Εφαρμογή χωρίς άλλη καθυστέρηση των ψηφισμάτων ΟΗΕ, απαίτησαν σε εκδήλωση οι Αμμοχωστιανοί

Έκκληση προς τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών όπως απαιτήσει από την Τουρκία την χωρίς άλλη καθυστέρηση εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που προνοούν την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, απηύθυνε το βράδυ της Πέμπτης ο Δήμος Αμμοχώστου σε ειρηνική συγκέντρωση που πραγματοποίησε έξω από το σημείο ελέγχου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Δεκάδες Αμμοχωστιάνοι συγκεντρώθηκαν στο σημείο, διαμηνύοντας εντός και εκτός Κύπρου ότι ο κυπριακός λαός παραμένει προσηλωμένος στην απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας τους.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Σκεύη Κουκουμά, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων και πλήθος κατοίκων της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Έξω από το σημείο ελέγχου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, συνοδευόμενος από εκπροσώπους κομμάτων επέδωσε επιστολή στο ΓΓ του ΟΗΕ, στην οποία τονίζουν την ευαρέσκειά τους για τις προσπάθειες που κάνει για επίλυση του κυπριακού προβλήματος πάνω στη σωστή βάση.

Στην επιστολή τους οι Αμμοχωστιανοί καλούν τον ΓΓ του ΟΗΕ “να γίνει ασπίδα και να προσπαθήσει να πιέσει και την Τουρκία ότι τα ψηφίσματα τα 550 και 789 είναι αδιαπραγμάτευτα και ότι οι μόνοι που μπορούν να επιστρέψουν σε αυτή την περιοχή και σε ολόκληρη την πόλη της Αμμοχώστου είναι οι νόμιμοι κάτοικοι της, δηλαδή οι Ελληνοκύπριοι Αμμοχωστιανοί”.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αμμοχώστου εξέφρασε την αγανάκτηση των κατοίκων της Αμμοχώστου, για τις προσπάθειες που κάνει η Τουρκία με το ψευδοκράτος για εποικισμό της περίκλειστης περιοχής.

“Οι προσπάθειες μας είναι να πείσουμε τον κόσμο. Εμείς δεν έχουμε ούτε όπλα, ούτε τίποτα. Έχουμε όμως την ειρηνική αντίσταση, την αντίσταση που θα είναι καθημερινή στους δρόμους, στις πρεσβείες, στην ΕΕ και στα Ηνωμένα Έθνη, όπου μπορούμε με ειρηνικό τρόπο να υπενθυμίζουμε ότι τα ψηφίσματα 550 και 789 είναι αδιαπραγμάτευτα και ότι οι μόνοι που μπορούν να επιστρέψουν σε αυτή την περιοχή και σε ολόκληρη την πόλη της Αμμοχώστου είναι οι νόμιμοι κάτοικοι της”, είπε.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής προσφύγων της Βουλής τόνισε την ανάγκη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι “δεν είναι απλά η πόλη της Αμμοχώστου, που σήμερα διακυβεύεται η τύχη και το μέλλον της, είναι ολόκληρου του κυπριακού λαού”.

Όπως είπε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων βρέθηκε στην εκδήλωση για να στηρίξει με τις προσπάθειες του Δήμου Αμμοχώστου τις κινητοποιήσεις που γίνονται, ως μια προσπάθεια διαμαρτυρίας απέναντι στις προθέσεις και τις απειλές της κατοχικής δύναμης της Τουρκίας και να στηρίξει τα αιτήματα ενάντια στον εποικισμό της πόλης της Αμμοχώστου και την εφαρμογή των ψηφισμάτων των ΗΕ.

Όπως είπε η κ. Κουκουμά “αυτά που έχει δηλώσει ο Πρόεδρος ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης περιμένουμε να γίνουν πράξη για να μπορέσουν πραγματικά να μας αναπτερώσουν την ελπίδα για επίλυση του Κυπριακού”, προσθέτοντας ότι “δυστυχώς ο κόσμος είναι πολύ απογοητευμένος και χρειάζεται σημαντική προσπάθεια για να ανατρέψουμε αυτό το αίσθημα ανάμεσα στον προσφυγικό κόσμο και ολόκληρο τον κυπριακό λαό”.