“Στόχος των Ηνωμένων Εθνών είναι η επιστροφή της Αμμοχώστου”

Συνάντηση Δήμου Αμμοχώστου με τον Αντιπρόσωπο του Γ. Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Collin Stewart

276988752 264795959177392 6665468008842645020 n1 exclusive

Πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαρτίου 2022 συνάντηση αντιπροσωπίας του Δήμου Αμμοχώστου αποτελούμενη από τον Δήμαρχο Αμμοχώστου κ. Σίμο Ιωάννου, τους Δημοτικούς Συμβούλους κ.κ. Κωστάκη Χατζηκακού, Χρύσανθο Ζαννέττου, Νίκο Κάρουλλα και την Δημοτική Γραμματέα κα. Μαριλένα Μανώλη με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ κ. Collin Stewart.

Η αντιπροσωπία αφού παρέδωσε, επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Αντόνιο Γκουντέρες, είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τoν κ. Stewart τις εξελίξεις αναφορικά με την Αμμόχωστο και ιδιαίτερα την διάνοιξη της περίκλειστης πόλης όπως επίσης και τον αναμενόμενο ρόλο των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Stewart επανέλαβε την δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με τα ψηφίσματα που αφορούν την Αμμόχωστο και ενημέρωσε την αντιπροσωπία του Δήμου ότι η υπηρεσία του παρακολουθεί στενά τις τρέχουσες εξελίξεις. Τόνισε εμφαντικά, ότι στόχος των Ηνωμένων Εθνών είναι η επιστροφή της Αμμοχώστου η οποία σφραγίζεται με τα δεσμευτικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και η επανέναρξη των συνομιλιών για εξεύρεση συνολικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος.

Η επιστροφή και το άνοιγμα της Αμμοχώστου είναι επωφελές για όλη την Κύπρο και όλους τους Κύπριους. Για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Η επιστροφή της περίκλειστης πόλης στους νόμιμους ιδιοκτήτες της, το άνοιγμα του λιμανιού της πόλης, η ανοικοδόμηση της πόλης θα γίνουν μεγάλα ιστορικά ορόσημα και τομές, στη σύγχρονη πορεία του νησιού μας. Θα γίνουν ένα πρώτο μεγάλο στοίχημα για τη συνεργασία και συμβίωση των δύο κοινοτήτων.

Τέλος, ειπώθηκε ότι η υπηρεσία του θα βρίσκεται σε επαφή με τον Δήμο Αμμοχώστου σε περίπτωση που υπάρξουν οποιεσδήποτε εξελίξεις για το θέμα της Αμμοχώστου και ότι τα Ηνωμένα Έθνη παρακολουθούν στενά το θέμα.