Η Άγκυρα απορρίπτει το ψήφισμα του ΕΚ για τα Βαρώσια

Συνεχίζεται η προκλητική στάση της Τουρκίας - Με ανακοίνωση του το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, απορρίπτει το χθεσινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Αμμόχωστο

αμμοχ Αμμόχωστος, Βαρώσι

Η Άγκυρα απορρίπτει το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο το χαρακτηρίζει μη δεσμευτικό.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “απορρίπτουμε πλήρως το μη δεσμευτικό ψήφισμα που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για τη χώρα μας και τη τδβκ. “Στηρίζουμε πλήρως τη δήλωση στην οποία προέβη   η ‘τδβκ για το ζήτημα αυτό. Αυτή η απόφαση, η οποία χωρίς αμφιβολία υπαγορεύτηκε από την ε/κ διοίκηση, έδειξε για άλλη μια φορά πόσο αποκομμένο και προκατειλημμένο είναι το ΕΚ σε σχέση με το Κυπριακό. Στην περίπτωση που διατηρήσουν αυτήν την προσέγγιση και νοοτροπία, δεν είναι δυνατόν τα όργανα της ΕΕ να συμβάλουν εποικοδομητικά στην επίλυση του Κυπριακού”.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι “με το να καθίστανται οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ όμηροι με το κυπριακό πρόβλημα, δεν εξυπηρετείται ούτε το γενικό συμφέρον της ΕΕ ούτε η επίλυση του Κυπριακού ούτε βελτιώνει τις σχέσεις γειτονίας”. “Καλούμε το ΕΚ και την ΕΕ να αντιμετωπίσουν τις πραγματικότητες στο νησί της Κύπρου, να λάβουν υπόψη την παρουσία του τ/κ λαού και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ΕΕ έναντι των Τ/κ τον Απρίλιο του 2004. Η Τουρκία, θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της όσο και τα δικαιώματα των Τ/κ χωρίς να υποκύπτει σε καμία απειλή και εκβιασμό, αλλά ταυτόχρονα θα συνεχίσει τις προσπάθειες της για διάλογο και διαπραγματεύσεις”, καταλήγει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Πηγή: ΚΥΠΕ