Δήμαρχος Αμμοχώστου: “Ο εποικισμός της περίκλειστης Αμμοχώστου θα είναι η ταφόπλακα του Κυπριακού” (ΒΙΝΤΕΟ+ΕΙΚΟΝΕΣ)

Λάθος η συζήτηση για το Βαρώσι και λόγω συγκυριών, λέει ο Ακιντζί

Την εκτίμηση ότι ο εποικισμός της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου θα είναι η ταφόπλακα του Κυπριακού προβλήματος, ανέφερε ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης, Σίμος Ιωάννου.

Ο Δήμαρχος μιλούσε ύστερα από έκτακτη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, στην παρουσία Βουλευτών της Αμμοχώστου. Η συνεδρία πραγματοποιήθηκε με αφορμή και την συζήτηση που διοργάνωση ο Δικηγορικός Σύλλογος Τουρκίας για το Βαρώσι, στην περίκλειστη πόλη σήμερα.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι “έχει συζητηθεί το θέμα και ομόφωνα έχουμε αποφασίσει ότι πρωταρχικός σκοπός είναι η αποφυγή των τετελεσμένων για εποικισμό της περίκλειστης περιοχής, κάτι που θα είναι η ταφόπλακα του Κυπριακού και θα κλείσει το Κυπριακό πρόβλημα. Καλούμε όλο τον κόσμο, την κυβέρνηση και τα κόμματα να ασχοληθούν με αυτό το θέμα και να δώσουμε σημασία σ’ αυτές τις ενέργειες που κάνει η Τουρκία με τους εγκάθετους της, το δίδυμο Κουντρέτ Οζερσαϊ και Ερσίν Τατάρ”.

Πρόσθεσε ακόμα πως “θα είμαστε συνέχεια σε επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών, την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα” ώστε να υπάρξει αντίδραση μόλις ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του λεγόμενου “φόρουμ” που πραγματοποιήθηκε εντός της κατεχόμενης πόλης.

Ο Δήμαρχος χαρακτήρισε “όνειδος για κάποιους οι οποίοι ονομάζονται νομικοί να παραβιάζουν παράφορα τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη συμφωνία κορυφής Κυπριανού – Ντεκτάς, τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσής και γενικά το Διεθνές Δίκαιο με στόχο να βρουν τρόπο να δημιουργήσουν προβλήματα στην ε/κ πλευρά και στους Αμμοχωστιανούς. Ακόμα θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα στην εκλογή του Μουσταφά Ακκιντζί και για μας η περίπτωση εκλογής Τατάρ – Οζερσάϊ θα έχει πολύ αρνητικά αποτελέσματα στην έκβαση των συνομιλιών” για λύση του Κυπριακού.

Ανέφερε ακόμα ότι “δεν είναι θέμα αμμοχωστοποίησης η απόδοση της περίκλειστης περιοχής πριν την επίλυση του Κυπριακού, αλλά είναι ένα μέτρο καλής θέλησης. Ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσουν πρώτα οι συνομιλίες και θα ευοδωθούν, γιατί χωρίς την επίλυση του Κυπριακού δεν θα υπάρξει καμία απολύτως λύση”.

Εξάλλου σε ψήφισμα της η Ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου “καταδικάζει με αισθήματα αποτροπιασμού και αγανάκτησης τις απαράδεκτες ενέργειες που σχεδιάστηκαν από τους Κουντρέτ Οζερσαϊ και Ερσίν Τατάρ με τη σύμπραξη του βαθέως κράτους της Τουρκίας με προφανείς μικροπολιτικές σκοπιμότητες και σχεδιασμούς. Το Δημοτικό Συμβούλιο θεωρεί πως ενέργειες που αφορούν την Αμμόχωστο και οι οποίες δεν συνάδουν με τις πρόνοιες των σχετικών ψηφισμάτων του Ο.Η.Ε. και άλλων διεθνών οργανισμών όπως και με τα αποτελέσματα της πρόσφατης συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας δημιουργούν ένταση και εκτρέπουν το Κυπριακό από την συμφωνημένη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας”.

