Για την Αμμόχωστο συζήτησε ο δήμαρχος Δερύνειας με τον ομογενή πολιτικό επιστήμονα Δρ Μιχάλη Μιχαήλ

Δρ. Μιχαήλ Άντρος Καραγιάννης, Δρ Μιχάλης Μιχαήλ, Κατεχόμενη Αμμόχωστος, Νέα Αμμοχώστου

Με τον δήμαρχο Δερύνειας Άντρο Καραγιάννη, συναντήθηκε ο ομογενής πολιτικός επιστήμονας Δρ Μιχάλης Μιχαήλ, την Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που διεξάγει στην Κύπρο για το Κυπριακό Ζήτημα εν γένει και, ειδικότερα, για το θέμα της Αμμοχώστου.

Η Δερύνεια είναι ο ανατολικότερος Δήμος της Κυπριακής Δημοκρατίας απ’ όπου διαφαίνεται δια γυμνού οφθαλμού η κατεχόμενη και αποκλεισμένη πόλη της Αμμοχώστου.

Το άνοιγμα του οδοφράγματος στη Δερύνεια πριν ένα περίπου χρόνο έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, προοπτικές και προκλήσεις στην περιοχή, κάτι που αναμένεται να μεταφερθεί και στον πολιτικό στίβο.

O ομογενής καθηγητής αυτόν τον καιρό επισκέπτεται την Κύπρο καθώς και την Παλαιστινιακή Δυτική Όχθη και το Ισραήλ για μία σειρά διαβουλεύσεων που γίνονται, στο πλαίσιο εξέτασης του ενδεχομένου διεξαγωγής μίας συγκριτική ανάλυσης μεταξύ της Ισραηλινο-Παλαιστινιακής και Κυπριακής διένεξης, δύο γειτονικών προβλημάτων που έχουν απασχολήσει τη διεθνή κοινότητα και έχουν καταβληθεί αναρίθμητες προσπάθειες ειρηνικών διαπραγματεύσεων για την επίλυσή τους.

Οι διαβουλεύσεις επιχειρούν να εξετάσουν τις δυνατότητες που προσφέρει στην επίλυση των διενέξεων η προσέγγισή τους μέσω της διπλωματίας δύο επιπέδων.

Εκτός από τις γνώσεις που προσφέρει μία συγκριτική έρευνα μεταξύ των δύο διενέξεων, όπου ο ομογενής καθηγητής μαζί με ομολόγους του από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη έχουν ξεκινήσει, επιχειρούν επίσης να εστιάσουν και αναλύσουν με λεπτομέρεια τις αντιστάσεις των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, αλλά και τις προοπτικές που μπορούν να δημιουργηθούν, συγκρίνοντας τις εμπειρίες των δύο «πλειοψηφούντων» πληθυσμών (Εβραίοι-Ισραηλινοί και Ελληνοκύπριοι).

Δρ Μιχαήλ Άντρος Καραγιάννης, Δρ Μιχάλης Μιχαήλ, Κατεχόμενη Αμμόχωστος, Νέα Αμμοχώστου
Ο ομογενής πολιτικός επιστήμονας Δρ Μιχάλης Μιχαήλ (αριστερά) με τους συναδέλφους και συνεργάτες του Παλαιστίνιο Dr Walidn Salem και Ισραηλινο-Εβραιο-Αμερικάνο Δρ Jay Rothman κατά τη συνάντησή τους στο ιστορικό YMCA στο κέντρο των Ιεροσολύμων πριν από μερικές εβδομάδες.

Το δεύτερο πλαίσιο των διαβουλεύσεων στις οποίες συμμετέχει ο ομογενής καθηγητής, που εφάπτεται του πρώτου αλλά παραμένει ανεξάρτητο. Είναι μια πρωτοβουλία του Κυπριακού Ακαδημαϊκού Διαλόγου (Cyprus Academic Dialogue) όπου, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Δρ Μιχαήλ, και τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την ίδρυσή του ως διακοινοτική οργάνωση, και με την πλήρη στήριξή του από την Αυστραλιανή Ύπατη Αρμοστεία στην Κύπρο, θα εξετάσει τις προοπτικές, δυνατότητες και την αξία ενός όντως διακοινοτικού διαλόγου με επίκεντρο την Αμμόχωστο.

Οι δύο συμπρόεδροι του Cyprus Academic Dialogue, ο κοινωνιολόγος Δρ Νίκος Περιστιάνης και ο καθηγητής Διεθνών και Πολιτικών Σχέσεων Yücel Vural, μαζί με τον Δρ Μιχαήλ είχαν σειρά επαφών, συναντήσεων και συζητήσεων με παράγοντες της Αμμοχώστου, τον ύπατο αρμοστή της Αυστραλίας στην Κύπρο Sam Beever, την επικεφαλής του τμήματος πολιτικών υποθέσεων του ΟΗΕ στην Κύπρο Faylene Woolley, και τον δήμαρχο της Δερύνειας κ. Καραγιάννη.

Η εξέταση αυτή ήταν ιδέα του εκλιπόντα δημάρχου της Αμμοχώστου κ. Αλέξη Γαλανού, την οποία ήγειρε στον Δρ Μιχαήλ και την σύζυγό του, ομοσπονδιακή βουλευτή της Αυστραλίας, Μαρία Βαμβακινού, σε συνάντηση που είχαν πέρσι.

Σημειώνεται ότι οι εκλογές για ανάδειξη του νέου δημάρχου της Αμμοχώστου διεξάγονται στις 25 Αυγούστου και σε αυτές κατέρχονται 5 υποψήφιοι.

Πηγή: Νέος Κόσμος