Έκκληση στους Αμμοχωστιανούς να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις κατά την επίσκεψη Ευρωβουλευτών

assets LARGE t 420 54734766 type13145 Αλέξης Γαλανός, Νέα Αμμοχώστου
Εικόνα Αρχείου

Ο Δήμαρχος της Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός και ο Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου κάλεσαν τους Αμμοχωστιανούς να δώσουν το παρών τους στην εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου της κατεχόμενης πόλης, στη Δερύνεια, την ερχόμενη Τρίτη, όπου θα παρευρίσκονται Ευρωβουλευτές οι οποίοι θα επισκεφθούν την Αμμόχωστο.

Όπως ανέφερε ο κ. Γαλανός σε σημερινή διάσκεψη Τύπου, η επίσκεψη πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Κύπριων ευρωβουλευτών.

«Είναι μια σημαντική επίσκεψη που γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή του Κυπριακού, σε μια εποχή που δεν υπάρχουν συνομιλίες», σημείωσε.

Ανέφερε ότι η Επιτροπή έρχεται για να επιβεβαιώσει προηγούμενες αναφορές της, να δει αν υπήρξε πρόοδος και να συμβουλεύσει ανάλογα την Επιτροπή Εξωτερικών του ΕΚ και την Ευρωβουλή για το πώς θα προχωρήσει στο θέμα της Αμμοχώστου.

Είπε ότι υπάρχουν ψηφίσματα, του 2007, του 2012, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα οποία είναι πολύ δυνατά γιατί αναφέρονται και στη δεύτερη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου του 1979 και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ 550 και 789, και ζητούν την εφαρμογή τους, δηλαδή επιστροφή στους νόμιμους κατοίκους της πόλης υπό συνθήκες ασφαλείας, κάτι το οποίο παραβιάζει η Τουρκία και τα ΗΕ δεν έχουν εφαρμόσει.

Εμείς χαιρετίζουμε αυτήν την επίσκεψη και θέλουμε να πιστεύουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι επιμονή για εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΕΚ και του ΣΑ του ΟΗΕ καθώς και συμμόρφωση με τη δεύτερη συμφωνία Υψηλού Επιπέδου Κυπριανού – Ντενκτάς.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της επίσκεψης, είπε ότι ξεκινά τη Δευτέρα με συναντήσεις με την κοινωνία των πολιτών, συνάντηση με τον ΥΠΕΞ και δείπνο εργασίας με τον Πρόεδρο της Βουλής.

Την Τρίτη, είπε, η αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Έχει ζητήσει από τα ΗΕ να εισέλθει στην περίκλειστη πόλη, δυστυχώς όμως όπως και την προηγούμενη φορά, η απάντηση είναι αρνητική.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Γαλανός κάλεσε τον κόσμο να συμμετάσχει στην επίσκεψη.

Στη συνέχεια οι ευρωβουλευτές θα συγκεντρωθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια όπου θα μιλήσει η Πρόεδρος και επικεφαλής του κλιμακίου Cecillia Wikstrom και θα δοθούν τα απαραίτητα μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Για το σκοπό αυτό ο Δήμος Αμμοχώστου έχει διευθετήσει δωρεάν λεωφορεία για μεταφορά στη Δερύνεια από Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα και καλεί τον κόσμο να συγκεντρωθεί μαζικά στο Πολιτιστικό Κέντρο στη Δερύνεια. «Θα πρέπει να γίνει υπέρβαση, ο κόσμος να παρευρεθεί στη Δερύνεια», τόνισε ο κ. Γαλανός.

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηγεωργίου είπε ότι η σύμπτωση της επίσκεψης των Ευρωβουλευτών στην Αμμόχωστο μαζί με τις συζητήσεις για το αν ανοίγουν ξανά διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, είναι μια σύμπτωση «η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί. Πίστευα, και εξακολουθώ να πιστεύω ότι η Αμμόχωστος προσφέρει τη δυνατότητα στους Κυπρίους, διεκδικώντας την επιστροφή της πόλης, να ανοίξει ταυτόχρονα ο διάλογος για τη λύση στο Κυπριακό».

Και εγώ ο Παφίτης, σημείωσε, «καλώ τους Αμμοχωστιανούς να είναι παρόντες» στις 10 το πρωί στην περιοχή Γλώσσα (στην Αμμόχωστο) την ώρα που οι βουλευτές θα έχουν οπτική επαφή με την πόλη, όπως επίσης και στην εκδήλωση στις 12 στο Πολιτιστικό Κέντρο.

Επέκρινε την απάντηση που έδωσαν τα ΗΕ ότι δεν μπορούν να διευκολύνουν την επίσκεψη των Ευρωβουλευτών στην πόλη της Αμμοχώστου.

Σημείωσε ότι η επίσκεψη των Ευρωβουλευτών συνοδεύεται από ένα κείμενο το οποίο ετοιμάστηκε από τα όργανα της ΕΕ και δίνει μια εικόνα στους Ευρωβουλευτές, σημειώνοντας ότι και αυτό το κείμενο διαχέεται από θέσεις που αντικατοπτρίζουν τις ορθές θέσεις για το Κυπριακό. «Διαχέεται υποδόρια από εκφράσεις οι οποίες ενισχύουν μια εντύπωση ότι το πράγμα βρίσκεται σε φοβερή διάσταση, τέτοια που να μην επιτρέπει διέξοδο», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως πρόκειται για δική του άποψη και ότι συνήθως αυτά τα κείμενα ποτέ δεν καθορίζουν επαφές αλλά είναι γραφειοκρατική διαδικασία.

  • Από Λευκωσία, τα λεωφορεία θα αναχωρήσουν στις 1030 από το χώρο στάθμευσης της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας.
  • Από Λεμεσό αναχώρηση στις 1015 από τα γραφεία του Δήμου Αμμοχώστου.
  • Από Λάρνακα αναχώρηση στις 11 από το χώρο στάθμευσης του σταδίου της Ανόρθωσης «Αντώνης Παπαδόπουλος» και από το χώρο του σταδίου της Νέας Σαλαμίνας «Αμμόχωστος Επιστροφή».

Πηγή: ΚΥΠΕ