Μήνυμα από την Τερέζα Βίλιερς για την Αμμόχωστο

NINTCHDBPICT000508284439 e1564058561242 scaled Coronavirus, Κατεχόμενη Αμμόχωστος, Νέα Αμμοχώστου

Την προσήλωσή της στη μάχη για τα δίκαια των κατοίκων της Αμμοχώστου και της πόλης επαναβεβαίωσε η βουλευτής βορείου Λονδίνου Τερέζα Βίλιερς

Η πολιτικός του Συντηρητικού Κόμματος προέβη σε νεότερες κινήσεις μετά από συνάντησή της με μέλη της κυπριακής παροικίας που έγινε πριν από την επιβολή απαγορεύσεων στις κοινωνικές επαφές λόγω κορωνοϊού.

Παρόντες σε εκείνη τη συνάντηση ήταν οι εξ Αμμοχώστου πρόσφυγες Αντώνης και Νίκος Σαββίδης και Σπύρος Νεοφύτου, καθώς και ο Δώρος Παρτασίδης από τον Λάρνακα της Λαπήθου.

Μετά από τη συνάντηση η κα Βίλιερς επικοινώνησε με τον Υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ για να του μεταφέρει τη μεγάλη ανησυχία που έχουν προξενήσει τα σχέδια των τουρκικών αρχών να ανοίξουν για εποίκηση την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου με οικοδόμηση σε γη Ελληνοκυπρίων προσφύγων.

Κατά τη συνάντηση με τα μέλη της παροικίας η κα Βίλιερς είδε φωτογραφίες ξενοδοχείου που ήδη έχει κατασκευαστεί σε γη Ελληνοκύπριου στην ακτή πολύ κοντά στην Αμμόχωστο.

Σε πρόσφατη επιστολή που έλαβε η κα Βίλιερς από την Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Γειτονιά Γουέντι Μόρτον, η οποία ήρθε σε απάντηση δική της επιστολής για την Αμμόχωστο, υπήρχε επαναβεβαίωση της θέσης της βρετανικής κυβέρνησης πως κάθε απόπειρα εποικισμού οποιουδήποτε τμήματος των Βαρωσίων αντιβαίνει τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών

Αναφερόμενη στην επιστολή της υφυπουργού, η κα Βίλιερς δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη κατοχή της Αμμοχώστου από την Τουρκία είναι “βαθιά άδικη και αντίθετη σε μια σειρά ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών”, προσθέτοντας πως είναι τραγικός ο εκτοπισμός τόσων πολλών Ελληνοκυπρίων από τις εστίες τους στην Αμμόχωστο, όπου δεν έχουν μπορέσει να επιστρέψουν μετά από περισσότερο από 40 χρόνια.

“Είναι απαράδεκτο το ότι αυτή η κατάσταση εμμένει για τόσο πολύ. Είναι σοκαριστικό ότι οι τουρκικές αρχές προτείνουν να κάνουν την κατάσταση ακόμα χειρότερη δίνοντας το πράσινο φως στο χτίσιμο επί γης που ανήκει σε πρόσφυγες που εκτοπίστηκαν από την Αμμόχωστο το 1974”, συνέχισε η Βρετανίδα βουλευτής.

Προειδοποίησε πως αυτή η προτεινόμενη ενέργεια από την Άγκυρα “θα πλήξει τις προοπτικές για μια συμφωνημένη λύση” στο Κυπριακό και υπογράμμισε πως τα Ηνωμένα Έθνη και η διεθνής κοινότητα “πρέπει να καταστήσουν πολύ ξεκάθαρο στην Τουρκία ότι οι σχεδιασμοί τους είναι απαράδεκτοι”.

Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, έθιξε το θέμα στον Υπουργό Εξωτερικών Ράαμπ και καλωσορίζει τις διαβεβαιώσεις της Υφυπουργού Εξωτερικών Μόρτον περί πλήρους βρετανικής στήριξης στα σχετικά ψηφίσματα που ζητούν την απονομή του ελέγχου των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη.

Στη συνέχεια ευχαρίστησε τα μέλη της παροικίας που την ενημέρωσαν για το τι συμβαίνει αναφορικά με την Αμμόχωστο και δεσμεύθηκε να συνεχίσει την εκστρατεία της για την απελευθέρωση της πόλης.

Στο τέλος της δήλωσής της η Τερέζα Βίλιερς επέστησε την προσοχή όλων των πολιτών στην τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης ώστε να προστατευθεί το εθνικό σύστημα υγείας NHS και η δημόσια υγεία από τον κορωνοϊό.

“Θα το ξεπεράσουμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά η Συντηρητική βουλευτής.

Πηγή: ΚΥΠΕ