Στήριξη Ρωσίας στην εφαρμογή ψηφισμάτων για Βαρώσι

imagew 44 Κυπριακό

Τη στήριξη της Ρωσίας τόσο στο θέμα της λύσης του κυπριακού βασισμένης στα ψηφίσματα του Σ.Α., όσο και στο θέμα της Αμμοχώστου, εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον συνομιλητή του για την κατ’ αρχήν συμφωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί πάνω στους Όρους Αναφοράς και την υπαναχώρηση μετά από επέμβαση Τουρκίας, με αξίωση για αναφορές που προκαταλαμβάνουν διάλογο.

Έγινε ανταλλαγή απόψεων πάνω στην πρωτοβουλία του ΓΓ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και τις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για συζήτηση “άλλων μοντέλων”.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών για τις απειλές εποικισμού των Βαρωσίων και την απόφαση της πλευράς μας να απευθυνθούμε στο Σ.Α. Ο Ρώσος επίσημος επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του, τονίζοντας ότι πρέπει να ισχύσουν οι αποφάσεις Σ.Α.

Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Σεργκέι Λαβρόφ και για τις κλιμακούμενες παράνομες ενέργειες Τουρκίας σε ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών να εκφράζει τη στήριξη της χώρας τους στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Η συζήτηση κάλυψε και θέματα οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Τέλος, ο κ. Λαβρόφ απηύθυνε πρόσκληση προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη να επισκεφθεί τη Ρωσία τον Μάιο για να παρευρεθεί στους εορτασμούς της Ημέρας της Νίκης.