Ένωση Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμ/στου: Αίτημα για αποζημίωση απώλειας χρήσης κατεχόμενων περιουσιών

b6853a40 ammoxwstos ενωση εκτοπισμένων κοινοτήτων Αμμοχώστου

Η ανακοίνωση της Ένωσης Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου:

O Yπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής ανακοίνωσε ότι έλαβε πριν τρεις εβδομάδες προκαταρκτική μελέτη του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών για αποζημίωση της απώλειας χρήσης των περιουσιών στα κατεχόμενα, η οποία θα μελετηθεί επισταμένα πριν ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Τούτο ανακοίνωσε ο κ. Υπουργός μιλώντας την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι στη συνέλευση της Ένωσης Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου (ΕΕΚΑ) που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας.

Συνεχίζοντας επί του θέματος, που αποτελεί πάγιο αίτημα της ΕΕΚΑ, ο κ. Ν. Νουρής είπε: Έχει δημιουργηθεί μητρώο ιδιοκτητών κατεχόμενης γης. Μελετώνται οι αντικειμενικές δυσκολίες που προκύπτουν, όπως 1ο να υπολογιστεί η αξία της γης, 2ο η αξία των κτηρίων, 3ο δεν έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο το 20% της γης στα κατεχόμενα και 4ο δεν υπάρχουν στοιχεία για το ποιοι πώλησαν γη για να εξαιρεθούν. Θα εξεταστεί η μελέτη σε βάθος, είπε ο κ. Υπουργός, για να βρεθεί η φόρμουλα ώστε να παραχωρηθεί ένα αξιοπρεπές ποσό ως αποζημίωση στους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα. Ο Υπουργός Εσωτερικών στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε και στα στεγαστικά προγράμματα υπέρ των προσφύγων, τα οποία, τόνισε, θα συνεχιστούν απρόσκοπτα. Το 2020, είπε, θα διατεθεί ποσό €85 εκατ. και το 2021 υπολογίζεται να ανέλθει στα €42 εκατ.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΕΚΑ κ. Μιχάλης Τζιώρτας μίλησε για το έργο του Δ.Σ. τη χρονιά που πέρασε και αναφέρθηκε σε μια σειρά εκδηλώσεις, δράσεις και επαφές που είχαν στόχο τη διατήρηση άσβεστης της μνήμης των κατεχόμενων χωριών και τόπων μας και σύσφιγξης των σχέσεων μεταξύ των προσφύγων στον αγώνα για επιστροφή. Στα πλαίσια αυτά, μεταξύ άλλων ετοιμάζεται και ένα οπτικοακουστικό φιλμάκι για τα κατεχόμενα χωριά, της επαρχίας Αμμοχώστου, τα ήθη και τα έθιμα και την κουλτούρα τους.

Στη συνέλευση παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Βύρας και ο Αντιδήμαρχος Αμμοχώστου κ. Χρύσανθος Ζαννέτος εκ μέρους του Δημάρχου Αμμοχώστου κ. Σίμου Ιωάννου. Στο τέλος της εκδήλωσης τιμήθηκαν μεταθανάτια για την προσφορά τους οι κοινοτάρχες Κυριάκος Σολωμού της ενορίας Αγίου Νικολάου Λευκονοίκου και ο Γεώργιος Τζιακούρας της ενορίας Σταυρού Αμμοχώστου.

Τιμήθηκαν επίσης για την προσφορά τους στα κοινά ο Δρ Άκης Πούρος Πρόεδρος του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών και οι Στέλλα Φυσέντζου, Μιχαλάκης Αναστασίου, Αναστασία Γερολαίμου, Χαράλαμπος Κρασιάς, Παναγιώτης Χατζηπαντελή, Χαράλαμπος Μοσφίλης και Χρίστος Προδρόμου.

Αναμνηστικές πλακέτες για την προσφορά τους στην ΕΕΚΑ και στους πρόσφυγες της επαρχίας Αμμοχώστου απονεμήθηκαν επίσης στον βουλευτή Ονούφριο Κουλλά και στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Νουρή.

Πηγή: Famagusta. News