ΕΒΕ Αμμοχώστου: Η επιστροφή Αμμοχώστου καταλύτης στη λύση

α 2 ΕΒΕΑ

Η επιστροφή της Αμμοχώστου είναι η αρχή και ο καταλύτης της λύσης του Κυπριακού προβλήματος, υποστηρίζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου προσθέτοντας πως τα οφέλη από την επιστροφή της κατεχόμενης πόλης θα είναι πολλά τόσο για τους εκτοπισμένους κατοίκους της όσο και για τους Τ/κ.

Σε γραπτή ανακοίνωση του ΕΒΕ Αμμοχώστου αναφέρεται ότι «το Επιμελητήριο υιοθετεί και στηρίζει την πρόταση που κατέθεσαν οι Θεόφιλος Β. Θεοφίλου, Πρέσβης Ε.Τ., Πρώην Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Γεώργιος Κ. Αρέστης, Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Kent, πρώην Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τέως Δικαστής του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Δημήτριος Χ. Χατζηχαμπής, Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Exeter, τέως πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της όπως προβλέπεται στα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στη συμφωνία υψηλού επιπέδου του 1979».

Προστίθεται ότι «σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΕΒΕΑ οι τρεις διακεκριμένοι πολίτες της Αμμοχώστου ενημέρωσαν το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου για το περιεχόμενο της πρότασης τους και ανταλλάγηκαν απόψεις για τις περαιτέρω ενέργειες».

Το ΕΒΕ Αμμοχώστου, συνεχίζει η ανακοίνωση «έχει επανειλημμένα διακηρύξει ότι η κατά προτεραιότητα επίτευξη συμφωνίας για επανεγκατάσταση στα Βαρώσια υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, Βαρώσια δεν νοείται μόνο η περίκλειστη περιοχή, αλλά όλη η εκτός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου, δεν πρέπει να συνδέεται με οποιαδήποτε αξίωση της άλλης πλευράς ούτε και να εντάσσεται στα πλαίσια της εξεύρεσης συνολικής λύσης στο Κυπριακό».

Τα οφέλη από την επιστροφή της Αμμοχώστου «σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών θα είναι πολλά, όχι μόνο για τους εκτοπισμένους κατοίκους της πόλης αλλά και για την Τ/κ κοινότητα γενικότερα. Θα είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης και θα έχει καταλυτική επίδραση στις προσπάθειες εξεύρεσης συνολικής λύσης στο Κυπριακό».

Σημειώνεται επίσης ότι «η ανοικοδόμηση της πόλης με δαπάνες δισεκατομμυρίων θα ελκύσει πολύ σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια, θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας για Ε/κ και Τ/κ και πρωτοφανείς οικονομικές ευκαιρίες για ανάπτυξη ολόκληρης της Κύπρου. Η ανοικοδόμηση και ο ενιαίος Πολεοδομικός Σχεδιασμός της πόλης και της ευρύτερης περιοχής θα είναι προϊόν συνεργασίας Ε/κ και Τ/κ ώστε να παρέχεται το ανάλογο όφελος και στις δύο κοινότητες».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «οι συνέργειες που προτείνονται αλλά και η δυναμική που θα αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου, θα κτίσουν γέφυρες επικοινωνίας, επαναπροσέγγισης, συνύπαρξης, εμπιστοσύνης και κατανόησης μεταξύ Ε/κ και Τ/κ, που εκ των πραγμάτων, πρέπει να συνεργαστούν για τη διαμόρφωση ενός κοινού ειρηνικού μέλλοντος».

Το ΕΒΕΑ χαιρετίζει «την υποστήριξη του Δήμου Αμμοχώστου και καλεί την Κυβέρνηση, τη Βουλή, τα πολιτικά κόμματα και όλους τους φορείς να αγκαλιάσουν και να προωθήσουν ενεργά την πρωτοβουλία αυτή, που εξυπηρετεί όχι μόνο την πόλη και επαρχία Αμμοχώστου και τους κατοίκους της αλλά ολόκληρη την Κύπρο και το σύνολο του λαού της. Ανεξάρτητα από την έκβαση αυτής της προσπάθειας, το ΕΒΕΑ και τα μέλη του θα διεκδικήσουν με αποφασιστικότητα τη λήψη μέτρων που θα αποκαταστήσουν τα δικαιώματα των εκτοπισμένων που έχουν παραγκωνιστεί τα τελευταία 43 χρόνια».

Πηγή: ΚΥΠΕ