Δριμύ κατηγορώ Γαλανού: “Οι Αμμοχωστιανοί έγιναν πολίτες Β’ κατηγορίας”

DSC 4241 exclusive, Αλέξης Γαλανός, Νέα Αμμοχώστου

Δριμύ κατηγορώ σε κάθε αποδέκτη απέστειλε σήμερα ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός μέσω δημοσιογραφικής διάσκεψης που διοργάνωσε ο Δήμος Αμμοχώστου στο ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία.

Με σύνθημα “10 πληγές για την Αμμόχωστο και τον προσφυγικό κόσμο – 45 χρόνια με τα κλειδιά των σπιτιών μας στο χέρι” ο Δήμαρχος Αμμοχώστου εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την πορεία που λαμβάνει το θέμα της Αμμοχώστου, για τον παραγκωνισμό των προσφύγων της κατεχόμενης επαρχίας Αμμοχώστου αλλά και ολόκληρου του προσφυγικού κόσμου, ανακοινώνοντας, παράλληλα, την εκπόνηση συγκεκριμένου σχεδίου δράσης για δυναμική απαίτηση των δικαιωμάτων των προσφύγων και αποκατάσταση της αδικίας που υφίστανται.

Στην ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Αμμοχώστου επικεντρώθηκε σε δέκα σημεία τα οποία σε συντριπτική, όπως ανέφερε, πλειοψηφία αποφάσισε ο Δήμος Αμμοχώστου, και τα οποία καταδιεκνύουν την επί 45 χρόνια αδικία στην οποία υπόκεινται.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Γαλανός αναφέρθηκε στην πολιτική εκμετάλλευση του δράματος των Αμμοχωστιανών, στη δημιουργία τετελεσμένων εις βάρος της πόλης του Ευαγόρα και απαίτησε την επιστροφή των προσφύγων αλλά και τη δίκαιη κατανομή της απώλειας χρήσης, ενώ δε δίστασε να αναφερθεί και σε γειτονικές τοπικές αρχές (εννοώντας τους Δήμους της ελεύθερης Αμμοχώστου) οι οποίοι χρησιμοποιούν “απαράδεκτα” το όνομα της πόλης της Αμμοχώστου, εκμεταλλευόμενοι ιστορικές εκδηλώσεις της Αμμοχώστου.

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη παρόντες ήταν οι Δήμαρχοι Μόρφου, Κερύνειας, Λύσης, Κυθρέας, Λευκονοίκου, Ακανθούς, Καραβά, Λαπήθου καθώς και εκπρόσωποι των κατεχομένων κοινοτήτων της Αμμοχώστου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμαρχος Αμμοχώστου και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της κατεχόμενης πόλης συναντήθηκαν την Τετάρτη στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, χωρίς ωστόσο να προβούν σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης.

Αυτούσια η ομιλία του Αλέξη Γαλανού:

Θέλω ιδιαίτερα να καλωσορίσω τους φίλους δημάρχους των άλλων κατεχομένων δήμων. Ο αγώνας μας είναι αδιαίρετος και κοινός και έτσι θα παραμείνει μέχρι τέλους. Θέλω να καλωσορίσω τον δήμαρχο Μόρφου, Κερύνειας, Λύσης, Κυθρέας, Λευκονοίκου, Ακανθούς, Καραβά, Λαπήθου καθώς και τους εκπροσώπους των κατεχομένων κοινοτήτων της Αμμοχώστου. 

Θέλω να σας πω ότι δεν είναι μία συνέντευξη όπως τις άλλες που δίδαμε στο παρελθόν. Είναι μία συνέντευξη που απλώς θα διαβάσω και μετά θα απαντήσω ερωτήσεις και δημοσιογράφων και δικές σας αλλά και ευχαρίστως να ακούσουμε δηλώσεις. 

Είναι μία ανακοίνωση της συντριπτικής πλειοψηφίας του δήμου Αμμοχώστου μετά από 45 χρόνια προσφυγιάς και είναι η πικρία μας, το πικρό παράπονο μας και είναι τη ψυχή μας που δίδουμε σε μεγάλο βαθμό βγάζοντας αυτήν την ανακοίνωση. Είναι μία διαχρονική ανακοίνωση δεν στοχεύουμε κανέναν. Αν κάποιοι αισθάνονται ότι έχουν τύχει στοχεύσεως να βάλουν το χέρι στην καρδιά τους και να αναρωτηθούν αν πράγματι δικαιούμαστε να κάνουμε την οποιαδήποτε στόχευση σαν πρόσφυγες αλλά και σαν αισθανόμενοι σαν πολίτες όπως είδατε δευτέρας κατηγορίας. 

Το δημοτικό συμβούλιο Αμμοχώστου στην τελευταία του συνεδρία έχει αποφασίσει με τη συντριπτική πλειοψηφία του όπως επαναλάβει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι το θέμα της επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου δεν μπορεί να ιδωθεί μόνον ως έναν απλό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. 

