“Η Αμμόχωστος δεν είναι συμβολισμός, είναι η ζωή μας”

Πολιτικό μήνυμα από Αμμοχωστιανούς προς τους πολιτικούς στον Άγιο Γεώργιο Εξορινό

Στιγμιότυπο 2019 04 30 18.57.31 exclusive, Άγιος Γεώργιος Εξορινός, Νέα Αμμοχώστου

Επιστολή στην οποία εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την στασιμότητα στο Κυπριακό αλλά και στο θέμα της Αμμοχώστου παρέδωσαν πρόσφυγες από την Αμμόχωστο στους πολιτικούς οι οποίοι παρέστησαν τη Μεγάλη Παρασκευή στην ακολουθία του Επιταφίου στον Άγιο Γεώργιο Εξορινό στην εντός των τειχών κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Κατά την άφιξη του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού και του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, οι διοργανωτές της ακολουθίας στον Άγ. Γεώργιο τον Εξορινό παρέδωσαν επιστολές στους δύο πολιτικούς αρχηγούς, στις οποίες κατέγραφαν τους λόγους της δικής τους παρουσίας στην κατεχόμενη πόλη.

Διαβάστε επίσης:Εικόνες από την περιφορά του επιταφίου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο (ΒΙΝΤΕΟ+ΕΙΚΟΝΕΣ)

Αυτούσια η επιστολή

“Σας καλωσορίζουμε σε έναν ξεχωριστό Επιτάφιο στον Επιτάφιο της πόλης της καρδιάς μας. Προσδοκώντας επιτέλους στην Ανάσταση της πόλης μας και στην επανένωση της πατρίδας μας.

Είμαστε εδώ επειδή υπάρχει λόγος. Είμαστε εδώ γιατί δεν δεχόμαστε υποκατάστατα των σπιτιών μας, της γειτονιάς μας, της πόλη μας. Είμαστε εδώ όλοι μαζί γιατί δεν ξεχνάμε.

Είμαστε κουρασμένοι και απογοητευμένοι, αλλά ποιος μπορεί να πει στους νεκρούς μας, ποιος μπορεί να πει στην πόλη μας ότι κουράστηκα;

Για τη σημερινή μας κατάντια φταίμε πρωτίστως εμείς. Επιτρέψαμε στους μικρούς πολιτικούς ενός αδύναμου και απροστάτευτου τόπου να συμπεριφέρονται σαν άρχοντες αυτοκρατορίας. Να υπηρετούν κόμματα και τσέπες, σαν μην υπάρχει απειλή, κίνδυνος και γκρεμός, σαν να είναι η μισή μας πατρίδα κομμάτι ξένο.

Τα ξέρουμε όλα, τα είδαμε όλα, τα ζήσαμε όλα. Δεν σας ζητούμε να μας ακούσετε. Αυτό το κάναμε 45 χρόνια. Σας ζητούμε να συμπεριφερθείτε σαν ηγέτες και όχι σαν υποτακτικοί των όποιων συμφερόντων. Σας ζητούμε να ηγηθείτε της προσπάθειας για λύση και να σπάσετε τα αδιέξοδα, ο καθένας προσωπικά. Αν θέλετε να είστε οι νόμιμοι εκπρόσωποι όλων των Κυπρίων, τότε μην αφήνετε να κατεδαφίζονται οι τουρκοκυπριακές περιουσίες για δήθεν ανάπτυξη. Μη δίνετε δικαιολογία στην Τουρκία να κάνει το ανάλογο στις δικές μας περιουσίες.

Όταν λοιπόν θα περνάτε το οδόφραγμα για να επιστρέψετε στην πεζή καθημερινότητα, να θυμάστε… η Αμμόχωστος δεν είναι συμβολισμός, είναι η ζωή μας.

Δεν είναι μονάχα ένας πόθος επιστροφής, είναι τα εφηβικά μας χρόνια, η γειτονιά μας, οι τάφοι των πατεράδων και των παππούδων μας, η χαμένη μας αξιοπρέπεια.

Μ’ αυτήν κοιμούνται τα βράδια οι Αμμοχωστιανοί και με αυτό το όνειρο αντέχουν την επόμενη μέρα.”

Πολιτικές παρουσίες

Στην ακολουθία του Επιταφίου στην Αμμόχωστο την περασμένη Παρασκευή συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος έφτασε συνοδευόμενος από τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του κόμματος Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Νίκος Τορναρίτης, ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου, οι βουλευτές του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου Γιώργος Κάρουλλας, Γιώργος Γεωργίου, Ονούφριος Κουλλά και Κυριάκος Χατζηγιάννης, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου Νίκος Κέττηρος, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Σεντόνας, ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας, ο δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός, ο δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης, η δήμαρχος Λευκονοίκου Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη, καθώς και τα περισσότερα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Αμμοχώστου. Παρούσα στην ακολουθία του Επιταφίου ήταν και η πρόεδρος του δ.σ. του ΘΟΚ Αντιγόνη Αθηαινίτη.

59183142 2178958872182436 2397847818648682496 n exclusive, Άγιος Γεώργιος Εξορινός, Νέα Αμμοχώστου 57449541 2178958918849098 8069377310114971648 n exclusive, Άγιος Γεώργιος Εξορινός, Νέα Αμμοχώστου

Famagusta.News