με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, τις οποίες καλούμε όλους και όλες εσάς κάθε δημότη ξεχωριστά, κάθε οργανωμένο σύνολο της πόλης, να τις αγκαλιάσει και να τις στηρίξει. Προχωρούμε στην επαναδραστηριοιποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Οργανώσεων της Αμμοχώστου, η οποία συνήλθε ήδη τις προηγούμενες μέρες, προκειμένου να ενώσουμε δυνάμεις στη μάχη της αποτροπής του εποικισμού της Αμμοχώστου. Προκειμένου να αναζωογονήσουμε την υπόθεση της Αμμοχώστου, τη μνήμη και τη συνείδηση του Αμμοχωστιανού. Ειδικότερα στον τομέα του Πολιτισμού, προχωρούμε σε δημιουργία Ομάδας πολιτισμού όπου θα καλέσουμε Βαρωσιώτες των Γραμμάτων και των Τεχνών ώστε ο Δήμος μας να αναβαθμίσει την παρουσία και τη δράση του στον τομέα του Πολιτισμού. Παράλληλα, στόχος είναι να αναβαθμιστεί το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου που μας φιλοξενεί και απόψε, το οποίο τώρα, ιδιαίτερα μετά τη διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας, μπορεί να καταστεί κέντρο δικοινοτικών επαφών και πρωτοβουλιών.

Εκλεχτοί προσκεκλημένοι,
Αγαπητοί συμπολίτες,
Φίλοι και φίλες,
Πριν ένα ακριβώς χρόνο, σε αυτή τη θέση ενώπιον σας, στεκόταν ο αείμνηστος δήμαρχος Αλέξης Γαλανός, τον οποίο χάσαμε απροσδόκητα τον περασμένο Ιούλη. Έλεγε πέρσι ο Αλέξης Γαλανός “φεύγαμε από την αγαπημένη μας Αμμόχωστο, με τη σιγουριά ότι η επιστροφή θα ήταν ζήτημα μερικών μόνον ημερών. Οι μέρες έγιναν μήνες, οι μήνες χρόνια, τα χρόνια δεκαετίες. Διαψευστήκαμε. Και απογοητευτήκαμε. Υπερισχύει όμως το πείσμα για συνέχιση του αγώνα”.

Με αυτό το πείσμα λοιπόν θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Με αυτό το πείσμα που είναι μεγαλύτερο από τις πίκρες, τις διαψεύσεις και τις απογοητεύσεις. Με αυτή την αποφασιστικότητα που είναι ισχυρότερη από την προκλητικότητα της κατοχής και τις σειρήνες για ξεπούλημα των περιουσιών μας. Με αυτή την πίστη, που πρέπει να ξαναγίνει δυνατή και μεγάλη για να αγκαλιάσει και να αγκαλιαστεί από όλους τους Αμμοχωστιανούς. Με το βλέμμα στραμμένο στην Αμμόχωστο. Με την ελπίδα στην καρδιά. Με την επιστροφή και την επανένωση στη συνείδησή μας.

Γιατί εμείς δεν θέλουμε να ζήσουμε και να πεθάνουμε με τη μνήμη της Αμμοχώστου. Θέλουμε να ζήσουμε και να πεθάνουμε ΣΤΗΝ Αμμόχωστο. Στην πόλη που μας γέννησε. Αυτός είναι ο προορισμός μας, στον δρόμο για τον οποίο ενωνόμαστε όλοι και όλες οι Αμμοχωστιανοί. Και αυτοί που έφυγαν και αυτοί που έρχονται. Όλοι οι Αμμοχωστιανοί που βρισκόμαστε απόψε εδώ και όλοι που είναι σκορπισμένοι σε όλες τις γωνιές της Κύπρου. Όλοι όσοι δηλώνουμε και επιμένουμε ότι θα γυρίσουμε πιστοί στην άνοιξη της Αμμοχώστου… πιστοί στην άνοιξη της Κύπρου μας.

Αγαπημένοι μου συμπολίτες,

Καλή δύναμη και καλή επιστροφή.”