«Εθνικός Κήπος» στην περίκλειστη Αμμόχωστο για επίσκεψη Ερντογάν

Συνεχίζουν τις προκλητικές ενέργειες Τουρκία και ψευδοκράτος

4043464F D9A1 4CBC B6E8 672995D13E3F Αμμόχωστος, Βαρώσια, Κατεχόμενα

Ο «κυπριακός εθνικός κήπος» κτίζεται στο περίκλειστο κατεχόμενο Βαρώσι, στο σημείο το οποίο θα επισκεφθούν παράνομα στις 15 Νοεμβρίου 2020 ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί για να κάνουν πικνίκ.

Σύμφωνα με την «Κίπρις Πόστασι», όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, οι εργασίες διεξάγονται με εντατικούς ρυθμούς και ότι η προσφορά για το έργο έχει προκηρυχθεί στην Άγκυρα και όχι στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την επίσκεψη Έρντογαν-Μπαχτσελί. Λέγεται ότι οι μελέτες σε σχέση με την κατασκευή του κήπου διεξήχθησαν στις 28 Οκτωβρίου κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου Υπουργού Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας Μουράτ Κουρούμ, ο οποίος είχε αναφέρει ότι η περιοχή θα ανακατασκευαζόταν από το ίδρυμα ΤΟΚΙ και τον Δήμο Ικονίου.

Σημειώνεται ότι την προσφορά έχει κερδίσει η τουρκική εταιρεία Taşyapı (Τασγιαπί) του επιχειρηματία Εμρουλλάχ Τουρανλί, η οποία διαχειρίζεται το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου, χρωστά σημαντικά ποσά στο «κράτος» και δεν έχει ολοκληρώσει την ανέγερση του «νέου αεροδρομίου» από το 2016. Η ίδια εταιρεία είχε κερδίσει και την προσφορά για το υπό ανέγερση «νοσοκομείο πανδημίας» στην κατεχόμενη Λευκωσία, παρά το γεγονός ότι η πρότασή της ήταν ψηλότερη από εκείνη που υπέβαλαν εταιρείες στην κατεχόμενη Κύπρο.

Ο πρόεδρος της τουρκοκυπριακής ένωσης εργολάβων, Τζαφέρ Γκιούρτζαφερ ανέφερε στην εφημερίδα ότι κανείς δεν ξέρει οτιδήποτε σε σχέση με την ανέγερση του «εθνικού πάρκου» στο Βαρώσι και ότι παρακολουθούν από κοντά το θέμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