Στο 1,15% οι διαφιλονικούμενες περιουσίες στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

Έτοιμο το αρχείο προσφύγων, μελέτη ως το τέλος του χρόνου για τους τρόπους στήριξης των ιδιοκτητών

X87 scaled Κατεχόμενη Αμμόχωστος, Σκεύη Κουκουμά

Το αρχείο προσφύγων, στο οποίο καταγράφονται οι ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών και η βοήθεια που έχουν λάβει από το κράτος σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, είναι έτοιμο και ο Κεντρικός Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών θα ετοιμάσει μελέτη μέχρι το τέλος του χρόνου για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να στηριχθούν οι ιδιοκτήτες από το κράτος, όπως ανέφεραν βουλευτές μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κούτρα Κουκουμά ανέφερε ότι έχουμε ενημερωθεί ότι έχει ολοκληρωθεί το μητρώο και έχει παραδοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρμόδιους Υπουργούς.

Στόχος, πρόσθεσε η κ. Κουκουμά, «δεν ήταν απλά να καταγραφούν οι κατεχόμενες περιουσίες αλλά αντίστοιχα οι βοήθειες που έχουν πάρει είτε μέσα από τα στεγαστικά ή επαγγελματικά σχέδια και άλλους τρόπους».

«Είναι η στιγμή που αν υπάρχει πολιτική βούληση από μέρους της Κυβέρνησης για να στηρίξει τους ιδιοκτήτες κατεχόμενης περιουσίας, μπορούν να πάρουν τις αποφάσεις», είπε. Για μας, πρόσθεσε, «είναι σημαντικό να ληφθούν αποφάσεις για στήριξη των ιδιοκτητών κατεχόμενης περιουσίας αλλά από την άλλη τα στεγαστικά σχέδια στήριξης των προσφύγων πρέπει να συνεχιστούν.

Ο στόχος της δημιουργίας του αρχείου προσφύγων, διευκρίνισε, είχε να κάνει με την πρόθεση για στήριξη των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών μέσα από επίδομα για απώλεια χρήσης, όπως είχε δεσμευθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά και μετά.

Η κ. Κουκουμά είπε ακόμα ότι κατά τη συνεδρία ακούστηκαν κάποια σενάρια για τους τρόπους μέσω των οποίων θα μπορούσε να βρεθεί η φόρμουλα στήριξης των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών. «Φαίνεται ότι οι υπηρεσίες ακόμα θέλουν να μελετήσουν και να σχεδιάσουν περαιτέρω, όμως για εμάς είναι σημαντικό ότι αν θέλουν μπορούν», ανέφερε.

Εξέφρασε την ανησυχία της γιατί στους προϋπολογισμούς δεν υπάρχει αντίστοιχο κονδύλι.

Ανησυχία δήλωσε και για το γεγονός ότι συνεχίζουν να παραμένουν διαφιλονικούμενες περιουσίες σε ποσοστό 1,83%. Από αυτό το 1,15% αφορά περιουσίες στην Αμμόχωστο και το 0,68% περιουσίες στην Κερύνεια. Παράλληλα, το 19,81% των περιουσιών δεν έχουν δηλωθεί, κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί, ανέφερε.

Μας ανησυχεί το γεγονός ότι σήμερα πέραν από την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» στην οποία προσέφευγαν ιδιοκτήτες κατεχόμενης περιουσίας, σήμερα χρησιμοποιούνται και άλλες διαδικασίες, είτε της πώλησης περιουσιών σε επενδυτές με πράξεις ενδεχομένως μέσω του Κτηματολογίου ή που παραμένουν ως αγοραπωλητήρια έγγραφα, αλλά και το γεγονός ότι γίνονται πράξεις στα ούτω καλούμενα κτηματολόγια των κατεχομένων.

Σύμφωνα με την ίδια «θα έπρεπε το κράτος μέχρι τώρα να πάρει μέτρα, να στηρίξει τους ιδιοκτήτες κατεχόμενης περιουσίας για να μην χρησιμοποιούν αυτές τις μεθόδους, δηλαδή να πουλήσουν και μάλιστα στις πλείστες των περιπτώσεων σε εξευτελιστικές τιμές την κατεχόμενη περιουσία τους που αντιλαμβάνεστε τις συνέπειες στο μέλλον και την επίλυση του Κυπριακού».

Από την πλευρά της, η βουλευτής ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου ανέφερε ότι το αρχείο προσφύγων «έχει ολοκληρωθεί και θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για το κράτος, για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε μια ορθολογιστική κατανομή της προσφυγικής πολιτικής».

Αυτή τη στιγμή, είπε η κ. Αριστείδου, «αναμένουμε την μελέτη μέχρι το τέλος του χρόνου που γίνεται από το Φορέα για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το τι χρειάζεται να εφαρμοστεί για την απώλεια χρήσης».

Δεν είναι εύκολο εγχείρημα, είπε, προσθέτοντας όμως ότι «υπάρχει πολιτική βούληση και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι αυτή η Κυβέρνηση ήρθε μετά από 45 χρόνια να διορθώσει αδικίες».

«Πρέπει πλέον να δούμε πρακτικά πως θα εφαρμόσουμε μια πολιτική που έπρεπε να είχε ήδη εφαρμοστεί», σημείωσε η βουλευτής ΔΗΣΥ.

Αυτούσια η δήλωση της Σκεύης Κουκουμά

“Συζητήσαμε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων το ζήτημα του Αρχείου Προσφύγων. Μέσα από το Μητρώο υπάρχει η δυνατότητα να αντιστοιχηθούν οι περιουσίες που είχε η κάθε οικογένεια στα κατεχόμενα μαζί με την βοήθεια που πήραν από τα διάφορα προσφυγικά σχέδια.

Σύμφωνα με όσα έχουν αναφερθεί στη συνεδρία ο Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών έχει προχωρήσει με συγκεκριμένη φόρμουλα επεξεργασίας των δεδομένων του Αρχείου Προσφύγων για να σχεδιαστούν διάφορα σενάρια στήριξης των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών. Τους επόμενους θα διαφανεί η πολιτική βούληση εκ μέρους της Κυβέρνησης, εφόσον δεν υπάρχει έστω η τυπική πρόβλεψη στον Προϋπολογισμό του 2020 για την λειτουργία τέτοιου σχεδίου.

Στην δική μας αντίληψη το Αρχείο Προσφύγων θα πρέπει να αξιοποιηθεί για την στήριξη των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών αλλά όχι να συνδεθεί απόλυτα και εξ ολοκλήρου το σύνολο της προσφυγικής πολιτικής με το μέγεθος της περιουσίας στα κατεχόμενα.

Στην συνεδρία αναφέρθηκαν επίσης και τα ζητήματα των διαφιλονικούμενων κατεχόμενων περιουσιών που αντιστοιχούν σε 0,68% των ακίνητων περιουσιών της Επαρχίας Κερύνειας και 1,15% των κατεχόμενων ακίνητων περιουσιών της Επαρχίας Αμμοχώστου ενώ ταυτόχρονα 19,8% των κατεχόμενων περιουσιών παραμένουν αδήλωτες.

Ως ΑΚΕΛ θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί με ταχύτητα στο ζήτημα της στήριξης των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών εφόσον όπως αναφέρθηκε από το κτηματολόγιο, υπάρχουν περιπτώσεις πώλησης κατεχόμενων περιουσιών οι οποίες δεν κατατίθενται στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας ενώ σε άλλες κάποιες περιπτώσεις κατατίθενται στο «κτηματολόγιο» των κατεχομένων με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε για το τον αριθμό των κατεχόμενων περιουσιών που έχουν πωληθεί.”