Έντονο “όχι” της δημοτικής ομάδας του ΔΗΣΥ σε Τράγκολα για τη δημαρχία της Αμμοχώστου

tragkolas 1 Δήμος Αμμοχώστου, Μάρκος Τράγκολας

Mε έντονο εκνευρισμό και χωρίς περιθώρια αμφισβήτησης των προθέσεών τους να συγκρουστούν με την ηγεσία του κόμματος, υποδέχθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΔΗΣΥ στην Αμμόχωστο την πληροφορία ότι το ΑΚΕΛ επρόκειτο να ανταποκριθεί στην πρόταση του ΔΗΣΥ για συναινετική υποψηφιότητα μεταξύ των κομμάτων για τη δημαρχία της κατεχόμενης πόλης, με το όνομα του διευθυντή της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Μάρκου Τράγκολα.

Αξιολογώντας τον προερχόμενο από το ΔΗΚΟ, παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ανόρθωσης ως “υποψηφιότητα άσχετη με την Αμμόχωστο”, η δημοτική ομάδα του ΔΗΣΥ κατέγραψε χθες σε συνεδρίασή της τη διαφωνία της και περιμένει το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων του βουλευτή Αμμοχώστου Γιώργου Γεωργίου με τα υπόλοιπα κόμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο “Πολίτης”, σήμερα, ο κ. Γεωργίου του ΔΗΣΥ αναμένεται να έχει συναντήσεις με άλλα κόμματα για το θέμα της δημαρχίας Αμμοχώστου, ενώ το Σάββατο το ΑΚΕΛ αναμένεται να λάβει τις δικές του αποφάσεις σε επαρχιακή συνδιάσκεψη. Ο ΔΗΣΥ αποφασίζει τη Δευτέρα στο πολιτικό γραφείο για το πρόσωπο που θα επιλέξει για τον Δήμο Αμμοχώστου. Ενδεχόμενη στήριξη μιας υποψηφιότητας Τράγκολα από τον ΔΗΣΥ πρέπει να θεωρείται δεδομένο από τώρα ότι θα έχει απέναντί της μία ή περισσότερες υποψηφιότητες προερχόμενες από το κόμμα.

Αντιδράσεις προκάλεσε όμως και στο ΑΚΕΛ το όνομα του Μάρκου Τράγκολα για τον Δήμο Αμμοχώστου. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο “Πολίτης”, στελέχη του κόμματος ανέμεναν ότι το ΑΚΕΛ θα ανταποκρινόταν στην πρωτοβουλία του Αβέρωφ Νεοφύτου με μια καθαρά κομματική επιλογή, προκειμένου ο Δήμος Αμμοχώστου να επέστρεφε στην Αριστερά.

Από την άλλη, στον ΔΗΣΥ ανέμεναν από το ΑΚΕΛ ότι θα πρότεινε πρόσωπο προερχόμενο από τον ΔΗΣΥ, όπως έπραξε το 2003 το κόμμα της Δεξιάς μετά από την υπουργοποίηση του τότε δημάρχου Αμμοχώστου Κίκη Καζαμία. Η παγίδευση του ΑΚΕΛ με την προβολή ενός μόνο ονόματος για διάλογο με τον ΔΗΣΥ ενδέχεται να καταστεί μπούμεραγκ για το κόμμα, στην περίπτωση που ο ΔΗΣΥ πει “ναι” στον Τράγκολα, αλλά το ΑΚΕΛ απορρίψει την επιλογή αυτή στα αρμόδια κομματικά όργανά του. Το γεγονός ότι το όνομα Τράγκολα διέρρευσαν τα ΜΜΕ ως επιλογή του ΑΚΕΛ, πριν ακόμα το κόμμα λάβει σχετικές αποφάσεις και πριν ακόμα να καταλήξει στις υπόλοιπες προτάσεις του, είναι ενδεικτικό αυτής της παγίδας.

Από τη δημοτική ομάδα του ΔΗΣΥ στην Αμμόχωστο τέθηκαν, πάντως, χθες κάποια κριτήρια για τον νέο δήμαρχο της κατεχόμενης πόλης, λαμβάνοντας υπόψη τις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται το Βαρώσι με τον προαναγγελθέντα εποικισμό του από τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία. Τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο νέος δήμαρχος Αμμοχώστου, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου, είναι πολιτικό εκτόπισμα και ιστορικό συμμετοχής και παρουσίας στις εκδηλώσεις του Δήμου Αμμοχώστου στις ελεύθερες και στις κατεχόμενες περιοχές. Όπως προκύπτει, ο πήχης τοποθετήθηκε ψηλά από τους Αμμοχωστιανούς του ΔΗΣΥ, οι οποίοι δεν συζητούν επιλογές του κόμματος που δεν θα λαμβάνουν υπόψη το διακύβευμα για την Αμμόχωστο στην τρέχουσα ιστορική συγκυρία, αλλά καθορίζονται από κομματικά κριτήρια.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