Ο Δήμος Αμμοχώστου στηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών

ammochostos Δήμος Αμμοχώστου, Κατεχόμενα, Κυπριακό, Νέα Αμμοχώστου

Ο Δήμος Αμμοχώστου, σε ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει ότι στηρίζει ανεπιφύλακτα την επανέναρξη των συνομιλιών, εκτιμώντας ότι η διαδικασία αυτή είναι ο μόνος τρόπος ειρηνικής επίλυσης του κυπριακού προβλήματος που θα οδηγήσει στην επανένωση του νησιού και στην ομαλή συμβίωση Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

«Το Κυπριακό βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του. Πολλές ευκαιρίες παρήλθαν. Ο χρόνος και η παρατεταμένη στασιμότητα αποδεικνύεται ότι δεν είναι σύμμαχοί μας, αφού οδηγούν στη διχοτόμηση και στην ενσωμάτωση των κατεχομένων με την Τουρκία με άκρως επικίνδυνες συνέπειες», αναφέρεται.

Σημειώνεται επίσης ότι το σημερινό status quo είναι απαράδεκτο και καταστροφικό, δεν επανενώνει την Κύπρο, μονιμοποιεί την κατοχή, απομακρύνοντας από την επανένωση της Κύπρου και ενδυναμώνει τις ακραίες τάσεις και στις δύο κοινότητες.

«Τονίζουμε ότι το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου, μιας ευρωπαϊκής – ιστορικής πόλης, την οποία η Τουρκία κρατά ως όμηρο από το 1974, είναι πρωτίστως ανθρωπιστικό και ως τέτοιο πρέπει να τύχει χειρισμού ως θέμα υψίστης προτεραιότητας όπως προνοεί η 5η παράγραφος της Συμφωνίας Υψηλού Επιπέδου Κυπριανού-Ντενκτάς της 19ης Μαΐου 1979 και των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Δήμος καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αξιοποιήσει την εκφρασθείσα πρόθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ να αποστείλει ειδικό απεσταλμένο προς διερεύνηση του κλίματος για επανέναρξη των συνομιλιών, αφού αυτό αποτελεί μια ακόμα ευκαιρία στην προσπάθεια για επίλυση του εθνικού προβλήματος.

«Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις των δύο κοινοτήτων να συναισθανθούν ότι η Αμμόχωστος μπορεί να αναγεννήσει την ελπίδα για οριστική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού», αναφέρεται.

Καλείται επίσης ο προσφυγικός κόσμος, ολόκληρος ο λαός και η πολιτική ηγεσία να εκπέμψουν ιδιαίτερη σύμπνοια προκειμένου να δημιουργηθούν, επιτέλους, οι συνθήκες για επανένωση, ειρήνη και ευημερία για όλους τους Κυπρίους.

«Ως μητροπολιτικός Δήμος όλων των προσφύγων απαιτούμε να ακουστεί η φωνή μας και αρνούμαστε να ζούμε σε μια πατρίδα μοιρασμένη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