ΠτΔ σε ΓΓ ΟΗΕ: Μικτή επιτροπή για Αμμόχωστο

άνοιγμα κλειστής περιοχής, Βαρώσια, Ελληνοκύπριοι, μικτή επιτροπή, Τουρκοκύπριου

Μικτή επιτροπή από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους για να εξετάσουν όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με το άνοιγμα της κλειστής περιοχής των Βαρωσίων προτείνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μέσα από την επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Αντόνιο Γκουτέρες στάλθηκε με αφορμή τις νέες προκλήσεις των Τούρκων στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου και τις ανακοινώσεις που είχαν γίνει το περασμένο Σάββατο από τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, Φουάτ Οκτάι.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στην επιστολή του προς τον Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καταγράφει τα γεγονότα και τις ενέργειες της τουρκικής πλευράς στην Αμμόχωστο, υπενθυμίζοντας παράλληλα στον Γενικό Γραμματέα τα ψηφίσματα που έχει αποφασίσει ο ίδιος ο Διεθνής Οργανισμός για την κατεχόμενη πόλη.

Σ’ ό,τι αφορά τα τελευταία γεγονότα και το συνέδριο που διοργανώθηκε στην παρουσία αξιωματούχων της τουρκικής Κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, υπογραμμίζει πως ανάλογες ενέργειες προκαλούν το δημόσιο αίσθημα. Και επισημαίνει ότι μέσα από τέτοιες ενέργειες της Τουρκίας δημιουργούνται προβλήματα στην επανέναρξη των συνομιλιών. Παράλληλα σημειώνει το γεγονός ότι οι ενέργειες και οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων για την Αμμόχωστο έρχονται να προστεθούν στις τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καταθέτει ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ την πρότασή του για σύσταση κοινής επιτροπής Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για την Αμμόχωστο. Ο ΠτΔ ζητά από τον Αντόνιο Γκουτέρες να μεσολαβήσει ώστε να υπάρξει ανταπόκριση και από την τουρκοκυπριακή πλευρά και να γίνει κατορθωτό να συσταθεί η κοινή επιτροπή.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πέραν του ΓΓ του ΟΗΕ έχει αποστείλει επιστολές και προς τους Προέδρους της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Κίνας και τη Ρωσίας, καθώς και τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας. Προς τους «5» του Συμβουλίου Ασφαλείας απευθύνθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης. Τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο ΥΠΕΞ ενημέρωσαν την ηγεσία αλλά και τους εταίρους της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: philenews