Συνεδρίαση Δημ. Συμβουλίου Αμμοχώστου στη Δερύνεια και έκδοση ψηφίσματος (ΒΙΝΤΕΟ+ΕΙΚΟΝΕΣ)

DSC 9717 scaled Δήμος Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για επιστροφή στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, τιμώντας τον Αλέξη Γαλανό που για 13 χρόνια, υπηρέτησε ως Δήμαρχος τη πόλη, δήλωσε σήμερα ο Αντιδήμαρχος και Δημαρχεύων Αμμοχώστου Χρύσανθος Ζαννέττος.

Οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, με αφορμή τη συμπλήρωση 45 χρόνων από την παράνομη κατάληψη και συνεχιζόμενη κατοχή της πόλης της Αμμοχώστου από τα τουρκικά στρατεύματα.

DSC 9695 Δήμος Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας και στις δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος Αμμοχώστου είπε ότι “σήμερα 14 Αυγούστου το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου αποτίει φόρο τιμής σε όλους όσοι έφυγαν κατά τη διάρκεια της 2ης φάσης της Τουρκικής εισβολής αλλά και σε όλους τους Αμμοχωστιανούς οι οποίοι έφυγαν από τη ζωή με τον πόθο της επιστροφής”.

DSC 9707 Δήμος Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

Πρόσθεσε ότι “είναι μια μέρα πολύ δύσκολη για όλους τους Αμμοχωστιανούς, μια μέρα που όλοι φέρνουν στο μυαλό τους τις θύμησες εκείνης της αποφράδας μέρας που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια και τις περιουσίες τους με τον πόθο της επιστροφής. Στην πραγματικότητα έφυγαν με την πεποίθηση ότι θα επέστρεφαν μετά από μερικές ώρες ή μερικές μέρες και αυτές οι μέρες έγιναν σήμερα 45 χρόνια” είπε.

DSC 9689 Δήμος Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ζαννέττος είπε πως ο αδόκητος θάνατος του Αλέξη Γαλανού “είναι ένα γεγονός που κάνει τη μέρα ακόμα πιο δύσκολη για μας. Είναι η πρώτη φορά που τέτοια μέρα συνεδριάζουμε σε αυτή την επετειακή συνεδρία χωρίς τον Δήμαρχο μας και αυτό δημιουργεί επιπρόσθετο βάρος στο όλο κλίμα” είπε και πρόσθεσε πως “η ζωή συνεχίζεται, σε λίγες μέρες θα έχουμε νέο Δήμαρχο και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας τιμώντας πάντα και τον Αλέξη Γαλανό ο οποίος για 13 σχεδόν χρόνια υπηρέτησε τον Δήμο Αμμοχώστου ως Δήμαρχος”.

DSC 9685 Δήμος Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

Στη συνεδρία εγκρίθηκε ψήφισμα το οποίο θα επιδοθεί στις πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και στην αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο.

DSC 9674 Δήμος Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίας του Δημοτικού Συμβουλίου συζητήθηκαν και οι λεπτομέρειες της αντικατοχικής εκδήλωσης του Δήμου Αμμοχώστου, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου στη Δερύνεια, με κύριο ομιλητή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

DSC 9673 Δήμος Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

Της συνεδρίας προηγήθηκε τρισάγιο από τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας -Αμμοχώστου Βασίλειο και κατάθεση στεφάνων. Στεφάνια κατέθεσαν ο Μητροπολίτης Βασίλειος και ο Δημαρχεύων Αμμοχώστου Χρύσανθος Ζαννέττος εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου.

DSC 9670 Δήμος Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου ευχήθηκε “σύντομη διευθέτηση του ζητήματος ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κατεχόμενη πόλη μας αλλά και σε ολόκληρη την πατρίδα μας”.

DSC 9668 Δήμος Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

Διαβάστε επίσης: Η συγκλονιστική μαρτυρία του Μητροπολίτη Βασιλείου για την κατάληψη της Αμμοχώστου (ΒΙΝΤΕΟ)

Ταυτόχρονα αποκάλυψε ότι “στις 15 Αυγούστου 1974 έφυγα από το Μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα και πήγα περπατητός μια απόσταση δύο χιλιομέτρων στην Εγκωμη Αμμοχώστου για να εξεύρω μέσο για να απομακρυνθούν όλοι οι πατέρες που βρίσκονταν στη Μονή. Ένας στρατιώτης με μετέφερε από την Εγκωμη, πέρασα μέσα από την Αμμόχωστο και καταλήξαμε στην Ορμήδεια”.

Ανέφερε ακόμα ότι “εκείνη η ανάμνηση που ακόμα πληγώνει, αφού η Αμμόχωστος που γνώριζα και έζησα να σφύζει από ζωή, την είδα νεκρή πόλη. Αυτή η ανάμνηση είναι ακόμα πολύ έντονη μέσα μας και γι’ αυτό ευχόμαστε να βοηθήσει ο Θεός να επιστρέψουμε ξανά και να αρχίσουμε την αντίθετη πορεία”.

Απαντώντας ο Χρύσανθος Ζαννέττος ευχήθηκε όπως “σύντομα ξανανοίξει ο δρόμος για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και επιστροφή όλων των νόμιμων κατοίκων της Αμμοχώστου στα σπίτια και τις περιουσίες τους”.

