Νέο παιχνίδι με Βαρώσι στήνουν κατοχικό καθεστώς και Τουρκία

cache 728x3000 Analog medium 875744 1858557 1222020 1 Βαρώσι, Κατεχόμενα, κατοχικό καθεστώς, Τουρκία

Πολιτικό παιχνίδι με το Βαρώσι στήνουν εκ νέου κατοχικό καθεστώς και Τουρκία σε μια προσπάθεια να στηριχθούν οι υποψήφιοι που θέλει η Άγκυρα. Αποφασίστηκε διοργάνωση πολιτικής/νομικής συζήτησης για το άνοιγμα της Αμμοχώστου με απεσταλμένους της Άγκυρας, με τη συμμετοχή Τατάρ και Οζερσάι αλλά με αποκλεισμό Ακιντζί. Ενέργειες που δείχνουν ότι η όλη εκδήλωση είναι καθαρά προεκλογικό τέχνασμα με στόχο να στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό ο Ερσίν Τατάρ και ώς ένα βαθμό και ο Κουντρέτ Οζερσάι.

Τόσο στην Τουρκία όσο και στςα κατεχόμενα η δημοσιοποίηση της είδησης για την πραγματοποίηση «συνάντηση στρογγυλής τραπέζης» συνοδεύθηκε με πληροφορίες ότι θα ληφθούν «νομικές και πολιτικές αποφάσεις».

Το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DHA (πηγή ΚΥΠΕ) αναφέρει ότι η συνάντηση στρογγυλής τραπέζης θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Ένωση Δικηγόρων Τουρκίας, με τη συμμετοχή του Τούρκου Αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι, και του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ.

Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DHA, στην ολοήμερη συνάντηση θα ληφθούν «νομικές και πολιτικές αποφάσεις», οι οποίες θα ανακοινωθούν στην κοινή γνώμη. Το πρακτορείο DHA σχολιάζει ότι είναι η πρώτη φορά μετά το 1974 που πραγματοποιείται συνάντηση στην κλειστή πόλη των Βαρωσίων σε υψηλό επίπεδο.

Στα κατεχόμενα η εφημερίδα Αφρίκα (πηγή ΓΤΠ) γράφει ότι η συζήτηση διοργανώνεται από τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσίν Τατάρ. Στη συνάντηση θα λάβουν μέρος και άτομα που θα έρθουν στα κατεχόμενα από το εξωτερικό με όλα τα έξοδα πληρωμένα από τους διοργανωτές. Θα παρατεθεί δείπνο στους συμμετέχοντες το βράδυ της 14ης Φεβρουαρίου από τον λεγόμενο δήμαρχο της κατεχόμενης Αμμοχώστου Ισμαΐλ Αρτέρ και το βράδυ της 15ης Φεβρουαρίου από τον Τατάρ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Κίπρις στην τελετή έναρξης του πάνελ θα μιλήσουν οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων Τουρκίας και κατεχομένων Μετίν Φεϊζίογλου και Χασάν Εσένταγλι αντίστοιχα, ο λεγόμενος Τούρκος πρέσβης στα κατεχόμενα Αλί Μουράτ Μπάστσερι, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, ο «δήμαρχος» της κατεχόμενης Αμμοχώστου Ισμαΐλ Αρτέρ, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Οζερσάι και ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.

Στο πρόγραμμα που θα ακολουθήσει, οι ομιλητές θα συζητήσουν τις διεθνείς νομικές και πολιτικές πτυχές του ανοίγματος της Αμμοχώστου, το άνοιγμα της Αμμοχώστου από την άποψη του δικαίου της ΕΕ και των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, το άνοιγμα της Αμμοχώστου από την άποψη του «δικαίου του ΕΒΚΑΦ» και του «νόμου» και των πρακτικών για την Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών, το άνοιγμα της Αμμοχώστου από στρατηγικής άποψης και έναν πιθανό οδικό χάρτη για το άνοιγμα της Αμμοχώστου.

Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι από την εκδήλωση έχει αποκλειστεί ο Μουσταφά Ακιντζί. Κίνηση που δείχνει την προεκλογική σκοπιμότητα πίσω από τη διοργάνωση του συνεδρίου. Παράλληλα καταγράφεται η προσπάθεια που καταβάλλει η Τουρκία προκειμένου να στηρίξει τους υποψήφιους της τουρκοκυπριακής Δεξιάς στις «εκλογές» του ερχόμενου Απρίλη.

Πέρα από το τελευταίο κεφάλαιο αντιπαράθεσης μεταξύ Ακιντζί και Τουρκίας και στο θέμα της Αμμοχώστου, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων είχε κρατήσει αποστάσεις από τις κινήσεις που είχαν γίνει στα κατεχόμενα με πρωταγωνιστή τον Κουντρέτ Οζερσάι.

Συζητούν για το χαράτσι προς την «επιτροπή»

Το θέμα της οικονομικής στήριξης της «επιτροπής ακινήτων περιουσιών» συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό ζήτημα στα κατεχόμενα. Αιτία η προσπάθεια λήψης απόφασης για την επιβολή φορολογίας στην ακίνητη περιουσία που χρησιμοποιούν ή εκμεταλλεύονται παράνομα Τουρκοκύπριοι, μέρος της οποίας θα πηγαίνει για στήριξη της «επιτροπής».

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις (πηγή ΓΤΠ) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, Τζεμάλ Οζγιγίτ, δήλωσε ότι από το 2013 καταβάλλεται προσπάθεια να εξευρεθούν χρήματα για δημιουργία ταμείου για τις ανάγκες της «επιτροπής ακίνητων περιουσιών», όμως δεν κατέστη δυνατό να λυθεί το ζήτημα. Μιλώντας χθες στη «βουλή», ο Οζγιγίτ είπε ότι αποτελεί μια πραγματικότητα ότι χρειάζεται η «επιτροπή», όμως δεν είναι γνωστό ποιος θα πληρώσει τα χρήματα αυτά. Σημείωσε ότι αμέσως μετά τη σύσταση της «επιτροπής», έδωσε κάποια χρήματα η Τουρκία και «τουρκοποιήθηκαν» κάποιες ελληνοκυπριακές περιουσίες, όμως αργότερα η Τουρκία δεν έδωσε κονδύλια σε αυτό το ταμείο και υπήρξε πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον Οζγιγίτ, καταβάλλεται προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα μέσω των «δημοτικών φόρων ακίνητης ιδιοκτησίας». Είπε ότι σε αυτό το πλαίσιο, το 70% των εν λόγω φόρων θα δίδεται στους «δήμους» και το 30% προβλέπεται να πηγαίνει στο «υπουργείο οικονομικών». Ο Οζγιγίτ ζήτησε να φορολογούνται όσοι «κατέχουν ελληνοκυπριακή περιουσία, επενδύουν σε αυτήν και την αναπτύσσουν» και πρόσθεσε: «Να μην έχει κάποιος ελληνοκυπριακή περιουσία, να μην έχει πάρει καθόλου περιουσία, αλλά να πληρώνει φόρο γι’ αυτήν. Να πληρώσουν όσοι έγιναν πλούσιοι μέσω αυτών των περιουσιών, όσοι τις πούλησαν, τις αγόρασαν, έκαναν επενδύσεις. Να εξασφαλιστεί δικαιοσύνη. Δεν είναι δίκαιο να αναγκαστεί η κοινωνία ολόκληρη να πληρώσει αυτό το τίμημα. Αυτό αποτελεί ασέβεια για την κοινωνία. Δεν είναι σωστό να αγγιχθούν οι πόροι των δήμων».

Απαντώντας στον Οζγιγίτ, ο λεγόμενος υπουργός οικονομίας και ενέργειας Χασάν Τάτσοϊ αναφέρθηκε στη ρύθμιση που έγινε στον «φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας» και πρόσθεσε ότι στον «νόμο» που συζητείται συμπεριλαμβάνεται πρόνοια καταβολής στην «επιτροπή ακίνητων περιουσιών» του 15% των φόρων που συλλέγουν οι «δήμοι». Είπε ότι το θέμα βρίσκεται στην «αρμόδια επιτροπή» και εκεί πρέπει να εκφραστούν οι όποιες απόψεις.

Πηγή: philenews