Συντονισμός ενεργειών ΥΠΕΞ και Δήμου Αμμοχώστου για αποτελεσματική άσκηση πίεσης στην Τουρκία

imagew 23 Δήμος Αμμοχώστου

Τα θέματά της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, της μετάβασης αντιπροσωπείας του Δήμου Αμμοχώστου στις Βρυξέλλες, της σύσκεψης στο Υπουργείο Εξωτερικών του Δημοτικού Συμβουλίου με τους Πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ και της αντικατοχικής εκδήλωσης, τέθηκαν κατά τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του Δήμου της κατεχόμενης πόλης του Ευαγόρα με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, με στόχο τον συντονισμό ενεργειών προς αποτελεσματικότερη εφαρμογή πίεσης προς την Τουρκία.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, μετά τη συνάντηση, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου, αφού χαρακτήρισε πολύ καλή και εποικοδομητική τη συνάντηση, που διήρκησε περί τη μία ώρα, πρόσθεσε ότι η αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου κατατοπίστηκε σε ό,τι έχει σχέση με την Αμμόχωστο, ειδικά για τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με την Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ και την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε με τις ενέργειες του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών των κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι, όπως η καταγραφή των περιουσιών και η επίσκεψη δημοσιογράφων στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Ζητήσαμε από τον Υπουργό Εξωτερικών να προβεί σε ενέργειες για να διευθετηθεί επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου στις Βρυξέλες και μια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πριν ο αρχηγός του κράτους μεταβεί στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, συνέχισε.

Ο κ. Ιωάννου είπε επίσης πως θα διευθετηθεί σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών στην οποία θα προσκληθούν όλοι οι Πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ και στην οποία θα παραστεί το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου με επικεφαλής τον ίδιο, το οποίο θα ενημερώσει τους διπλωμάτες για το θέμα της Αμμοχώστου και θα απαντήσει σε ερωτήσεις. Διευκρίνισε πως το Υπουργείο Εξωτερικών αναμένει από τον Δήμο Λευκωσίας να ξεκαθαρίσει με τις άλλες του θεσμικές υποχρεώσεις ώστε να διευθετηθεί η σύσκεψη.

Περαιτέρω ο Δήμαρχος Αμμοχώστου είπε πως συζητήθηκε το θέμα της ενίσχυσης του ηθικού των Αμμοχωστιανών καθώς είναι γεγονός η ανησυχία και ο προβληματισμός των νόμιμων κατοίκων της κατεχόμενης πόλης.

Ο Δήμαρχος σημείωσε πως η αντικατοχική εκδήλωση στις 14 Σεπτεμβρίου θα έχει πιο δυναμικό χαρακτήρα. Πρόσθεσε ότι πριν την αντικατοχική εκδήλωση το Δημοτικό Συμβούλιο θα ενημερώσει τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Οργανώσεων Αμμοχώστου για τις εξελίξεις αναφορικά με το θέμα της Αμμοχώστου.

Ο κ. Ιωάννου ξεκαθάρισε πως οι όποιες ενέργειες και δράσεις του Δήμου Αμμοχώστου θα συμπλέουν με την προσπάθεια που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για επίλυση του Κυπριακού και θα στοχεύουν στην εφαρμογή πίεσης στην Τουρκία και σε χώρες που μπορούν να την επηρεάσουν.

Ο στόχος της επιστροφής της Αμμοχώστου μπορεί να επιτευχθεί εφόσον αποδώσουν οι συνομιλίες, τόνισε, σημειώνοντας πως ο Δήμος δεν μπορεί να προβαίνει σε ενέργειες αντίθετες προς την κατεύθυνση αυτή.