Γ.Κάρουλλας: “Αναγκαία η συνέχιση εκκλησιασμών στις κατεχόμενες εκκλησίες μας”

Επιστολή Βουλευτή Αμμοχώστου σε Πρόεδρο Δημοκρατίας και Αρχιεπίσκοπο

karoullas giorgos 2 αντίγραφο Γιώργος Κάρουλλας, Εκκλησία, Κατεχόμενα, Νέα Αμμοχώστου

Με επιστολές του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας σημειώνει πως προσφέρεται μια χαραμάδα περίσωσης του ελληνορθόδοξου πολιτισμού μας και της θρησκευτικής μας παράδοσης μέσα από τους εκκλησιασμούς που πραγματοποιούνται σε αρκετές κατεχόμενες εκκλησίες αλλά κυρίως μέσα από το σημαντικό έργο που επιτελεί η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, “το ελάχιστο αυτό μέτρο διάρρηξης της κατοχής προσφέρει την ελάχιστη αλλά κεφαλαιώδη ευκαιρία επανασύνδεσης της κάθε διασπαρμένης κοινότητας γύρω από το σύμβολο της εκκλησίας, του ορθόδοξου ναού και γενικότερα της θρησκευτικής μας παράδοσης καθιστώντας κάθε ναό στα κατεχόμενα ιστορικής σημασίας, ως τη μαρτυρία για τα χαρακτηριστικά μας γνωρίσματα στις πατρογονικές μας εστίες και επακόλουθα για την επιβίωση μας στην πατρίδα μας”.

Τόσο με τους εκκλησιασμούς όσο και με τις προσπάθειες επιδιόρθωσης-συντήρησης των ναών προσφέρεται επιπλέον η δυνατότητα σύνδεσης του χθες με το σήμερα ειδικά της νέας γενιάς, με το μέλλον, σημειώνει ο κ Κάρουλλας στις επιστολές του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Όπως αναφέρει, οι προσπάθειες επιδιόρθωσης και συντήρησης περνούν μέσα από τις επαφές που αναπτύσσουν οι εκτοπισμένοι με τους τουρκοκύπριους, Στο πλαίσιο αυτό αναγνωρίζεται το σημαντικότατο έργο που επιτελεί η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Ο κ. Κάρουλλας επισημαίνει πως ένα εργαλείο, το οποίο εισάγεται, αυτή την περίοδο είναι η μέθοδος της αυτοχρηματοδότησης μέσω της Δικοινοτικής Επιτροπής. Προς αυτή την κατεύθυνση, καλεί κράτος και εκκλησία να συμβάλουν και να στηρίξουν με κάθε τρόπο.

“Η προσπάθεια αυτή είναι αναγκαία και οφείλουμε όλοι να τη στηρίζουμε και να την ενδυναμώνουμε. Διαφορετικά, η ολοκληρωτική ερήμωση των ναών και η αποξένωσή μας από τις πατρογονικές μας εστίες είναι μπροστά μας με όλες τις συνέπειες στον αγώνα για τη λύση του Κυπριακού”, καταλήγει στις επιστολές του ο βουλευτής Αμμοχώστου.