Η συνεχιζόμενη κατοχή της πόλης της Αμμοχώστου εδώ και 45 χρόνια από τον τουρκικό στρατό αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αρχών και αξιών του Διεθνούς δικαίου και παραβιάζει ξεκάθαρα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πολλές ευκαιρίες επιστροφής Αμμοχώστου έχουν χαθεί στο παρελθόν κάποιες πολύ καθαρές κάποιες αμφισβητούμενες. Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός μας και το σημερινό Status quo είναι καταστροφικό και οδηγεί στη διχοτόμηση με επικίνδυνες συνέπειες. Μόνος τρόπος ειρηνικής επίλυσης του κυπριακού προβλήματος η επανέναρξη των συνομιλιών στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Η επιστροφή της Αμμοχώστου μιας Ευρωπαϊκής πόλης είναι ανθρωπιστικό θέμα και θέμα ύψιστης προτεραιότητος όπως προνοεί η πέμπτη παράγραφος της συμφωνίας Υψηλού επιπέδου Κυπριανού-Ντεκτάς της 19ης Μαΐου του ’79 αλλά και τα δεσμευτικά ψηφίσματα 550 του ’84 και 789 του 1992 των Ηνωμένων Εθνών ως επίσης και οι αποφάσεις της επιτροπής αναφορών που υιοθετήθηκαν από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. 

Η Αμμόχωστος μπορεί να αναγεννήσει την ελπίδα για οριστική και βιώσιμη λύση του κυπριακού. Παραταύτα ο Δήμος Αμμοχώστου συμμεριζόμενος την αγανάκτηση των δημοτών και κατ’ επέκταση όλων των προσφύγων για την κατάφωρη αδικία και τη στέρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίστανται τα τελευταία 45 χρόνια επιθυμεί όπως δηλώσει ρητά ότι η περιθωριοποίηση -επαναλαμβάνω τη λέξη- η περιθωριοποίηση και κατηγοριοποίησή τους ως δευτέρας κατηγορίας πολίτες της κυπριακής δημοκρατίας δεν είναι πλέον αποδεκτή και υπογραμμίζονται τα ακόλουθα: 

