Η επιστολή του Αναστασιάδη στον Γ.Γ του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο

Αμμόχωστος ΓΓ ΟΗΕ, Επιστολή Αναστασιάδη

Την ίδια ώρα που κλειδώνει η ανοιχτή άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί για την 9η Αυγούστου, η τουρκοκυπριακή πλευρά φαίνεται να μην είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει τις επιβουλές στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, κάτι που απερίφραστα παραδέχθηκε ο λεγόμενος Υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του που φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα “Σημερινή” της Κυριακής.

Παρ’ όλα αυτά, η ξεκάθαρη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς διαφαίνεται στην επιστολή την οποία απέστειλε στις 26 του περασμένου Ιουνίου ο πρόεδρος Αναστασιάδης προς τον Αντόνιο Γκουτέρες και την οποία το Σίγμα αποκαλύπτει απόψε αυτούσια. Στην επιστολή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταγγέλλει τις ενέργειες της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, κάνοντας λόγο για εφαρμογή του “Σχεδίου Β” του οποίου ένας από τους βασικούς στόχους ήταν το άνοιγμα της πόλης υπό τουρκική διοίκηση.

«Αν και οι δηλώσεις που έγιναν πρόσφατα αναφέρονται στην έναρξη μιας μελέτης απογραφής, γίνεται φανερό ότι το όλο ζήτημα εμπίπτει στο “Σχέδιο Β’” της Τουρκίας για επανεγκατάσταση στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, υπό στρατιωτική διοίκηση. Είναι εξίσου εμφανές ότι τέτοιοι σχεδιασμοί αντιβαίνουν στις διατάξεις των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει η επιστολή.

Σε άλλο σημείο της επιστολής του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναφέρει την πρόταση για την Αμμόχωστο όπως την έθεσε γραπτώς και στον Μουσταφά Ακιντζί και στα τέσσερα σημεία.

1.Σύσταση Τεχνικής Επιτροπής για Ανοικοδόμηση και Επανεγκατάσταση περίκλειστης περιοχής Αμμοχώστου.

2.Να επιτραπεί σε ξένους και Κύπριους ειδικούς, συμπεριλαμβανομένων και Ελληνοκυπρίων, να διενεργήσουν τεχνικές μελέτες για ανοικοδόμηση.

3.Να γίνει αίτηση προς την Ε.Ε. για χρηματοδότηση των μελετών και να κληθούν τα Ηνωμένα Έθνη να συνδράμουν στις τεχνικές εργασίες.

4.Διασφάλιση πλήρους αποστρατιωτικοποίησης περιοχής.

Από την πλευρά τους, οι Αμμοχωστιανοί διατυπώνουν την έκπληξή τους στα όσα ισχυρίστηκε στη συνέντευξή του ο Κουντρέτ Οζερσάι περί ναυαγίου της Πρωτοβουλίας Μπάιτεν το 2014 εξ υπαιτιότητας της ελληνοκυπριακής πλευράς και της δήθεν άρνησής της να δεχθεί εκτίμηση των κατεχόμενων λιμανιών.
«Η ενημέρωση που είχαμε ως Δήμος Αμμοχώστου από την Ελληνοκυπριακή πλευρά ηγεσία από την Κυβέρνηση είναι ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είχε θέσει βέτο στην συμμετοχή ελληνοκυπρίων εμπειρογνωμόνων μέσα στην ομάδα που θα μπουν να μελετήσουν την κατάσταση της πόλης», ανέφερε ο Χρύσανθος Ζαννέτος, αντιδήμαρχος Αμμοχώστου.

Διαυκρίνηση για το ναυάγιο πρωτοβουλίας Μπάιτεν έδωσε και η Κυβέρνηση δια στόματος Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

«Δυστυχώς, τότε, η πρωτοβουλία είχε προσκρούσει στο γεγονός ότι η τουρκική πλευρά έθεσε θέμα του παράνομου αεροδρομίου που βρίσκεται στην Τύμπου και ταυτόχρονα έθετε θέμα και απευθείας εμπορίου να ανοίξει απευθείας εμπόριο δίνοντας υπόσταση στα κατεχόμενα ως ξεχωριστής οντότητας», δήλωσε.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η οποιαδήποτε συμφωνία για την Αμμόχωστο θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών​.

Πηγή: Sigmalive