Ελεγχόμενο άνοιγμα Βαρωσίων κάτω από τη διοίκηση της “ΤΔΒΚ”

Το τουρκικό σχέδιο για την Αμμόχωστο κάθε άλλο παρά προεκλογικό πυροτέχνημα μπορεί να θεωρείται μετά και τα όσα ένας εκ των βασικών πρωτεργατών του αποκάλυψε σε τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης. Το όλο σχέδιο, που ακόμα δεν έχει αποφασιστεί πότε θα αρχίσει να εφαρμόζεται, όπως προβάλλεται από τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, προβλέπει ελεγχόμενο άνοιγμα των Βαρωσίων με επιστροφή προσφύγων κάτω από τη διοίκηση της λεγόμενης “ΤΔΒΚ”.

Σύμφωνα με το τουρκικό σχέδιο: θα αναγνωριστούν τα περιουσιακά δικαιώματα Ελληνοκυπρίων στην περιοχή των Βαρωσίων, θα τους επιτραπεί να επιστρέψουν και να κάνουν χρήση της περιουσίας τους (είτε είναι οικίες, είτε ξενοδοχειακές μονάδες), και η μόνη προϋπόθεση είναι πως θα αναγνωρίσουν την κυριαρχία της λεγόμενης «ΤΔΒΚ». Ουσιαστικά αυτό που στοχεύει η τουρκική πλευρά είναι να ανοίξει τα Βαρώσια προκειμένου να πετύχει αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Οι στόχοι που τέθηκαν από τουρκικής πλευράς το περασμένο Σάββατο έχουν καταγραφεί από έναν εκ των πρωταγωνιστών της σύναξης, τον πρόεδρο της Ένωσης Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας, Μετίν Φεϊζίογλου:

1. Η λύση που θα δώσει η τουρκική πλευρά είναι πρακτική και «δεν αντίκειται στη φράση που υπάρχει στο ψήφισμα 550 των Ηνωμένων Εθνών που λέει δώστε το στους παλιούς του κατοίκους».
2. Η πρόσκληση θα είναι προς όσους κατοικούσαν στην Αμμόχωστο μέχρι το 1974 και «δεν θα πούμε σε άλλους Τούρκους από άλλα μέρη της βόρειας Κύπρου» ή «δεν θα πούμε ελάτε από την Ανατολία, υπάρχουν άδεια κτήρια» και να πάνε να τα πάρουν.
3. Θα απευθυνθούν «σε όποιον ήταν κάτοικος σε εκείνο το ξενοδοχείο ή σε όποιους είναι οι νόμιμοι κληρονόμοι του» με έναν όρο: «Θα αναγνωρίσετε την κυριαρχία της ΤΔΒΚ».
4. Θα γίνουν διευθετήσεις ώστε εκεί που υπάρχουν προβλήματα να βρίσκεται αγοραστής για την περιουσία Ελληνοκυπρίου που θέλει να την πωλήσει.

Οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς προκαλούν την έντονη αντίδραση της Λευκωσίας, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ετοιμάζεται να προβεί σε καταγγελίες κατά το επικείμενο ταξίδι του στις Βρυξέλλες. Αντιδράσεις και από κόμματα που αφήνουν αιχμές κατά των κυβερνητικών χειρισμών.

Πηγή: philenews