Δήμος Αμμοχώστου: Τιμή στον ήρωα Ανθυπολοχαγό ΚΔ Γεώργιο Μελιφρονίδη

Ο Δήμος Αμμοχώστου τίμησε με την παρουσία του και με κατάθεση στεφάνου, τον ήρωα Ανθυπολοχαγό της 33 Μοίρας Καταδρομών Γεώργιο Νικολάου Μελιφρονίδη

Ανώνυμο 45 x 20 cm 1200 x 675 px 1300 × 700 px 16 exclusive

Ο Δήμος Αμμοχώστου τίμησε με την παρουσία του και με κατάθεση στεφάνου, τον ήρωα Ανθυπολοχαγό της 33 Μοίρας Καταδρομών Γεώργιο Νικολάου Μελιφρονίδη από την Αμμόχωστο, στα αποκαλυπτήρια της προτομής του που έγιναν σήμερα το πρωί στην Έγκωμη Λευκωσίας.

Ο Ανθυπολοχαγός της 33 Μοίρας Καταδρομών Γεώργιος Μελιφρονίδης γεννήθηκε στην Ορούντα της επαρχίας Λευκωσίας, 7 Μαΐου 1955. Γονείς του, ο Νικόλαος και η Μαρία Μελιφρονίδου. Η οικογένεια μετοίκησε στην Αμμόχωστο το καλοκαίρι του 1958, όπου και παρέμεινε μέχρι τον Αύγουστο 1974.

Ο Γιώργος φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Αικατερίνης και ακολούθως στην Τεχνική Σχολή Αμμοχώστου. Έφηβος ασχολήθηκε εντατικά με τον αθλητισμό στην ευρύτερη διάστασή του. Στο στίβο, ως ποδοσφαιριστής στην ομάδα της Ανόρθωσης και πετοσφαιριστής κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του στον Αθλητικό Όμιλο Λαπήθου.

Τον Ιούλιο 1973 κατατάγηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στον Καράολο.Επιλέχθηκε να υπηρετήσει σαν καταδρομέας. Ως εκ τούτου αμέσως μεταφέρθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μονάδων Καταδρομών, το οποίο ειδικά τη χρονιά εκείνη συστάθηκε στην Τύμπου, όπου και η έδρα της 31 Μοίρας Καταδρομών.

Μετά από σειρά εκπαιδεύσεων στην Ελλάδα και στην Κύπρο του απονεμήθηκε ο βαθμός του ανθυπολοχαγού.

Ως αξιωματικός του 31 Λόχου Κρούσεως της 33 Μοίρας Καταδρομών, ο Ανθυπολοχαγός Γεώργιος Μελιφρονίδης ηγήθηκε τμήματος της μονάδας του κατά την επιτυχή νυχτερινή επίθεση στον Άγιο Ιλαρίωνα το Σάββατο 20 Ιουλίου 1974, όπου και έπεσαν ο Διοικητής της Μοίρας Ταγματάρχης Γεώργιος Κατσάνης, ένας αξιωματικός, δύο υπαξιωματικοί και έξι οπλίτες.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 22ας Ιουλίου, με προσωπική διαταγή του Διοικητού της Διοίκησης Καταδρομών προς το Λοχαγό του 31 Λόχου Κρούσεως Νικόλαο Κατούντα, οι αξιωματικοί και καταδρομείς του 31 Λόχου Κρούσεως αναχώρησαν με προορισμό τον Άγιο Γεώργιο Κυρήνειας.

Ακολούθησε άνιση μάχη εναντίον τουρκικών αρμάτων και ερπιστριοφόρων. Οι καταδρομείς πολέμησαν με γενναιότητα και απαράμιλλο ηρωισμό.Στο βωμό του καθήκοντος και συνεπεία αυτής της τιτανομαχίας της 33 Μοίρας Καταδρομών εξήντα εννέα εν τω συνόλων Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και οπλίτες έπεσαν ή αγνοούνται. Μεταξύ αυτών και ένας εκ των πρωταγωνιστών, ο Ανθυπολοχαγός Καταδρομών εξ Αμμοχώστου,Μελιφρονίδης Γεώργιος του Νικολάου.

(Χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα από άρθρο του Μάκη Οικονομίδη)