Η Τουρκία επιχειρεί να μας εκβιάσει με την επιθετικότητά της, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

imagew 32 Αμμόχωστος, Νέα Αμμοχώστου

Με την επιθετικότητά της, η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να μας εκβιάσει για να δεχτούμε σχεδιασμούς που κάνει για κάποια συμφωνία που και την κατοχή θα διατηρήσει και τον έλεγχο της Τουρκίας θα διασφαλίσει μέσω εγγυήσεων και τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας, αλλά και ίσως μέσω ενός πολιτεύματος που θα δίνει γενικευμένο έλεγχο όλων των αποφάσεων στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, ενώ πιθανότατα θα οδηγηθεί γρήγορα και σε κατάρρευση δημιουργώντας νέες περιπλοκές και περιπέτειες για την Κύπρο.

Αυτό ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, σε επιμνημόσυνο λόγο που εκφώνησε στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των Ηρώων του Εθνικού Συλλόγου «Μαυρομμάτης» Αγίου Παύλου και της Εθνικής Ένωσης «Μαυρομμάτης» Άγιος Δημητριανός Λάρνακος Λαπήθου, αναφερόμενος στις τουρκικές ενέργειες εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), καθώς και στις απειλές για εποικισμό της πόλης της Αμμοχώστου.

«Είναι γι’ αυτό το λόγο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιμένει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις όπου θα αξιοποιηθεί και το Πλαίσιο που πρότεινε ο Γ.Γ. κ. Αντόνιο Γκουτέρες, ούτως ώστε να επιτύχουμε αντικατάσταση του σαθρού, απαράδεκτου και επικίνδυνου συστήματος εγγυήσεων από ένα σύγχρονο σύστημα ασφάλειας, αλλά και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, όπως βεβαίως και ένα λειτουργικό, βιώσιμο και δημοκρατικό κράτος δικαίου, χωρίς υπερπρονόμια σε καμιά πλευρά», σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ανέφερε ακόμα πως η Τουρκία, με την παρέμβαση του Υπουργού Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αποπειράται να παρεμποδίσει τη συνεννόηση που φάνηκε να μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων. «Προσπαθεί είτε να εκβιάσει αποφάσεις μέσω της απειλής για επέκταση του κατοχικού καθεστώτος στην Αμμόχωστο, ενώ ταυτόχρονα με την απροκάλυπτη επίθεση στη θάλασσα προσπαθεί να επιβάλει εξελίξεις και σχήματα που ουσιαστικά θα αχρήστευαν την ίδια την υπόσταση και το διεθνές καθεστώς της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος παρέπεμψε στη χθεσινοβραδινή δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη στην αντικατοχική εκδήλωση για την Αμμόχωστο, ότι δεν θα παραμείνουμε αδρανείς. «Θα αντιδράσουμε χρησιμοποιώντας όλα τα πολιτικά και διπλωματικά μέσα που διαθέτουμε. Δεν μπορεί να υποκύψουμε στους εκβιασμούς της Τουρκίας. Αξιοποιώντας Αποφάσεις και Ψηφίσματα των Η.Ε., τη στήριξη που μπορούμε να εξασφαλίσουμε από τους εταίρους μας στην ΕΕ, πάντα σε συνεννόηση και στενή συνεργασία με την Ελλάδα, θα αναζητήσουμε ερείσματα και στις διαρκώς βελτιούμενες διεθνείς σχέσεις και συνεργασίες της χώρας μας», είπε ο κ. Προδρόμου.

Την ίδια ώρα τόνισε την ανάγκη να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα, γιατί είναι πια τώρα προφανές ότι το μεγάλο εμπόδιο στην εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης του Κυπριακού είναι η στάση και τα σχέδια της Τουρκίας και εκεί πρέπει όλοι να στρέψουν την προσοχή.

«Η διαπίστωση ότι υπάρχει αδήριτη ανάγκη για μια συμφωνημένη λύση του Κυπριακού που θα τερματίζει την τουρκική κατοχή και τον έλεγχο της χώρας μας από την Τουρκία, είναι κοινός τόπος. Ωστόσο δεν αρκεί», ανέφερε ο κ. Προδρόμου και πρόσθεσε πως «η απαίτηση που κάποτε εκφράζεται προς την ηγεσία, όπως η πλευρά μας εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις, δεν είναι χρήσιμη ούτε και αποτελεσματική πολιτική», στέλνοντας το μήνυμα ότι χρειάζεται να σχηματίσουμε αρραγές μέτωπο απέναντι στους εκβιασμούς και τις μεθοδεύσεις, με τις οποίες η Τουρκία προσπαθεί να παγιδεύσει την ελληνοκυπριακή πλευρά.

«Χρειάζεται να ανοίξουμε τον δρόμο για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, αποκρούοντας ταυτόχρονα τον τουρκικό σχεδιασμό που θέλει να ελέγξει την ελληνική κυπριακή πλευρά ακόμα και μέσα από μια συμφωνία για λύση», είπε.