Λευτέρης Χριστοφόρου: “Η υπόθεση της Αμμοχώστου είναι υπόθεση Ευρωπαϊκή”

lefteris christoforou eu 1 Λευτέρης Χριστοφόρου

Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, για το θέμα της Αμμοχώστου που ενεγγράφηκε μετά από Αναφορά και σκληρές προσπάθειες από τον Αμμοχωστιανό Λοΐζο Αυξεντίου, ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου σε παρέμβαση του τόνισε:

“Ευχαριστώ πάρα πολύ κυρία πρόεδρε.

Ευχαριστώ πραγματικά για την προτεραιότητα που δίνεται στο θέμα μας, στο θέμα της Αμμοχώστου και εκφράζω τη τεράστια ευγνωμοσύνη μας, γιατί αυτή η Επιτροπή στήριξε όλο αυτό το χρονικό διάστημα το ζήτημα της Αμμοχώστου.

Ένα ζήτημα που δεν είναι θέμα μόνο των Ελλήνων της Κύπρου, αλλά είναι θέμα κατεξοχήν Ευρωπαϊκό.

Η υπόθεση της Αμμοχώστου, Είναι υπόθεση Ευρωπαϊκή. Αυτό πρέπει να αντιληφθούν όλα τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Αμμόχωστος είναι μια πόλη Ευρωπαϊκή, η οποία ανήκει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και αυτή την πόλη οφείλουμε όλοι να την υπερασπιστούμε.

Αυτό το έγκλημα που γίνεται σε βάρος μιας ολόκληρης πόλης όπου, πριν 45 χρόνια εξαιτίας της τουρκικής εισβολής, εκτοπίστηκαν βίαια οι κάτοικοι της και κρατιέται όμηρος των Τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, πρέπει να λήξει άμεσα.

Οι Τούρκοι συνεχίζουν με προκλητικές δηλώσεις και κινήσεις, αλλά και παραβιάζοντας τα ψηφίσματα του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του συμβουλίου ασφαλείας αλλά και τα δικά μας ψηφίσματα και εισηγήσεις του Ευρωκοινοβουλίου, που έγιναν μετά την επίσκεψη της επιτροπής μας στην Αμμόχωστο.

Η Τουρκία, για το θέμα της Αμμοχώστου, πρέπει να βρει απέναντί της την δική μας φωνή, τη φωνή της Επιτροπής μας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δυστυχώς σήμερα δεν συμφωνούμε με σε όλα όσα ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προηγουμένως. Επίσης το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οφείλει να σταθεί απέναντι στη Τουρκία.

Είναι για αυτό το λόγο, που ζητώ από την επιτροπή, αυτό το θέμα να φτάσει μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να παραμείνει ανοιχτό το θέμα της Αμμοχώστου στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου και να συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την Αμμόχωστο.

Πριν λίγες μέρες γιορτάσαμε τα 30 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Δυστυχώς στην Κύπρο στην Αμμόχωστο συνεχίζει να υψώνεται, εδώ και 45 χρόνια, έναν άλλο τείχος από τα στρατεύματα κατοχής που οφείλουμε να το κατεδαφίσουμε.

Πραγματικά η υπόθεση της Αμμοχώστου, είναι υπόθεση Ευρωπαϊκή και θα είναι μεγάλη νίκη για την Ευρώπη εάν κατεδαφίσουμε το τείχος της Αμμοχώστου και επιτρέψουμε στους κατοίκους της, να ξαναζήσουν εκεί ελεύθερα στις περιουσίες τους στα σπίτια τους, όπως αρμόζει σε κάθε ελεύθερο Ευρωπαίο πολίτη.”