DSC 9723 Δήμος Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

Το Κυπριακό στην πιο κρίσιμη καμπή του, αναφέρει ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου

Το Κυπριακό εξακολουθεί να βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του και ο χρόνος και η παρατεταμένη στασιμότητα αποδεικνύονται παράγοντες που οδηγούν στη σταδιακή ενσωμάτωση των κατεχομένων με την Τουρκία και τελικά στην οριστική διχοτόμηση, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίας της ολομέλειας του Σώματος που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, με αφορμή τη συμπλήρωση 45 χρόνων από την παράνομη κατάληψη και συνεχιζόμενη κατοχή της πόλης της Αμμοχώστου από τα τουρκικά στρατεύματα.

Συγκεκριμένα το ψήφισμα “επαναβεβαιώνει την πάγια θέση του υπέρ της εξεύρεσης συνολικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος, στη βάση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως την καθορίζουν τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και η οποία να προνοεί σε ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Μιας λύσης που να απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή και τον εποικισμό, να επανενώνει την πατρίδα και τον λαό μας, να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων και η οποία θα μας επιτρέπει να επιστρέψουμε στην αγαπημένη μας πόλη”.

Ακόμα “στηρίζει ανεπιφύλακτα την επανέναρξη των συνομιλιών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, εκτιμώντας ότι η διαδικασία αυτή είναι ο μόνος τρόπος για ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Εκτιμά ως θετικό το αποτέλεσμα της συνάντησης των δύο ηγετών ημερομηνίας 9 Αυγούστου 2019 και προσβλέπει στην χωρίς άλλη καθυστέρηση επανέναρξη του διαλόγου υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, με στόχο την κατάληξη σε μια συμφωνημένη λύση του προβλήματος”.

Στο ψήφισμα τονίζεται επίσης ότι “το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου, μιας ευρωπαϊκής – ιστορικής πόλης, την οποία η Τουρκία κρατά ως όμηρο από το 1974, είναι πρωτίστως ανθρωπιστικό και ως τέτοιο πρέπει να τύχει χωριστού χειρισμού ως θέμα υψίστης προτεραιότητας όπως προνοεί η 5η παράγραφος της Συμφωνίας Υψηλού Επιπέδου Κυπριανού-Ντενκτάς της 19ης Μαΐου 1979”.

Ταυτόχρονα θεωρεί ότι “το Κυπριακό εξακολουθεί να βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του και επισημαίνει ότι ο χρόνος και η παρατεταμένη στασιμότητα αποδεικνύονται παράγοντες που οδηγούν στη σταδιακή ενσωμάτωση των κατεχομένων με την Τουρκία και τελικά στην οριστική διχοτόμηση, με άκρως επικίνδυνες συνέπειες για ολόκληρο τον κυπριακό λαό. Δηλώνει επίσης απερίφραστα ότι διαφωνεί με τις οποιεσδήποτε ενέργειες που άμεσα ή έμμεσα τείνουν να μονιμοποιήσουν και να νομιμοποιήσουν το σημερινό απαράδεκτο και καταστροφικό status quo και δεν συμβάλλουν στην εξάλειψη της κατοχής και στην επανένωση της πατρίδας μας”.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου στο ψήφισμά του θεωρεί επίσης ότι “τόσο οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, όσο και η προ ημερών είσοδος στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου για απογραφή των περιουσιών, αλλά και οι δηλώσεις Τ/κ αξιωματούχων περί ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής και ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ΕΒΚΑΦ, είναι απαράδεκτες και δεν συμβάλλουν στην καλλιέργεια καλού κλίματος που θα επιτρέψει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και τελικά την επίλυση του προβλήματος”.

Ταυτόχρονα καλεί “για ακόμα μια φορά την τουρκική κυβέρνηση να συμμορφωθεί προς τις πρόνοιες των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου Κυπριανού-Ντενκτάς (1979), τα ψηφίσματα, τις αναφορές και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη σχετική παράγραφο στην έκθεση προόδου της Τουρκίας και της πρόσφατης απαντητικής επιστολής του ΓΓ του ΟΗΕ όσον αφορά την Αμμόχωστο προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποδώσει αμέσως την Αμμόχωστο στους νόμιμους κατοίκους της”.

Ακόμα “προσκαλεί τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας να ενώσουμε τις φωνές μας για επιστροφή της πόλης”. Το ψήφισμα αναφέρει πως “μια τέτοια ενέργεια, ιδιαίτερα σε αυτή τη χρονική στιγμή, θα συμβάλει τα μέγιστα στην αύξηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και θα επενεργήσει θετικά στις προσπάθειες για τη γενικότερη βελτίωση του κλίματος και την επίτευξη συνολικής λύσης. Απευθύνει έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ και τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να εντείνουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται, ασκώντας την επιρροή τους προς την Άγκυρα για να αλλάξει τη μέχρι στιγμής αδιάλλακτη πολιτική της και να συμμορφωθεί με τις επιταγές της διεθνούς νομιμότητας”.

Τέλος, το ψήφισμα που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου “καλεί τον προσφυγικό κόσμο, ολόκληρο το λαό και την πολιτική ηγεσία να σταθούν πάνω από τις όποιες διαφορές έτσι που αυτές οι πολύ δύσκολες στιγμές να παρέλθουν για να φέρουμε την επανένωση, την ειρήνη και την ευημερία στην Κύπρο για ολόκληρο τον κυπριακό λαό, τους Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους.

Famagusta.News / ΚΥΠΕ