Έκκληση ΕΒΕΑ προς Γκουτέρες για αποτροπή τετελεσμένων σε Αμμόχωστο

"Ζητούμε από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών καθώς και τους Ευρωπαίους Ηγέτες να καταβάλουν κάθε προσπάθεια και να χρησιμοποιήσουν κάθε επιρροή που απορρέει από την ιδιότητα τους"

Em3oaPpW8AIMT8U ΕΒΕΑ, Κατεχόμενη Αμμόχωστος

Έκκληση προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για αποτροπή των τετελεσμένων της Άγκυρας απευθύνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας να “ανοίξει” την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου (“Βαρώσια”) υπό συνθήκες στρατιωτικής κατοχής και η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου κ. Ερντογάν στην περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων για “πικνίκ”, αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του ψήφισματος 550 (1984) του ΟΗΕ, το οποίο σημειώνει ότι “κάθε προσπάθεια για εποικισμό οποιουδήποτε τμήματος των Bαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους τους ως απαράδεκτες και ζητά τη μεταβίβαση της περιοχής αυτής στη διοίκηση των Hνωμένων Eθνών, αλλά και του ψήφισματος 789 (1992) που προνοεί “την επέκταση της περιοχής που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ώστε να συμπεριλάβει τα “Βαρώσια”.

Επιπλέον, τα ψηφίσματα 2483 (2019), 2506 (2020) και 2537 (2020) των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαιώνουν το status των “Βαρωσίων” όπως ορίζεται στα προηγούμενα ψηφίσματα.

Είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι ο πρωταρχικός στόχος της Τουρκίας είναι να υπονομεύσει οποιεσδήποτε προσπάθειες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για συνολική διευθέτηση της Κυπριακού προβλήματος με τελικό στόχο να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια επίτευξης λύσης για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία όπως αυτό είχε συμφωνηθεί, επιβάλλοντας έτσι μια μόνιμη διαίρεση στο νησί. Ένας τέτοιος στόχος παραβιάζει το ψήφισμα 414 (1977) του ΟΗΕ, που τονίζει ξεκάθαρα την “αποφυγή όλων των μονομερών ενεργειών που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις προοπτικές για μια δίκαιη και ειρηνική λύση”.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, ζητούμε με σεβασμό από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών καθώς και τους Ευρωπαίους Ηγέτες να καταβάλουν κάθε προσπάθεια και να χρησιμοποιήσουν κάθε επιρροή που απορρέει από την ιδιότητα τους για:

  1. Να αποτραπεί η υλοποίηση των σχεδιασμών της Τουρκίας σε σχέση με τα “Βαρώσια”.
  2. Σχηματισμό μιας Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής με εντολή την διερεύνηση τρόπων για την ανοικοδόμηση των “Βαρωσίων”.
  3. Να καλέσουν τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να παρακαθίσουν σε διαπραγματεύσεις.
  4. Να Υποστηρίξουν τα προαναφερθέντα ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ και να θέσουν ως ύψιστη προτεραιότητα την επιστροφή της περίκλειστης πόλης των “Βαρωσίων” στους νόμιμους κατοίκους του υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αποκαθιστώντας έτσι τη δικαιοσύνη και σφυρηλατώντας προϋποθέσεις υπέρβασης του τρέχοντος αδιεξόδου.
  5. Να ανοίξει άμεσα το γραφείο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου στην οδό Gladstone 26A στο “Βαρώσι” για να βοηθήσει ενεργά στην επιστροφή των νόμιμων κατοίκων των “Βαρωσίων” στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους.
  6. Να βοηθήσουν την προσπάθεια οικοδόμησης της “περίκλειστης πόλης” ούτως ώστε να καταστεί ως παράδειγμα μιας σύγχρονης πόλης όπου θα μπορέσουν να ζήσουν οι νεότερες γενιές των Κυπρίων και από τις δυο κοινότητες.