Συναγερμός για την Αμμόχωστο-Στον Πρόεδρο Αναστασιάδη η μελέτη του Υπ. Εξωτερικών

CFC5F92E 7357 4236 99EB 5B56E2D21BA6

Τις ενέργειες τους προς αντιμετώπιση και αποτροπή των τουρκικών μεθοδεύσεων για την Αμμόχωστο(σ.σ. βλέπε άνοιγμα της περίκλειστης πόλης υπό «τ/κ διοίκηση», συντονίζουν Κυβέρνηση και δημοτικό συμβούλιο Αμμοχώστου.

Στο πλαίσιο αυτό, το δημοτικό συμβούλιο, υπό τον νεοκλεγέντα δήμαρχο Σίμο Ιωάννου, βρέθηκε σήμερα στο Προεδρικό, όπου είχε συνάντηση και συζήτησε τη διαμορφωθείσα κατάσταση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στην παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε πως παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η μελέτη του Υπουργείου Εξωτερικών για τις περαιτέρω κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο.

Αναφερόμενος στη συνάντηση με το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου, ο κ. Προδρόμου είπε ότι ήταν μια πολύ χρήσιμη συνάντηση, κατά την οποίαν ο Πρόεδρος και ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσαν τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για όλα τα θέματα και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, συμπεριλαμβανομένων και των διαβημάτων, των μέτρων, των κινήσεων που κάνει η κυπριακή Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Πρόδρομο Προδρόμου, αποφασίστηκε ότι θα υπάρξει πλήρης συντονισμός της Κυβέρνησης με τον Δήμο Αμμοχώστου για τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα των διαβημάτων που γίνονται.

Ερωτηθείς αν έχει δοθεί η μελέτη του Υπουργείου Εξωτερικών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με τις ενέργειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για το θέμα της Αμμοχώστου, ο κ. Προδρόμου απάντησε καταφατικά.

«Ναι, έχει παραδοθεί η μελέτη. Συζητήθηκε και αυτό το θέμα με το Δημοτικό Συμβούλιο και θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις», υπέδειξε.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου είχε τονίσει πως η Κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα που έχει στη διάθεσή της για να καταγγείλει και να αποτρέψει τον εποικισμό της Αμμοχώστου.

Η ΕΔΕΚ
Στο μεταξύ, η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως οι προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις αξιωματούχων της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος, που αποκαλύπτουν τις επιδιώξεις τους για την Αμμόχωστο, καθιστούν επιβεβλημένη την προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη βάση και των σχετικών ψηφισμάτων που αναφέρονται ρητώς σε κατά προτεραιότητα επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει η ΕΔΕΚ, η κυπριακή Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στη λήψη οικονομικών και πολιτικών αντίμετρων, ώστε να καταστεί σαφές στο κατοχικό καθεστώς και στην Τουρκία ότι οι προκλήσεις τους δεν μένουν αναπάντητες.

«Όσο οι προκλητικές τους ενέργειες παραμένουν αναπάντητες, όχι μόνο δεν θα τερματίζονται αλλά αντίθετα θα εκτραχύνονται», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ.