Δήμος Αμμοχώστου: Οι πέντε υποψήφιοι για τη δημαρχία (ΒΙΝΤΕΟ)

Το μεγάλο στοίχημα στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου δημάρχου Αμμοχώστου, που θα καλύψει το κενό που άφησε ο αδόκητος θάνατος του Αλέξη Γαλανού, είναι πόσοι Αμμοχωστιανοί θα πάνε στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Και τι μήνυμα θα θελήσουν να στείλουν εντός και εκτός Κύπρου.

Οι κάλπες στήνονται υπό πολύ ιδιαίτερες συνθήκες. Η Άγκυρα και το κατοχικό καθεστώς χρησιμοποιούν εκβιαστικά αυτή την περίοδο, για άλλη μια φορά, το χαρτί της κατεχόμενης πόλης απειλώντας με άνοιγμα και εποικισμό της περίκλειστης πόλης, ενώ αποδύονται και σε πόλεμο αμφισβήτησης των νομίμων ιδιοκτητών των περιουσιών εμπλέκοντας το ΕΒΚΑΦ και κάνοντας λόγο για αναλλοίωτα βακούφια από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Για πρώτη φορά διεξάγεται εκλογική αναμέτρηση τον Αύγουστο, που είναι μήνας διακοπών. Τη δημαρχία διεκδικούν πέντε υποψήφιοι. Οι τέσσερις κατέρχονται με την ομπρέλα του ανεξάρτητου: Σίμος Ιωάννου, Νίκος Κάρουλας, Ανδρέας Λόρδος και Γεώργιος Σταυρή. Ως κομματικός κατέρχεται ο Λίνος Παπαγιάννης, εξού και θα είναι πρώτος στο ψηφοδέλτιο. Οι άλλοι θα ακολουθούν με αλφαβητική σειρά.

Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση υπό κανονικές συνθήκες – κατά την οποία εκλέγηκαν δήμαρχος και Δημοτικό Συμβούλιο– άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ποσοστό κάτω του 50%. Συγκεκριμένα από τους 31.439 ψηφοφόρους άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα οι 12.569 – ποσοστό 39,84%. Η αποχή κατέγραψε ρεκόρ, ποσοστό 60,02% και σε πραγματικούς ψήφους 18.870. Δήμαρχος εκλέγηκε ο Αλέξης Γαλανός που συγκέντρωσε 41,73% και σε ψήφους 4.941. Ο Σίμος Ιωάννου βρέθηκε πίσω του με μείον 23 ψήφους. Συγκέντρωσε 4.918 ψήφους ή ποσοστό 41,54%. Στην τρίτη θέση ήταν ο Ανδρέας Λόρδος με ποσοστό 13,71%. Συγκέντρωσε 1.623 ψήφους. Ο Γεώργιος Σταυρή συγκέντρωσε 357 ψήφους ή ποσοστό 3,02%.
Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών αναμένονται στις 8 το βράδυ. Η ανακήρυξη του νέου δημάρχου Αμμοχώστου θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 26 Αυγούστου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια.

Οι υποψήφιοι είναι:

ΣΙΜΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ:

Γεννήθηκε στην ενορία του Αγίου Λουκά στην Αμμόχωστο το 1955. Έζησε τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια στην Αμμόχωστο. Το πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή του 1974, τον βρήκαν να υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία. Σπούδασε στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Semmelweis της Βουδαπέστης. Εργάστηκε στο Εθνικό Νοσοκομείο Υγείας και Αθλητισμού της Βουδαπέστης, παίρνοντας την ειδικότητα της Αθλητιατρικής και της Ορθοπεδικής. Από το 1988 εργάζεται ως ιδιώτης γιατρός. Συμμετείχε στα κοινά από τα φοιτητικά του χρόνια στην Ουγγαρία ως πρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης, μέχρι τη συμμετοχή του στα αθλητικά δρώμενα της Αμμοχώστου μέσα από διάφορα πόστα, ανάμεσα στα οποία αυτό του προέδρου της Νέας Σαλαμίνας Αμμοχώστου. Από το 1989 μέχρι και το 2016 υπηρέτησε ανελλιπώς ως δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αμμοχώστου, με συμμετοχή σε διάφορες επιτροπές του δήμου. Από το 2011 μέχρι το 2016 διετέλεσε αντιδήμαρχος του Δήμου Αμμοχώστου. Σε όλη του την πορεία συνεργάστηκε με πνεύμα ενότητας στο Δημοτικό Συμβούλιο και με όλους τους δημάρχους, με μοναδικό σκοπό την επιστροφή στην αγαπημένη τους πόλη. Είναι νυμφευμένος με την οδοντίατρο Σοφία Σωκράτους κι έχει δύο παιδιά, τον Πάτροκλο, πολιτικό μηχανικό, και τη Μύρω, τεχνολόγο τροφίμων. Ζουν στη Λεμεσό. Την υποψηφιότητά του στηρίζουν το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, η Συμμαχία Πολιτών και η Δημοκρατική Παράταξη. Κατέρχεται ως ανεξάρτητος.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΛΑΣ:

