Μαυρογιάννης για Βαρώσια: “Να σταματήσει η Τουρκία να εκμεταλλεύεται την επιθυμία των προσφύγων για επιστροφή”

andreas mavroyiannis1480369300 exclusive, Κατεχόμενη Αμμόχωστος

Επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. António Guterres απηύθυνε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Πρέσβης κ. Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης με ημερομηνία 29 Οκτωβρίου, η οποία κυκλοφόρησε προχθές (5.11.2019), ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης με αναφορά Α/74/520.

Ο κ. Μαυρογιάννης απαντά στην επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Πρέσβη κ. Feridun Sinirlioğlu (Α/74/510) προς τον Πρόεδρο της 74ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία επαναλάμβανε το γνωστό αφήγημα της Τουρκίας για το Κυπριακό.

Στην επιστολή του ο κ. Μαυρογιάννης υπενθυμίζει ότι η Κύπρος, εδώ και δεκαετίες βρίσκεται κάτω από τη Δαμόκλειο Σπάθη της Τουρκίας, όχι μόνο ως θύμα των επιθετικών και επεκτατικών πολιτικών της, αλλά και ως αντικείμενο της αμείλικτης προπαγάνδας της που επιχειρεί να διαστρεβλώσει το παρελθόν και να προκαταλάβει το μέλλον. Δεν φτάνει που η Κύπρος έχει υποστεί εισβολή της Τουρκίας με καταστροφικές συνέπειες, συνεχίζει η επιστολή, αλλά προσβάλλεται και από τον αδιάντροπο χαρακτηρισμό της ως «ειρηνευτική επιχείρηση».

Ο κ. Μαυρογιάννης τονίζει ότι, καθώς τα γεγονότα επί του εδάφους μιλούν από μόνα τους, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να ισχυριστεί η Τουρκία ότι δεν εισέβαλε και δεν καταλαμβάνει σημαντικό τμήμα της Κύπρου. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στην έκθεσή του της 6ης Δεκεμβρίου 1974 (S/11568), «οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατέχουν σήμερα περίπου το 40% του νησιού». Αυτή η εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή ήταν το αποκορύφωμα μιας μακροχρόνιας τουρκικής πολιτικής για τη δημιουργία δύο εθνοτικά αμιγών κρατών στην Κύπρο, η οποία οδήγησε τους Τουρκοκύπριους να εγκαταλείψουν τους κρατικούς θεσμούς και να αποσυρθούν σε θύλακες.

Επιπλέον, τονίζει ο κ. Μαυρογιάννης, η ένοπλη επίθεση ενός κράτους έναντι άλλου, όχι μόνο απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο, αλλά αποτελεί διεθνές έγκλημα. Η απέλπιδα προσπάθεια της Τουρκίας να νομιμοποιήσει την εισβολή βάσει της Συνθήκης Εγγύησης, είναι μάταιη διότι, ακόμα και σύμφωνα με την πιο ακραία ερμηνεία της, η Συνθήκη δεν προνοεί τίποτε παραπάνω από την ευθύνη για τη διατήρηση της συνταγματικής τάξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό γίνεται σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Η χρήση βίας δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με το πρόσχημα των ούτε καλούμενων «δικαιωμάτων εγγύησης», όπως ούτε η κατάληψη εδάφους, ο εκτοπισμός εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, ή οι μαζικές και διαρκείς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτές είναι οι αναμφισβήτητες πραγματικότητες για τις οποίες είναι υπεύθυνη η Τουρκία, σημειώνει ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος.

Αναφορικά με το θέμα των υδρογονανθράκων, ο κ. Μαυρογιάννης επισημαίνει ότι η απειλή που επαναλαμβάνεται από την Τουρκία στην επιστολή της, δεν αποτελεί πλέον απειλή αλλά πραγματικότητα των καθημερινών παραβιάσεων της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα και στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της, συμπεριλαμβανομένου διά της χρήσης βίας. Προσθέτει, επίσης, ότι παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «για μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο» η Τουρκία έχει περικυκλώσει την Κύπρο με γεωτρητικά και σεισμικά πλοία τα οποία διεξάγουν παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις, συνοδευόμενα από πολεμικά πλοία και καθημερινές περιπολίες εξοπλισμένων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία, μαζί με τον αυξημένο αριθμό στρατιωτικών ασκήσεων, έχουν οδηγήσει στην έντονη στρατιωτικοποίηση της θάλασσας γύρω από την Κύπρο.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος συνεχίζοντας, σημειώνει ότι η Τουρκία αρνείται να αποδεχθεί τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και το εθιμικό διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι τα νησιά έχουν θαλάσσιες ζώνες, και θέτει απαιτήσεις ακόμη και σε περιοχές όπου δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ενδιαφερόμενο μέρος βάσει του διεθνούς δικαίου. Όσον αφορά τους Τουρκοκύπριους, συμπληρώνει ο κ. Μαυρογιάννης, «αρκεί να πούμε ότι οι σαφώς αβάσιμοι οι ισχυρισμοί της Τουρκίας κατά των θαλάσσιων ζωνών της Κύπρου είναι επιζήμιοι για όλους τους Κυπρίους, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων».

Η Τουρκία να σταματήσει να εκμεταλλεύεται την επιθυμία των εκτοπισμένων νόμιμων κατοίκων των Βαρωσίων να επιστρέψουν

Αναφερόμενος στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, ο κ. Μαυρογιάννης υπενθυμίζει ότι αυτή υπάγεται στον άμεσο και αποκλειστικό στρατιωτικό έλεγχο της Τουρκίας και ότι η τελευταία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την έλλειψη συμμόρφωσης με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και για την περαιτέρω παραβίασή τους με τη διεξαγωγή της λεγόμενης καταγραφής στοιχείων στην περίκλειστη πόλη. Οτιδήποτε εκτός από την επιστροφή της περιφραγμένης περιοχής στους νόμιμους κατοίκους της υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ, παραβιάζει τα εν λόγω ψηφίσματα. Για να αποδειχθεί αληθής η δήλωση της Τουρκίας, ότι «οποιαδήποτε μελλοντικά βήματα στην περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων, θα είναι εντελώς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», τότε όλες οι ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με τα Βαρώσια πρέπει να έχουν αυτό το αποτέλεσμα και κανένα άλλο. Η Τουρκία πρέπει, επίσης, να σταματήσει να εκμεταλλεύεται τη βαθιά ριζωμένη επιθυμία των εκτοπισμένων νόμιμων κατοίκων των Βαρωσίων να επιστρέψουν, για να δικαιολογήσει την παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Μαυρογιάννης.

Τέλος, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος καλωσορίζει τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία υποστηρίζει μια δίκαιη και διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού, εκφράζοντας την ελπίδα η συμπεριφορά της Τουρκίας στο εγγύς μέλλον να τεκμηριώσει αυτό τον ισχυρισμό.

Fmagusta.News