Στην περίκλειστη Αμμόχωστο ο Τσαβούσογλου με ξεναγό τον Οζερσάι (ΒΙΝΤΕΟ+ΕΙΚΟΝΕΣ)

Σε μια κίνηση περιφρόνησης των ψηφισμάτων 550 και 789 του ΣΑ του ΟΗΕ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ έμπρακτα πια «πολιορκεί» την πόλη

6 1 Βαρώσι, Κατεχόμενα, Κατεχόμενη Αμμόχωστος, Κουντρέτ Οζερσάι, Τσαβούσογλου

Περιφρονώντας τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το επί 45 χρόνια περιφραγμένο και περίκλειστο τμήμα της Αμμοχώστου, τα Βαρώσια, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγινε ο υψηλότερος αξιωματούχος της κυβέρνησης της Τουρκίας που μπήκε στην Αμμόχωστο από την ημέρα κατάληψης της στις 14 Αυγούστου του 1974.

Η κίνηση αυτή της Άγκυρας ισοδυναμεί με επέκταση της τουρκικής κατοχής στο νησί καθώς, με δύο ψηφίσματα του Σ.Α. των Η.Ε. το 1984 και το 1992 η Άγκυρα καλείται να παραδώσει την περίκλειστη πόλη στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ). Ωστόσο 45 χρόνια και 26 μέρες από την κατάληψη της πόλης από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής, το απόγευμα της Δευτέρας 09/09/2019, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνοδευόμενος από τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών των Κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι και μια κουστωδία στρατιωτικών, μπήκε στα Βαρώσια.

b 3 Βαρώσι, Κατεχόμενα, Κατεχόμενη Αμμόχωστος, Κουντρέτ Οζερσάι, Τσαβούσογλου

Την είδηση μετέδωσε πρώτο το τουρκικό Πρακτορείο Ανατολού, σημειώνοντας ότι “το Βαρώσι, από το 1974 μέχρι σήμερα αποτελεί στρατιωτική ζώνη”, προσθέτοντας ότι ο κ. Τσαβούσογλου περιηγήθηκε στην κλειστή πόλη και ενημερώθηκε από στρατιωτικούς. Ζημιώνεται ότι έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι τον κ. Τσαβούσογλου συνόδευε ο κ. Οζερσάι, ο οποίος εκτός απροόπτου θα είναι ο ανθυποψήφιος του Μουσταφά Ακιντζί στις παράνομες “προεδρικές εκλογές” στα κατεχόμενα τον Απρίλιο.

Έτσι η Άγκυρα στηρίζει και πριμοδοτεί τον αντίπαλο του Ακιντζί, ο οποίος τον περασμένο Ιούνιο ανακοίνωσε και το σχέδιο εποικισμού της Αμμοχώστου, την οποία Τούρκοι επιχειρηματίες τουριστικής ανάπτυξης εποφθαλμιούν για να την κάνουν παραθαλάσσιο Λας Βέγκας, όπως ελέχθη, μετατρέποντας όλα τα ξενοδοχεία σε θέρετρα-καζίνα, χωρίς έλεγχο και φορολογία.

7 1 Βαρώσι, Κατεχόμενα, Κατεχόμενη Αμμόχωστος, Κουντρέτ Οζερσάι, Τσαβούσογλου

Μάλιστα ο προστατευόμενος της Άγκυρας μαζί με τον λεγόμενο πρωθυπουργό των Κατεχομένων Ερσίν Τατάρ, αμφισβήτησαν την κυριότητα των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα Βαρώσια, και εξήγγειλαν “κυβερνητική απόφαση”, καταγραφής των περιουσιών στην πόλη καθότι ισχυρίζονται τώρα ότι από την εποχή της κατάληψης της Αμμοχώστου από τους Οθωμανούς το 1571, οι περιουσίες ανήκουν στα Βακούφια, (μουσουλμανικά θρησκευτικά ιδρύματα).

2 1 Βαρώσι, Κατεχόμενα, Κατεχόμενη Αμμόχωστος, Κουντρέτ Οζερσάι, Τσαβούσογλου

Ο κ. Τσαβούσογλου πριν την είσοδο του στα Βαρώσια, είχε πολύωρες επαφές με τον Μουσταφά Ακιντζί και τ/κ πολιτικούς αρχηγούς.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