Α. Γαλανός: Να μπει ξανά θέμα ανοίγματος Αμμοχώστου

α 3 Αλέξης Γαλανός, Νέα Αμμοχώστου

«Ο Πρόεδρος ν’ ανταποκριθεί στην επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ, να θέσει στις διαπραγματεύσεις ξεχωριστά και παράλληλα το θέμα ανοίγματος της κατεχόμενης πόλης, όχι ως ΜΟΕ, αλλά ως σημαία για ολόκληρο το Κυπριακό» σημειώνει ο δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός. 

Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος”:

Επιστολή προς τον Μουσταφά Ακιντζί, για να του υπενθυμίσει αυτά που ο ίδιος κατά καιρούς έχει πει για την Αμμόχωστο ετοιμάζει ο Αλέξης Γαλανός. Θα σταθεί στην αφάνταστη σκληρότητα απέναντι στον κόσμο της Αμμοχώστου που αποξενώνει τις δυο κοινότητες. Ζητά από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ανταποκριθεί στην επιστολή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, να θέσει στις διαπραγματεύσεις ξεχωριστά και παράλληλα το θέμα ανοίγματος της Αμμοχώστου, όχι ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά ως σημαία για ολόκληρο το Κυπριακό. Ο δήμαρχος Αμμοχώστου, προσπαθεί να βρει μια χαραμάδα, μια αχτίδα ελπίδας, θεωρώντας ως ενθαρρυντικό το ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θα έχει κομματικές δεσμεύσεις ούτε θα σκέφτεται την επανεκλογή αυτή την 5ετία. Διερωτάται όμως αν θα ακολουθήσει πολιτική Ελευθέριου Βενιζέλου, αν θα κοιτάξει την υστεροφημία του, η οποία θα στηριχθεί στο αν θα λυθεί ή όχι το Κυπριακό και από το αν η Κύπρος ελευθερωθεί τελικά από την τουρκική παρουσία και επικυριαρχία.

-Η επομένη μέρα των Προεδρικών τι φέρνει για την Αμμόχωστο;
Ανανέωση της ελπίδας για εκείνους τους ρομαντικούς που σχεδόν την έχουν χάσει. Αλίμονο αν ο κόσμος της Κύπρου, ανεξάρτητα με τα όσα ακούει και από όσα έγιναν μέχρι τώρα, δεν αντιλαμβάνεται ότι σε βάθος χρόνου η συνέχιση του στάτους κβο θα είναι καταστροφική για την Κύπρο. Επομένως υπάρχει ακόμα μια αμυδρή ελπίδα μέσα στα βάθη της απελπισίας.

-Αυτό το λέμε εδώ και 44 σχεδόν χρόνια.
Ναι, λέμε ακόμα κάτι που είναι σωστό, ότι το Κυπριακό δεν λύνεται ένεκα της τουρκικής αδιαλλαξίας, των τουρκικών σχεδίων και της τουρκικής νοοτροπίας. Εκείνο που δεν θέλουμε να βλέπουμε επίσης είναι ότι έχουν δημιουργηθεί κατεστημένα στην ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα που βολεύονται από τη συνέχιση αυτής της κατάστασης. Που έχουν κάνει πολιτικές και οικονομικές καριέρες και εκμεταλλεύτηκαν παντοιοτρόπως την πολιτική εκκρεμότητα. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η συνεχιζόμενη εκκρεμότητα του Κυπριακού υπήρξε άλλοθι ώστε να μην υπάρξει λογοδοσία όσον αφορά στα οικονομικά εγκλήματα που έγιναν σε αυτόν τον τόπο. Να ενθαρρυνθεί η ατιμωρησία και να επαυξηθεί η διαφθορά και η διαπλοκή αλλά και η μεγάλη δυσπιστία προς το σημερινό σύστημα.

-Είδαμε όμως κάποιους να μπαίνουν στη φυλακή.
Όσοι πάνε μέσα είναι από σπόντα, δεν υπάρχει συστηματική καταδίωξη της διαπλοκής και της διαφθοράς που παραμένουν ένας μεγάλος θεσμός.