Γεννήθηκε το 1959 στην Αμμόχωστο. Είναι γιος του φαρμακοποιού Ανδρέα Κάρουλα και της Μπέλλας Νικολαΐδη. Είναι εκτοπισμένος στη Λάρνακα από το 1974. Σπούδασε χημικός στο Πανεπιστήμιο της Λυών της Γαλλίας. Υπήρξε καλαθοσφαιριστής στην Ανόρθωση Αμμοχώστου και πετοσφαιριστής στον Μαραθώνα. Είναι διευθυντής φαρμακευτικής εταιρείας και πάντοτε ήταν ενεργός στα κοινά της πόλης. Από το 2006 εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος Αμμοχώστου. Είναι πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του δήμου. Είναι νυμφευμένος με την Αννίτα Πιερή Κάρουλα και μαζί έχουν τρία παιδία.Την υποψηφιότητά του στηρίζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Κατέρχεται ως ανεξάρτητος.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΡΔΟΣ:

Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1968, με καταγωγή από το Αυγόρου και τον Άγιο Σέργιο. Είναι απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας. Υπηρέτησε ως αξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων στην 33ΜΚ. Απόφοιτος με υψηλότατες τιμές της Σχολής Περιβαλλοντικής Αρχιτεκτονικής του Μπέρκλεϊ, στην Καλιφόρνια. Διάκριση “Departmental Citation” από τον Καγκελάριο του Πανεπιστημίου. Είναι αρχιτέκτων, κατασκευαστής και επιχειρηματίας ανάπτυξης γης. Το 2009 αποφοίτησε από τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, με πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Από το 2011 έχει πάρει μέρος σε πάρα πολλές δικοινοτικές δράσεις και συγκεντρώσεις ως ομιλητής και ως εθελοντής. Το 2013 ήταν συνιδρυτής και μέλος του δ.σ. του Κυπριακού Συνδέσμου Υδρογονανθράκων. Το 2016 κατήλθε ως υποψήφιος δήμαρχος Αμμοχώστου στις δημοτικές εκλογές και εξασφάλισε το 13,7% των ψήφων. Είναι νυμφευμένος με τη Ζώη, το γένος Αντωνιάδου, από τη Λεμεσό, και έχει τέσσερα παιδιά. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας Unite Cyprus Now. Κατέρχεται ως ανεξάρτητος υποψήφιος.

ΛΙΝΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ:

Γεννήθηκε στο Παραλίμνι στις 27 Ιουνίου 1988, Αμμόχωστο. Ομιλεί πέρα από την Ελληνική και την Αγγλική. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Λογιστική στο Μητροπολιτκό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Είναι διευθυντής ιδιωτικής επιχείρησης. Από το 2010 είναι επαρχιακός γραμματέας του ΕΛΑΜ Αμμοχώστου και από το 2011 μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΕΛΑΜ. Στις βουλευτικές εκλογές του 2016 εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής στην εκλογική περιφέριεα Αμμοχώστου με το ΕΛΑΜ. Ως βουλευτής είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών και της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Αναθεώρηση και τον Εκσυγχρονισμό του Κανονισμού της Βουλής. Κατέρχεται ως υποψήφιος του ΕΛΑΜ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΣΤΑΥΡΗ:

