Γαλανός για Αμμόχωστο: “Ο χρόνος κυλά εναντίον μας”

Αλέξης Γαλανός, Κατεχόμενα, Κυπριακό, Νέα Αμμοχώστου
©Φιλελεύθερος

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος” παραχώρησε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην πόλη της Αμμοχώστου.

Αυτούσια η συνέντευξη:

1. Την ερχόμενη Τρίτη το πρωί, 8 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη στη κατεχόμενη Αμμόχωστο από κλιμάκιο της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;
Ναι, και απευθύνουμε έκκληση προς όλους να είναι εκεί. Προσδοκούμε μαζική παρουσία του κόσμου της Αμμοχώστου και όχι μόνο. Οι ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπής Αναφορών θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τι συμβαίνει στην κατεχόμενη πόλη και μεταξύ 12:30–14:00 θα βρίσκονται στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμμοχώστου στη Δερύνεια, όπου θα δοθεί δημοσιογραφική διάσκεψη.

2. Θα επισκεφθούν την περίκλειστη πόλη;
Παρόλο που ζητήθηκε, και αυτή τη φορά, δυστυχώς, η τουρκική πλευρά δεν έδωσε άδεια. Αυτό αποτελεί βαρβαρότητα. Είναι πολύ σημαντική αυτή η επίσκεψη για να δουν οι ευρωβουλευτές ότι συνεχίζεται η αφάνταστη σκληρότητα από πλευράς της Τουρκίας.

3. Ποιο είναι για σας το ζητούμενο;
Η εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789 των Ηνωμένων Εθνών και του Ευρωκοινοβουλίου του 2012. Πρέπει να προχωρήσει το θέμα στους υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ληφθεί μια καθαρή απόφαση.

4. Το θέμα της Αμμοχώστου…
Eίναι ένα πανανθρώπινο δράμα και τώρα είναι η κατάλληλη ώρα να εγερθεί. Το θέσαμε και πάλι σε πρόσφατη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο εκφράσαμε την ελπίδα να βρεθεί κάποιος τρόπος για επανέναρξη των συνομιλιών χωρίς να γίνουν θυσίες όσον αφορά στις «κόκκινες γραμμές», γιατί δυστυχώς ο χρόνος κυλά εναντίον μας. Το θέμα Αμμοχώστου δεν είναι ένα απλό μέτρο οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αλλά μια προτεραιότητα των ίδιων των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ.

5. Η διερευνητική αποστολή της Επιτροπής Αναφορών τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.
Σίγουρα, ο χρόνος εργάζεται εναντίον μας, οι Τούρκοι προχωρούν σε τετελεσμένα, όμως δεν μπορούμε να το λέμε αυτό για να δεχτούμε μια λύση που να επιτρέπει επικυριαρχία της Τουρκίας πάνω σε όλη την Κύπρο. Μια ξεχωριστή και παράλληλη διαπραγμάτευση για την Αμμόχωστο μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες που θα βοηθήσουν όλο το Κυπριακό.

Πηγή: Φιλελεύθερος