-Δεν κουραστήκατε να λέτε τα ίδια, να δίνετε υπομνήματα, να μαζεύετε υπογραφές, να γυρίζετε τον κόσμο, να μιλάτε για την πόλη της Αμμοχώστου 44 χρόνια;
Λέγετε να μην κουράστηκα; Αλλά σκέφτομαι ότι θα οδηγηθούμε σε ένα μηδενισμό. Να επιστρέψω στην εικόνα μιας ταινίας που είδα στα φοιτητικά μου χρόνια που λεγόταν «If» και να πάρω ένα πολυβόλο να αρχίσω να κτυπώ αδιακρίτως στην απελπισία των νέων και των νέων που γέρασαν.

-Ευρωβουλευτές επισκέπτονται τον Μάιο την Αμμόχωστο με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Τάκη Χατζηγεωργίου.
Θέλω να συγχαρώ τον κ. Τάκη Χατζηγεωργίου για αυτή την προσπάθεια και θα συνεργαστούμε. Όμως, δεν θα τους επιτρέψουν οι Τούρκοι να μπουν στην κλειστή πόλη, όπως δεν τους επέτρεψαν το 2007. Σημαντικό είναι να προβάλουμε το θέμα όπως έχει σήμερα και να δούμε αν μπορεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να βγάλει μια πιο δυνατή απόφαση, να ενισχύσει το προηγούμενό του ψήφισμα και να επηρεαστούν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όσο απομακρύνεται η Τουρκία από την Ευρώπη τόσο λιγοστεύουν τα κίνητρά της να λύσει το Κυπριακό, γι’ αυτό θα προετοιμαστούμε κατάλληλα για αυτή την επίσκεψη σε συνεργασία με Κυβέρνηση και ευρωβουλευτές.

-Θεωρείτε ότι αυτή η προσπάθεια μπορεί να μην έχει αντίκρισμα;
Θα έχει πιθανώς το ίδιο αντίκρισμα που είχε η προηγούμενη προσπάθεια. Με τη σημερινή Τουρκία του κ. Ερντογάν, ο οποίος έχει κηρύξει ιερό πόλεμο στους Κούρδους της Συρίας που είναι σύμμαχοι των Αμερικανών, αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχουν εκείνες οι διεθνείς πιέσεις ή επιρροές πάνω στην Τουρκία που θα την εξαναγκάσουν να λύσει το Κυπριακό. Η στάση των εταίρων, όπως εξάλλου αποδεικνύουν και με τη σημερινή κρίση στην ΑΟΖ, παραμένει θεωρητική, αλλά νερόβραστη και υποτονική.

-Η διερευνητική αποστολή της Επιτροπής Αναφορών τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.
Σίγουρα, ο χρόνος εργάζεται εναντίον μας, οι Τούρκοι προχωρούν σε τετελεσμένα, όμως δεν μπορούμε να το λέμε αυτό για να δεχτούμε μια λύση που να επιτρέπει επικυριαρχία της Τουρκίας πάνω σε όλη την Κύπρο. Δυστυχώς αυτό είναι το τεράστιο δίλημμα το οποίο τίθεται μπροστά μας. Μια ξεχωριστή και παράλληλη διαπραγμάτευση για την Αμμόχωστο μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες που θα βοηθήσουν το Κυπριακό και να αποφύγουμε εποικισμό της πόλης σε ένα παρατεταμένο κενό στις διαπραγματεύσεις.

-Αυτό δεν είναι αμμοχωστοποίηση του Κυπριακού;
Από πού ώς πού; Όχι, η Αμμόχωστος να χρησιμοποιηθεί ως ένα κίνητρο που θα βελτιώσει το κλίμα για λύση του Κυπριακού. Τα περί αμμοχωστοποίησης κ.λπ. είναι ένα κακόγουστο παραμύθι της Χαλιμάς, αισχρών συμφερόντων εκείνων που θέλουν τη διχοτόμηση και τη δικαίωση της Τουρκίας.

-Ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης;
Δεν θα το ονόμαζα Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τέτοια είναι τα οδοφράγματα, οι ιατρικές υπηρεσίες και πολλά άλλα. Η Αμμόχωστος είναι ένα κεφαλαιώδες θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789 και άλλων διεθνών οργανισμών που θα έπρεπε να είχαμε αξιοποιήσει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Αναγνωρίστηκε ότι ήταν εκτός των αρχικών σχεδίων της Τουρκίας. Η Αμμόχωστος θα δινόταν με το αμερικανικό σχέδιο χωρίς ανταλλάγματα, το οποίο κακώς απορρίφθηκε. Ο Πρόεδρος οφείλει και όλοι εμείς οι Βαρωσιώτες που τον υποστηρίξαμε θα επιμένουμε να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ξεχωριστά το θέμα της Αμμοχώστου, ως σημαία για ολόκληρο το Κυπριακό.

-Δεν το έκανε την πρώτη 5ετία, γιατί περιμένετε να το κάνει τώρα;
Είπατε ότι στενεύουν τα περιθώρια, έτσι κοιτάζουμε να βρούμε μια χαραμάδα από την οποία να προχωρήσουμε. Προσπαθούμε να κατεβάσουμε τα πνεύματα από τον ουρανό σε μια χρονική στιγμή που όλοι μιλούμε για λύση. Δεν πρόκειται ένεκα Αμμοχώστου να θυσιάσω την Κύπρο, διότι πιο πάνω από τη βασιλεύουσα είναι η βασίλισσα Κύπρος, αλλά το θέμα της Αμμοχώστου πρέπει να το χειριστούμε πολύ πιο δυνατά, να σταματήσουν τα παραμύθια περί αμμοχωστοποίησης και τα συμφέροντα εναντίον της Αμμοχώστου. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι είναι ένα χαρτί το οποίο η Τουρκία το χρησιμοποιεί για σκοπούς εκβιασμών, εμείς μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε για να δυσκολέψει την Τουρκία όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και ως μιας πόλης που καταστρέφεται συστηματικά, ενός πανανθρώπινου δράματος.

-Πρακτικά τι μπορεί να γίνει;
Να επιμένουμε να τεθεί στις διαπραγματεύσεις ξεχωριστά και παράλληλα το θέμα ανοίγματος της Αμμοχώστου. Έχουμε συγκεκριμένη πρόταση την οποία δέχτηκε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, την υιοθέτησε αρχικά και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, φτάσαμε μέχρι τη συνάντησή του με τους κ. Μπάιντεν και κ. Έρογλου, εκεί αναμίχθηκε το αεροδρόμιο Τύμπου. Έτσι δεν μπήκαν οι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών στην περίκλειστη πόλη για να ετοιμάσουν μελέτη για επανεγκατάσταση ως πρώτο βήμα, το άνοιγμα του λιμανιού υπό ευρωπαϊκούς όρους και η μεσαιωνική πόλη να γίνει μνημείο της Ουνέσκο. Υπάρχει η εισήγηση όλη η περιοχή της Αμμοχώστου να χρησιμοποιηθεί ως ένα εργαστήριο για λύση του Κυπριακού. Να έχει ένα ειδικό στάτους το οποίο να ανοίξει τον δρόμο εφαρμογής μιας γενικότερης λύσης. Αλλιώς, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα εποικιστεί. Θα προτείνουν να επιστρέψουν κάποιοι Βαρωσιώτες υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, αλλά χρειάζεται να γίνουν υποδομές και χρειάζονται πολλά εκατομμύρια και ασφάλεια.

-Λέγεται ότι βρέθηκαν τα εκατομμύρια από φίλους του κ. Ερντογάν.
Υπάρχουν κύκλοι του Ερντογάν που θέλουν να κάνουν τα ίδια που έκαναν στη Μόρφου. Αν τελικά δεν καταφέρουμε να προχωρήσουμε σε λύση του Κυπριακού, θα βρεθούμε προ τετελεσμένων όσον αφορά στην Αμμόχωστο, γ’ι αυτό θα επιμείνουμε σε παράλληλη διαπραγμάτευση στις συνομιλίες. Ζήτησα να συναντήσω τον κ. Ακιντζί, μου είχε πει προ καιρού ότι θα με δεχόταν αλλά δεν διευθετήθηκε. Θα του στείλω μια επιστολή και θα του υπενθυμίζω κάποια πράγματα που είχε πει ο ίδιος για την Αμμόχωστο.