Κατάγεται από την ενορία της Αγίας Ζώνης της Αμμοχώστου, γιος του Κλεάνθη και της Δάνας Σταυρή. Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Λυκείου Νεοκλέους στη Λευκωσία και υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός Πεζικού κατόπιν εκπαίδευσης στη ΣΕΑΠ. Φοίτησε στο Stanford University στις ΗΠΑ και αποφοίτησε με τρία πτυχία, στα Οικονομικά, στις Πολιτικές Επιστήμες και μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Πολιτικές Επιστήμες. Την τρέχουσα περίοδο είναι υποψήφιος διδάκτωρ σε δύο πανεπιστήμια σε θέματα ενέργειας και οικονομικών καθώς και το Διεθνές Δίκαιο. Από το 1988 διδάσκει σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια το αντικείμενο των Διεθνών Πολιτικών και Οικονομίας. Από το 2016 είναι διευθυντής του “Ευρω-Μεσογειακού Ινστιτούτου Γεωπολιτικής” στην Κύπρο και του αντίστοιχου παραρτήματος στη Σερβία για τα Βαλκάνια “Βalkan Institute of Geopolitics-B.I.G.”. Κατέρχεται ως ανεξάρτητος υποψήφιος.

Υπηρεσία ενημέρωσης των ψηφοφόρων

Ο ‘Εφορος αναπληρωματικής εκλογής δημάρχου Αμμοχώστου ανακοίνωσε ότι λειτουργεί ειδική υπηρεσία για την παροχή πληροφοριών στο κοινό. Οι Αμμοχωστιανοί μπορούν να επικοινωνούν με τους πιο κάτω τρόπους :

– Μήνυμα S.M.S μέσω κινητού στον αριθμό 1199, καταχωρώντας: wtv κενό αριθμός ταυτότητας κενό ημερομηνία γέννησης
π.x. wtv 999000 01/06/2000

– Τηλεφωνική υπηρεσία πληροφόρησης:
Παγκύπριος αριθμός : 77772212
Λευκωσία : 22804222
Λεμεσός : 25806443
Αμμόχωστος : 24801002
Λάρνακα : 24801880

44 εκλογικά κέντρα για 31.584 Αμμοχωστιανούς

Στις εκλογές της Κυριακής έχουν δικαίωμα ψήφου 31,584 Αμμοχωστιανοί ανά το παγκύπριο, ενώ θα ανοίξουν κάλπες σε συνολικά 44 εκλογικά κέντρα σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου. Συγκεκριμένα θα ανοίξουν 4 εκλογικά κέντρα στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, 7 στη Λευκωσία, 13 στη Λάρνακα, 19 στη Λεμεσό και ένα στην Πάφο.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν από τις 7 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα με μία ώρα διακοπή από τις 12 μέχρι τη μία το μεσημέρι”.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Ροη Ειδησεων

Γιώργος Μαζωνάκης: Ποια είναι η αδερφή του Βάσω που φέρεται να του καταχράστηκε χρήματα

Σαν «βόμβα» έσκασε το πρωί της Πέμπτης (23/5) η είδηση περί αντιδικίας του Γιώργου Μαζωνάκη…

24 Μαΐου, 2024

Αγία Νάπα: Μαθητές του δημοτικού σχολείου Λιβαδιών επισκέφθηκαν το μουσείο Λαϊκής Τέχνης

Νοερό ταξίδι στις παραδόσεις και τα ήθη και έθιμα του τόπου μας με ξεναγό την…

24 Μαΐου, 2024

Εμπραχίμ Ραΐσι: Στη δημοσιότητα το πρώτο πόρισμα του Ιράν για το ελικόπτερό του

Δεν βρέθηκαν ίχνη από σφαίρες στο κύτος του ελικοπτέρου του εκλιπόντος Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι,…

24 Μαΐου, 2024

Δερύνεια: Όλα έτοιμα για το 13o Παγκύπριο Φεστιβάλ Φράουλας

Όλα είναι έτοιμα για το 13o Παγκύπριο Φεστιβάλ Φράουλας το οποίο θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή…

24 Μαΐου, 2024

Συνολικά 4,491 παράτυποι μετανάστες επαναπατρίστηκαν μέχρι σήμερα

Κοινή πτήση αναγκαστικής επιστροφής μεταναστών που διέμεναν παράνομα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε την…

24 Μαΐου, 2024

Ισπανία: Τέσσερις νεκροί και 27 τραυματίες από την κατάρρευση κτιρίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Κτίριο στο οποίο στεγαζόταν μπαρ-εστιατόριο κατέρρευσε απόψε στη Μαγιόρκα της Ισπανίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον τέσσερις…

24 Μαΐου, 2024