ΕΒΕ Αμμοχώστου: Παρέμβαση ΠτΔ για διάσωση του ρυμουλκού «Οθέλλος»

α ΕΒΕΑ

Την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του αρμόδιου Υπουργού για αξιοποίηση του ρυμουλκού «Οθέλλος, ένα από τα τρία που εξυπηρετούσαν το λιμάνι της Αμμοχώστου μέχρι το 1974, ζήτησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου.

Σε γραπτή ανακοίνωση του ΕΒΕ Αμμοχώστου αναφέρεται ότι «το Επιμελητήριο έχει ζητήσει την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του αρμόδιου Υπουργού, ώστε να μην καταστραφεί το ρυμουλκό «Οθέλλος», αλλά να αξιοποιηθεί για ιστορικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς, επισημαίνοντας ότι αυτό αποτελεί μέρος της ιστορίας της Κύπρου και ιδιαίτερα της λιμενικής και ναυτιλιακής βιομηχανίας της κατεχόμενης Αμμοχώστου».

Προστίθεται ότι «το ρυμουλκό «Οθέλλος» αποκτήθηκε το 1966 από βρετανικό ναυπηγείο και πήρε το όνομα του από την ομώνυμη πύλη του Οθέλλου στα τείχη της πύλης της Αμμοχώστου. Ηταν ένα από τα τρία ρυμουλκά που εξυπηρετούσαν το βασικό, μέχρι το 1974 λιμάνι της Κύπρου, αυτό της Αμμοχώστου».

Το σκάφος, σημειώνεται, «διασώθηκε το 1974 με πρωτοβουλία του καπετάνιου Ανδρέα Κυριάκου και άλλων μελών του πληρώματος του, εν μέσω πυρών από τα τουρκικά πολεμικά πλοία και την τουρκική αεροπορία. Μετά από πολλές περιπέτειες το σκάφος κατέπλευσε στο λιμάνι της Λάρνακας στα μέσα Σεπτεμβρίου του 1974, όπου για τα επόμενα 19 χρόνια αποτέλεσε το κύριο ρυμουλκό του λιμανιού».

Το Επιμελητήριο «κατέθεσε απόψεις ως προς τον χώρο που μπορεί να τοποθετηθεί το σκάφος, κατά τρόπο που να αποδίδεται η ιστορική του αξία και ο δεσμός του με την Αμμόχωστο. Ο τελικός χώρος τοποθέτησης του θα αποφασιστεί σε συνεννόηση με το Υπουργείο Μεταφορών, τον Δήμο Αμμοχώστου και άλλους φορείς της πόλης».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι «το ΕΒΕ Αμμοχώστου αναμένει τη θετική ανταπόκριση εκ μέρους της κυβέρνησης».

Πηγή: ΚΥΠΕ