Συζητήθηκε το θέμα της Αμμοχώστου σε συνεδρία Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης

imagew 28 Συμβούλιο Ευρώπης

Tο θέμα των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κατεχόμενη Αμμόχωστο συζητήθηκε χθες σε συνεδρία που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) κατόπιν πρωτοβουλίας του βουλευτή Γιώργου Λουκαΐδη, μέλους της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ενημερώνοντας συναφώς την Επιτροπή, ο κ. Λουκαϊδης τόνισε ότι το άνοιγμα τμήματος του παραλιακού μετώπου της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου αποτελεί παράνομη, διχοτομική και καταδικαστέα ενέργεια, που έχει προκαλέσει τα αισθήματα ολόκληρου του κυπριακού λαού.

Η ενέργεια αυτή, υπογράμμισε ο Κύπριος βουλευτής, παραβιάζει τα Ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που καθορίζουν το πλαίσιο επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και προνοούν για τη μεταβίβαση της περιοχής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ο κ. Λουκαΐδης σημείωσε ότι, με τη δήλωσή του της 9ης Οκτωβρίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει προηγούμενα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο και ζητά όπως η Τουρκία ανακαλέσει την παράνομη πράξη της και αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που δυνατόν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί. Η παράνομη αυτή ενέργεια, και η παραβίαση του στάτους κβο, πρόσθεσε, αντιβαίνουν σχετικές αποφάσεις και άλλων διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, περιλαμβανομένου του Συμβουλίου της Ευρώπης. Προειδοποίησε δε ότι το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου προμηνύει τον εποικισμό της πόλης, ο οποίος, όπως επεσήμανε, εντάσσεται στον ευρύτερο διχοτομικό και επεκτατικό σχεδιασμό της Άγκυρας.

Ο κ. Λουκαϊδης επεσήμανε ακόμα ότι δεν είναι καθόλου τυχαία η χρονική στιγμή αυτής της κίνησης της Τουρκίας στην Αμμόχωστο, λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας στα κατεχόμενα για την ανάδειξη του νέου Τουρκοκυπριακού ηγέτη. Η Τουρκία, ανέφερε, με την παρέμβασή της, επιχείρησε να υποβοηθήσει υποψήφιο που τάσσεται κατά του συμφωνημένου πλαισίου λύσης.

Η παράνομη αυτή ενέργεια της Τουρκίας στην Αμμόχωστο και οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, ανέφερε ο κ. Λουκαϊδης, υπονομεύουν τις προσπάθειες για δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και διαμόρφωσης δεδομένων, που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που διακόπηκαν στο Κράν Μοντανά. Πρέπει, τόνισε ο κ. Λουκαΐδης, να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο της επανένωσης του τόπου και του λαού, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αρχών στις οποίες εδράζεται η ΕΕ και να αναληφθούν πρωτοβουλίες για αποκλιμάκωση της έντασης και ανατροπή των νέων τετελεσμένων, που μεθοδεύει η Τουρκία στην Κύπρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