Μεσαρίτης: “Επικοινωνιακό τέχνασμα Οζερσάι η επίσκεψη στα Βαρώσια”

67082118 10156771357572955 5199326725221122048 n Κατεχόμενα, Κατεχόμενη Αμμόχωστος, Ψευδοκράτος

Επικοινωνιακή κίνηση με φωτογραφίες και προσέγγιση Χίτλερ που δεν λαμβάνει υπόψη τον πόνο των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εκεί, ούτε και την μαύρη προπαγάνδα που εκτοξεύει στους Τ/κ για να εξασφαλίσει θέση στην εξουσία, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ανοικοδόμησης και επανεγκατάστασης Νίκος Μεσαρίτης την χθεσινή επίσκεψη ομάδας ειδικών υπό τον Κουντρέτ Οζερσάι εντός της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

“Πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες στους Τ/κ ο Κουντρέτ Οζερσάι θέλοντας να δείξει ότι είναι ηγέτης και μπορεί να ανοίξει ακόμα και την Αμμόχωστο, αλλά χθες είδαμε μια ομάδα “εξοντωτικά μικρή σε αριθμό για να αποτελέσει ομάδα καταγραφής, και ούτε χαρτί κρατούσαν, ούτε πένα για να καταγράφουν στοιχεία. Ήταν εκεί, τους ξεναγούσε ο εμπνευστής (σσ: εννοεί τον Κουντρέτ Οζερσάι), καταγράφηκε η εικόνα για να δημοσιοποιηθεί, άρα ουσιαστική δουλειά δεν έγινε”. Ο κ. Μεσαρίτης σημείωσε επίσης ότι η ομάδα δεν αποτελείται εξ ολοκλήρου από μηχανικούς που θα μπορούν να κάνουν σωστή καταγραφή των κτιρίων, κατά προτεραιότητα της επικινδυνότητας και κατά δεύτερον των αναγκών επιδιόρθωσης.

Είναι ένα σοβαρό φάσμα πληροφοριών που πρέπει να συγκεντρωθεί για να ανοίξει η πόλη, πρόσθεσε παρομοιάζοντας τα κτίρια εκεί με κελύφη που δεν προσφέρονται για άμεση λειτουργία. “Ένα κτίριο θέλει έλεγχο αν μπορεί να σταθεί μετά από 45 χρόνια μη συντήρησης και όποιας επέμβασης της θαλάσσιας ατμόσφαιρας. Αν μπορεί να δεχθεί την ανθρώπινη παρουσία”. Η δε υποδομή της πόλης, αποχέτευση, δίκτυο υδροδότησης, ηλεκτρισμού, είναι “άχρηστες”, ανέφερε ο κ. Μεσαρίτης. Μόνο για να καθαριστεί η περιοχή, το Τμήμα Δημοσίων Έργων, είπε ο κ. Μεσαρίτης, τους είχε πει όταν ως Συμβούλιο έκαναν τη δική τους μελέτη, πως “η διασφάλιση της ασφάλειας προσέγγισης σε οικοδομές είναι ένα θηριώδες έργο”.

Αναφερόμενος δε στις ξενοδοχειακές μονάδες στην παραλία, ο Νίκος Μεσαρίτης είπε ότι είναι “άχρηστα” όσον αφορά τα κτίρια, εσωτερικά και εξωτερικά. Για να φτιαχτούν θέλουν σοβαρές επενδύσεις και ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει δίδοντας μόνο ένα δωμάτιο με θέα στη θάλασσα σε έναν τουρίστα, αλλά δημιουργώντας και έναν περιβάλλοντα χώρο γύρω από αυτό.

“Η Αμμόχωστος είναι η πιο σπουδαία δυνατότητα ολόκληρης της Κύπρου, ενωμένης, για να δημιουργήσεις μιας σοβαρής μορφής οικονομική προοπτική, εντελώς διαφορετικό, κάτι καινούργιο, η πύλη της ανατολής προς την δύση και το αντίθετο όσον αφορά την ΕΕ που θα μπορεί να μιλά μέσω της Αμμοχώστου σε περιοχές που χρειάζονται την παρουσία της”.

Η λογική του κατοχικού καθεστώτος όσον αφορά την ανάπτυξη φάνηκε στην καταστροφή της Κερύνειας και της βόρειας πλευράς της Αμμοχώστου, είπε ο κ. Μεσαρίτης, “και τώρα θα μπουν να σώσουν την Αμμόχωστο;”.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Νίκος Μεσαρίτης είπε ότι ως Συμβούλιο Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης έχουν κάνει το έκτακτο σχέδιο δράσης για την Αμμόχωστο επί θητείας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Προεδρία και εκσυγχρονίστηκε πριν από δύο χρόνια περίπου. Το σχέδιο αυτό, εξήγησε, εκτός από τις δράσεις έχει και ονόματα, “τί θα κάνει ο Α ή ο Β, πρόκειται για πρόσωπα της δημόσιας υπηρεσίας, των Δήμων, του Συμβουλίου κά”. Η επικαιροποίηση του σχεδίου αφορά και πρόσωπα που έφυγαν ή αφυπηρέτησαν από τις θέσεις τους, ενώ προχώρησαν και στην εκπαίδευση πολιτικών μηχανικών και αρχιτεκτόνων για το πώς θα γίνεται ο έλεγχος των οικοδομών.

Το φθινόπωρο θα εκτυπώσουν έναν οδηγό επιδιορθώσεων για να γνωρίζουν όλοι, ιδιοκτήτες και μηχανικοί, τί πρέπει να πράξουν εάν η πόλη ανοίξει, σημείωσε ο κ. Μεσαρίτης.

Το κόστος επανεγκατάστασης σε ολόκληρη την περίκλειστη πόλη φτάνει τα 4 με 5 δις ευρώ, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης, σημειώνοντας ότι η ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου συγκεντρώνει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον αφού πρόκειται για κάτι μοναδικό παγκόσμια. Παίρνεις μια πόλη με αστικό σχεδιασμό του ’55-’60 και επεμβαίνεις πάνω της με γνώσεις του 200, ανέφερε χαρακτηριστικά λέγοντας ότι πρόκειται για πολεοδομική πρόκληση, που πολύ σοβαρές πανεπιστημιακές, ερευνητικές μονάδες θα ενδιαφερθούν να μελετήσουν και να συνεισφέρουν.

Ο κ. Μεσαρίτης είπε ότι δύο περίπου χρόνια πριν, λίγο πριν την Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα είχαν μεταφέρει στον Τ/κ ηγέτη την ιδέα για σύσταση ερευνητικού κέντρου στα Βαρώσια, όταν αυτά ανοίξουν, με εκθεσιακή λογική που θα μαζέψει δείγματα υλικών από την περίκλειστη πόλη για να μπορούν να τα μελετούν επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο. Την ιδέα αυτή, σημείωσε, είχε στηρίξει και το τ/κ επιμελητήριο μηχανικών αλλά και ο ίδιος ο κ. Ακιντζί.