Προστίθεται ότι “οι ενέργειες αυτές επιφέρουν καίριο πλήγμα στις προσπάθειες για επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών και υποσκάπτουν την προοπτική για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα και τις παραμέτρους του Ο.Η.Ε. Ακόμα το Δημοτικό Συμβούλιο προτρέπει την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις πολιτικές δυνάμεις να αντιδράσουν άμεσα και δυναμικά απέναντι στα νέα τετελεσμένα που προσπαθούν να δημιουργήσουν γνωστοί κύκλοι του κατοχικού καθεστώτος και να συνδράμουν στις προσπάθειες για εφαρμογή των ψηφισμάτων και αποφάσεων του Ο.Η.Ε. και της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία αποβλέπουν στην επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της”.

Το Δημοτικό Συμβούλιο καλεί τους Αμμοχωστιανούς πολίτες αλλά και όλο το κυπριακό λαό “να επιδείξει πνεύμα αποφασιστικότητας και να συστρατευτεί με τον Δήμαρχο και το εκλεγμένο Δημοτικό Συμβούλιο της Αμμοχώστου, το οποίο προωθεί εκ νέου σειρά μέτρων και ενεργειών σε συνεργασία με τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου”.

Μετά την έκτακτη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου, τα μέλη του και οι Βουλευτές, κρατώντας πανό, σχημάτισαν πορεία προς το οδόφραγμα της Δερύνειας όπου πραγματοποιήθηκε συμβολική διαμαρτυρία “ως άμεση αντίδραση έναντι των έκνομων ενεργειών” της Τουρκίας.

Λάθος η συζήτηση για το Βαρώσι και λόγω συγκυριών, λέει ο Ακιντζί

Τα κλειστά Βαρώσια δεν πρέπει να μείνουν αδρανή σίγουρα, ωστόσο θα έχει νόημα να συζητηθεί το θέμα εντός του διεθνούς δικαίου, χωρίς αντιπαράθεση με τα ΗΕ, με έναν τρόπο που θα συμβάλλει στην επίτευξη λύσης, δήλωσε σε ανάρτηση – σχόλιο για την σημερινή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για το Βαρώσι, στην περίκλειστη πόλη από Τούρκος και Τ/κ πολιτικούς και άλλους, ο Μουσταφά Ακιντζί.

Στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Τ/κ ηγέτης που δεν προσκλήθηκε και δεν παρέστη σε αυτή την εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Τουρκίας εντός του Βαρωσίου, ανέφερε ότι εάν η προσέγγιση για το θέμα των Βαρωσίων δεν είναι αυτή που προανέφερε, αυτή η ενέργεια που γίνεται πριν από τις “εκλογές”, είτε όσον αφορά τους στόχους που όλοι μπορούν να καταλάβουν με ευκολία, είτε λόγω του εύρους των συμμετεχόντων και της χρονικής συγκυρίας “είναι πολύ λάθος. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα εξυπηρετήσει τον στόχο που επιθυμείται”.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε αρχικά στη σύσκεψη που είχε γίνει στο “προεδρικό” τον Ιούλιο του 2017 όταν είχε αποφασιστεί η πρωτοβουλία – όπως είπε – για τους Μαρωνίτες και είχε συμφωνηθεί τότε να γίνει περεταίρω μελέτη του πολύπλοκου θέματος των Βαρωσίων. Τότε, πρόσθεσε, είχαν προσκληθεί όλα τα “κοινοβουλευτικά” κόμματα, στην παρουσία κα του Τούρκου ΥΠΕΚ. Στην πορεία, εξήγησε, η τότε 4κομματική “κυβέρνηση” δεν προχώρησε με το θέμα της επιστροφής των Μαρωνιτών, ενώ η νυν “κυβέρνηση” ανακοίνωσε χωρίς καμία διαβούλευση με την “προεδρία” την πρωτοβουλία για τα Βαρώσια πέρυσι το καλοκαίρι.

Famagusta.News / ΚΥΠΕ