  1. Ο συνεχιζόμενος εμπαιγμός του θέματος της επιστροφής Αμμοχώστου κάτω από μία συμφωνημένη λύση δεν γίνεται πλέον αποδεκτός. 45 χρόνια είναι πάρα πολλά. Ευκαιρίες για επιστροφή απορρίφθηκαν για διάφορους λόγους και για συγκεκριμένα συμφέροντα με αποτέλεσμα το δράμα των Αμμοχωστιανών να διαιωνίζεται ενώ το αίσθημα της αδικίας να ενδυναμώνεται με την πάροδο του χρόνου.
  2. Η εκμετάλλευση του δράματος των Αμμοχωστιανών και κατ’ επέκταση όλων των προσφύγων από κάποιους για δημιουργία πολιτικών καριέρων και η αφαίμαξη ψήφων δεν είναι πλέον ανεκτή. Η πόλη της Αμμοχώστου δεν επιτρέπεται να αποτελεί το επίκεντρο των συζητήσεων προεκλογικά.
  3. Αξιώνουμε απόλυτη διαφάνεια όσον αφορά την απόκτηση δικαιωμάτων χρήσης σε τουρκοκυπριακές περιουσίες από πρόσφυγες και μη. Τα “λουκουλειο-πάρτι” με τα γνωστά βόλεμα υμετέρων έχουν κρατήσει αρκετά δεν πανε άλλο. Διαφάνεια τώρα!
  4. Απαιτούμε μέχρι την επάνοδό μας τα σπίτια μας και τις περιουσίες μας τη δίκαιη κατανομή της απώλειας χρήσης των περιουσιακών στοιχείων του προσφυγικού πληθυσμού λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του μητρώου περιουσιών, δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη που λήφθηκαν μετά από το 1974 ίδιος χρήση τουρκοκυπριακών περιουσιών ή ως απόκτηση χαλίτικης γης ή ακόμη και ως άτοκος δανεισμός από κυβερνητικά κονδύλια έναντι της απώλειας χρήσης των περιουσιακών στοιχείων των οποίων η χρήση βίαια τερματίστηκε τον Αύγουστο του 1974. Είναι καιρός να κοστολογηθεί το κόστος της μη λύσης ως επίσης και να τα επωμιστούν όλα και όλοι οι πολίτες της δημοκρατίας. 45 χρόνια είναι υπεραρκετά για να ανέχεται και να αντέχει το βάρος της εισβολής συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών και τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Καιρός η Κύπρος να γίνει ένα κράτος δικαίου και όχι ένα κράτος αδίκου.
  5. Εκφράζουμε την απαρέσκειά μας για τον παραγκωνισμό αξιόλογων δημοτών μας. Αδυνατούμε να αντιληφθούμε ότι οι πολίτες της περήφανης πόλης της Αμμοχώστου που ηγήθηκαν της ραγδαίας ανάπτυξης της Κύπρου πριν το 1974 και που έδειξαν ξανά τον δρόμο και μεταπολεμικά μέχρι και σήμερα δεν έχουν άξιους εκπροσώπους για να τύχουν διορισμού και να προσφέρουν επιτυχές έργο στα κέντρα λήψεως αποφάσεων.
  6. Καταδικάζουμε την προσπάθεια που γίνεται για ακύρωση του μητροπολιτικού δήμου της Αμμοχώστου μέσω της απαράδεκτης χρήσης του ονόματος της πόλης μας ως επίσης και της εκμετάλλευσης ιστορικών εκδηλώσεων της Αμμοχώστου από μερίδα άλλων γειτονικών αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης. Η αμμόχωστος είναι μία. Παρά τα 45 χρόνια κατοχής και γι’ αυτήν δεν υπάρχει και ούτε θα υπάρξει υποκατάστατο.
  7. Καλούμε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όπως αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ‘ρθουν στο ύψος των περιστάσεων έτσι που να αποτρέψουν τον θάνατο της Αμμοχώστου δια της ανήθικης εκμετάλλευσης και επιτηδευμένης οικειοποίησης του ονόματός της από τρίτους. Η πόλη της Αμμοχώστου ήταν, είναι και θα είναι η Μητρόπολη της επαρχίας Αμμοχώστου, ελεύθερης και κατεχόμενης.
  8. Εκφράζουμε την απαρέσκειά μας με όλο το σέβας προς βουλευτές της επαρχίας μας και η ηγεσίας πολιτικών κομμάτων γιατί έχουν παρερμηνεύσει το ήθος, την ευγένεια και την καρτερικότητα των Αμμοχωστιανών και των υπόλοιπων προσφύγων μας των κατεχομένων της κατεχόμενης επαρχίας Αμμοχώστου αλλά και όλων των προσφύγων και γιατί εσφαλμένα και διαχρονικά εκλαμβάνεται ως αδυναμία έναντι άλλων συμπεριφορών απαξιώνοντας έτσι τον Μητροπολιτικό δήμο της επαρχίας Αμμοχώστου ως επίσης και τους άλλους κατεχόμενους δήμους και κοινότητες της επαρχίας Αμμοχώστου. Αναμένουμε από όλους τους βουλευτές της επαρχίας μας αλλά και τα σωματεία και οργανώσεις της Αμμοχώστου δυναμική συμπαράταξη προς υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.
  9. Εκφράζουμε τις βάσιμές μας ανησυχίες για τον τρόπο χειρισμού των πρόσφατων απαλλοτριώσεων τεμαχίων γης στον Άγιο Μέμνονα για τη διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας αφού δεν αποδεχόμαστε καμιά καταστρατήγηση δικαιωμάτων των δημοτών μας.
  10. Ο Δήμος Αμμοχώστου δηλώνει κατηγορηματικά ότι η δυσμενής διαχρονική διάκριση στα δικαιώματα των δημοτών του δεν γίνεται πλέον αποδεκτή. Οι δημότες μας εδώ και 45 χρόνια ασφυκτιούν αφού έχουν μόνο υποχρεώσεις χωρίς να απολαμβάνουν τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην ίδια τους την πατρίδα καθιστώντας τους πολίτες δευτέρας κατηγορίας της κυπριακής δημοκρατίας.

Το δημοτικό συμβούλιο Αμμοχώστου έχει εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και η παρούσα δημόσια ανακοίνωση συνιστά ένα ανοιχτό προσκλητήριο προς όλους τους κατεχόμενους δήμους και κοινότητες όπως συμπαραταχθούν μαζί μας για δυναμική απαίτηση των δικαίων και δικαιωμάτων μας για αποκατάσταση μας ως ισότιμων πολιτών της κυπριακής δημοκρατίας προτού να είναι πάρα πάρα πολύ αργά. Θα ακολουθήσουν σχετικές ανακοινώσεις αναφορικά με το σχέδιο δράσης. 

Σας ευχαριστώ και αναμένουμε αυτό να είναι η αρχή μιας δυνατής συνέχειας γιατί ο χρόνος περνά, τα περιθώρια λήγουν. Εάν δεν γίνει αυτή η προσπάθεια σε αυτό το στάδιο και αν δεν προχωρήσουμε όλοι μας ενωμένοι με έναν κοινό σκοπό και δεν αντιληφθούμε ότι το δημόσιο συμφέρον τουλάχιστον για μας είναι το συμφέρον ενός εκάστου αλλά και κάτι παραπάνω το συμφέρον του τόπου μας, το συμφέρον των παιδιών μας που φεύγουν και χάνονται, το συμφέρον των εγγονιών μας, όλοι μας όλοι μας, όλη η Κύπρος θα κλάψει μία μέρα πολύ πικρά γιατί κάπου έχουμε χάσει το δρόμο.

Famagusta.News