-Όπως;
Θα τον ρωτήσω πώς περιμένει να δημιουργηθούν οι συνθήκες να ζήσουμε μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να κάνουμε ένα κοινό κράτος, όταν υπάρχει αυτή η αφάνταστη σκληρότητα, η εκδικητική και προκλητική στάση, να καταστρέφουν συστηματικά μια πόλη άνευ λόγου και αιτίας, να τη χρησιμοποιούν για σκοπούς εκβιασμού για να πετύχουν αναγνώριση. Πώς μπορεί να ζήσουμε με ανθρώπους που δείχνουν τόσο μίσος απέναντί μας; Τους δώσαμε διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, και μας απαγορεύουν να εκκλησιαζόμαστε. Πρέπει κάθε φορά να εκλιπαρούμε για να γίνει μια λειτουργία τον χρόνο. Πώς περιμένει ο κ. Ακιντζί αυτός ο κόσμος να πιστεύει στη λύση; Το λέω με ψυχική οδύνη διότι ως δήμαρχος Αμμοχώστου πηγαίνω κάθε μέρα στις κηδείες των Βαρωσιωτών που πεθαίνουν με τον καημό της επιστροφής. Καταντήσαμε αντί να έχουμε 4 γάμους και 1 κηδεία σε ένα ευτυχισμένο κράτος, να έχουμε 5 κηδείες και 1 γάμο.

-Θα δεχτούν οι Τουρκοκύπριοι παράλληλη διαπραγμάτευση; Η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου ανήκει στον στρατό;
Όχι, είναι ένα παιχνίδι τακτικής και πάλι της Τουρκίας. Από τη μια λένε ότι είναι τουρκική βάση του στρατού και από την άλλη την έχουν παραχωρήσει στους Τουρκοκύπριους ως μέρος της διαπραγμάτευσης. Να αποφασίσουν τι θέλουν διότι πρόκειται περί μιας κοροϊδίας. Ενισχύουν συστηματικά εκείνους που δεν θέλουν λύση, το απορριπτικό τους μέτωπο συνεργάζεται στενά με το δικό μας και δυσκολεύουν αφάνταστα εκείνους που πραγματικά θέλουν λύση του Κυπριακού. Πρέπει να αποφασίσουν οι Τουρκοκύπριοι αν θέλουν ένα κράτος ευρωπαϊκό ή όχι. Δεν μπορεί να τα ρίχνουμε όλα στην Τουρκία. Φέρνουν νερό, ηλεκτρισμό, κτίζουν τη Μόρφου, κλείνουν τις εκκλησίες, κτίζουν τζαμιά. Πού πάμε; Κάποιοι Τουρκοκύπριοι δίνουν την εντύπωση πως συνήθισαν να το παίζουν διπλοπόρτι με την Ευρώπη και την Τουρκία.

Αλέξης Γαλανός, Νέα Αμμοχώστου

«Προσπαθώ να σώσω την πόλη…»

-Ακούγονται όλο και πιο έντονα πληροφορίες που φέρουν το κατοχικό καθεστώς να προχωρεί στη διάνοιξη της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.
Δεν τους ζητήσαμε να ανοίξουν την περίκλειστη πόλη, τους ζητήσαμε να δεχτούν το άνοιγμα της πόλης για να μπουν εμπειρογνώμονες. Θέλει 5 χρόνια για να ανοίξει η πόλη, χρειάζονται κεφάλαια, είναι ανόητοι εκείνοι που νομίζουν ότι θα πάμε αύριο σε μια λειτουργική Αμμόχωστο όπως την ξέραμε.

-Η πληροφορία ότι θα ανοίξει και ότι ο κ. Ερντογάν βρήκε τα κεφάλαια για την υποδομή, μοίρασε τον κόσμο της Αμμοχώστου.
Δεν μοιράστηκε, η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου της Αμμοχώστου δεν θα πάει. Μια μειοψηφία θα πάει και οι περισσότεροι θα το κάνουν για λόγους οικονομικούς. Δεν θέλω να μπω σε αυτή τη λογική. Προσπαθώ να σώσω ως δήμαρχος την πόλη με το να προτείνω να μπει η Αμμόχωστος στις συνομιλίες ως ξεχωριστή ατζέντα με παράλληλες συνομιλίες για να αλλάξει το παιχνίδι.

