ΕΚ: Ζητά τερματισμό κάθε πρόκλησης στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου

Αμμόχωστος, ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, Νέα Αμμοχώστου, Σασόλι, Τουρκία

Τον τερματισμό κάθε πρόκλησης στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου ζητά από την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο πρόεδρος του ΕΚ, Νταβίντ Σασόλι, με απαντητική επιστολή του προς τον Νίκο Αναστασιάδη τον ενημερώνει για όλα όσα πράττει το Ευρωκοινοβούλιο σε σχέση με το θέμα της Αμμοχώστου και το Κυπριακό. Υπενθυμίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι οι ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με το Κυπριακό και το άλυτο του προβλήματος παραμένουν σοβαρά εμπόδια στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών στόχων της Άγκυρας.

Ο Νταβίντ Σασόλι διαβεβαιώνει, στην αρχή της επιστολής του, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεχίζει να παρακολουθεί πολύ στενά «και επαναβεβαιώνουμε την ξεκάθαρη υποστήριξη και αλληλεγγύη μας προς την Κύπρο», όπως το όλο θέμα συζητήθηκε και κατά την τελευταία τους συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες στις 19 περασμένου Φεβρουαρίου.

Συνεχίζοντας στην απάντησή του ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρει πως το σώμα «πάντοτε υποστήριζε την επανένωση της Κύπρου βασισμένη σε μια περιεκτική και βιώσιμη λύση, όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Θέση του Ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα με τον Νταβίντ Σασόλι, είναι όπως η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου να περιέλθει υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα και με το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «καλώντας παράλληλα την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που αλλοιώνουν το δημογραφικό ισοζύγιο στο νησί μέσω της πολιτικής των παράνομων εποικισμών».

Ενημερώνει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι είχε εγείρει όλα τα θέματα κατά τη συνάντηση που είχε στις 20 Νοεμβρίου 2019 με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Επίσης ηγέρθησαν σε όλα τα σώματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπως ήταν και το πρόσφατο ταξίδι του εισηγητή για την Τουρκία, από τον επικεφαλής του ΕΚ στη μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας και από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Για εμάς, αναφέρει ο Ντ. Σασόλι, το άλυτο κυπριακό πρόβλημα συνεχίζει να αποτελεί ένα σοβαρό εμπόδιο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας «και καλούμε την Τουρκία να συμβάλει εποικοδομητικά στις προσπάθειες με στόχο την επίτευξη λύσης». Τέλος διαβεβαιώνει ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα συνεχίσει να εγείρει τα ζητήματα αυτές στις επαφές με τις τουρκικές αρχές «και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε προς την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να παίζουν δραστήριο ρόλο προκειμένου να υπάρξει επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων».

Πηγή: philenews