Μας τρώνε τα μικροσυμφέρονται και δεν βλέπουμε το μέλλον των παιδιών μας

-Μιλήσατε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη;
Τις σκέψεις μου τις ξέρει πολύ καλά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όπως και το γιατί είμαι ακόμα δήμαρχος Αμμοχώστου.

-Γιατί;
Διότι θεωρώ ότι εκτελώ ένα χρέος. Στην Κύπρο υπάρχουν πολλοί χρεώστες οι οποίοι επωφελήθηκαν, εγώ δεν ανήκω σε αυτούς. Εγώ έχω μέσα μου δυνατή την αίσθηση του χρέους προς την πόλη μου και τον τόπο μου. Δεν μου έμεινε τίποτε άλλο. Δέχτηκα πολλές επιθέσεις, ένας Θεός ξέρει τι προσπάθεια κάνω για να συνεχίσω μέχρι το τέλος αυτό το χρέος. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξέρει το τι θέλουμε. Κάπου έφτασε ο καιρός να αντιληφθεί οριστικά ότι το θέμα της Αμμοχώστου πρέπει να μπει κάτω, εκτός αν ο ίδιος έχει δεδομένο ότι το Κυπριακό θα λυθεί αύριο και είμαστε μαζί του σε αυτό. Αν όμως υπάρχουν δυσκολίες, οφείλει να κάνει κινήσεις για να μη χαθεί η Αμμόχωστος. Μετά το Κραν Μοντάνα είδα την κα Σπέχαρ και της μετέφερα αυτά τα μηνύματα. Προς τιμή της τα μετέφερε στον ΓΓ του ΟΗΕ και έχει επιστολή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον ΓΓ ότι είναι στη διάθεσή του ειδικά και για το θέμα της Αμμοχώστου.

-Σας ανέφερε τι θα κάνει;
Όχι. Επενδύουμε ακόμα μια φορά μέσα στην απελπισία μας, προσπαθούμε να βρούμε μια αχτίδα ελπίδας. Είναι μια νέα αρχή. Το ενθαρρυντικό είναι ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θα έχει κομματικές δεσμεύσεις ούτε θα σκέφτεται την επανεκλογή του. Όμως κάποια στιγμή θα πρέπει να πάρει μια σκληρή απόφαση. Θα ακολουθήσει πολιτική Ελευθέριου Βενιζέλου; Θα κοιτάξει την υστεροφημία του η οποία βασικά θα στηριχθεί στο αν θα λυθεί ή όχι το Κυπριακό ή θα έχει τα καλά της δύναμης ακόμα μιας 5ετίας; Θα κάνει τη μεγάλη προσπάθεια για λύση του Κυπριακού; Αυτή η 5ετία θα είναι πολύ πιο δύσκολη από την προηγούμενη.

-Γιατί;
Γιατί δεν ξέρουμε τι θέλουμε. Ένεκα ανωριμότητας βλέπουμε τον καθρέφτη και τσακωνόμαστε μαζί του. Μας τρώνε τα μικροσυμφέροντα και δεν βλέπουμε το συμφέρον των παιδιών μας. Δεν βλέπουμε ότι η Κύπρος όπως είναι σήμερα με τον συνεχή εποικισμό, με μια Τουρκία ένα τεράστιο βουνό απέναντί μας και με τις διεκδικήσεις που έχει ότι κινδυνεύουμε. Δεν βλέπουμε ότι η Κύπρος ξαναμπήκε στα ελληνοτουρκικά ενώ προηγουμένως το πρόβλημα ήταν πιο κοντά στην Ευρώπη, ότι δεν είναι μόνο τα κατεχόμενα που χάνονται αλλά ολόκληρο το νησί και οι μελλοντικές προοπτικές προόδου. Κινείται αυτός ο λαός σαν να έχουμε ένα εθνικό πρόβλημα, σαν να χάνεται η Κύπρος, σαν να είμαστε σε ημικατοχή; Ή ζούμε στον πλανήτη Κύπρο; Έφτασε η στιγμή των πράξεων. Γιατί ήλθε το πλήρωμα του χρόνου και εμείς δυστυχώς ακόμα περί άλλα τυρβάζουμε.

Πηγή: Εφημερίδα Φιλελεύθερος