Τ/κ δώρισε 10000 μάσκες στην ΚΔ αλλά δεν του επέτρεψε το «υπουργείο υγείας» του ψευδοκράτους

21836c463a357311a82bf658374a0bc0

Ο Τ/κ επιχειρηματίας Ολγκούν Αργκιουντέν μετέφερε με ειδική εμπορική πτήση της DHL 30.000 μάσκες με πιστοποιητικό FDA και CE, 10.000 εκ των οποίων πρόσφερε ως δωρεάν στις 8 Απριλίου στο Υπουργείο Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, άλλες 10.000 να τις παραδώσει ως δωρέαν στο «υπουργείο υγείας» του ψευδοκράτους και 10.000 να δώσει σε τιμή κόστους στην ένωση φαρμακοποιών στα κατεχόμενα, αλλά ακόμα δεν έχει λάβει τις σχετικές εγκρίσεις και άδειες για να το κάνει αυτό μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο κ. Αργκιουντέν , ο οποίος είναι διευθυντής του ομώνυμου ομίλου στην Αμμόχωστου και ασχολείται και με το εμπόριο, ανέφερε ότι εδώ και 14-15 χρόνια έχει εταιρεία στο «νότο» και μεταφέρει εμπορεύματα στο «βορρά». Αλλά, συμπλήρωσε, τώρα λόγω των συνθηκών δεν μπορεί να μεταφέρει τα προϊόντα που έχει στις αποθήκες του στην ε/κ πλευρά. Δηλώνει δε πρόθυμος να πληρώσει τέλη «τελωνείου», όπως με όλα τα προϊόντα που περνούν από τον «νότο» στο «βορρά». Αυτή τη στιγμή, είπε, στην κατοχή του βρίσκονται 20.000 μάσκες στο «νότο».

Ο κ. Αργκουντέν είπε ότι ενημέρωσε το «υπουργείο υγείας» στα κατεχόμενα για την πρόθεσή του να τους δωρίσει 10.000 μάσκες, αρμόδιοι σε αυτό τον ευχαρίστησαν και του ζήτησαν να τους πουλήσει άλλες 10.000 τέτοιες μάσκες. Τους απάντησε ότι θα το έκανε από το φορτίο που θα έρθει την Πέμπτη στην «νότια Κύπρο», κατά την έκφρασή του, το «υπουργείο υγείας» απάντησε θετικά, υπέγραψαν τα σχετικά έγγραφα και τις άδειες που χρειάζονται τα οποία εδώ και μια εβδομάδα – όπως είπε – είναι στο «εμπορικό τμήμα» που τον ενημέρωσε ότι για να περάσουν οι μάσκες μέσω του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, χρειάζεται απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου». Τέσσερις «υπουργοί» γνωρίζουν την υπόθεση, πρόσθεσε ο κ. Αργκουντέν που βρίσκεται ακόμα στην αναμονή.

Ανέφερε επίσης ότι λέγεται (στα κατεχόμενα) ότι οι ρυθμίσεις στον Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή ωφελούν μόνο τα προϊόντα που παράγονται στην ε/κ πλευρά, όμως είπε ο κ. Αργκουντέν αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και αν θέλουν σε πέντε λεπτά μπορούν να πάρουν αυτή την απόφαση (ΣΣ: εννοεί το «υπουργικό συμβούλιο» του αποσχιστικού καθεστώτος). Σημείωσε επίσης ότι οι αρμόδιοι στην τ/κ πλευρά έχουν πει πως θέλουν να δώσουν μάσκες στον κόσμο, αλλά αυτή τη στιγμή μάσκες δεν υπάρχουν.

Να σημειωθεί ότι το θέμα προβλήθηκε σε κάποια τ/κ ΜΜΕ μετά από ανάρτηση του ίδιου του τ/κ επιχειρηματία. Το «υπουργικό συμβούλιο» που συνεδρίασε χθες το απόγευμα στα κατεχόμενα δεν ανακοίνωσε κάτι σχετικό με το θέμα.

Νωρίτερα μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ο «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ ρωτήθηκε γι’ αυτό και είπε ότι πρόκειται για προϊόντα που εισήχθηκαν στην ε/κ πλευρά και πως για την ψευδοκυβέρνηση ισχύει το ότι μέσω του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή μπορούν να περάσουν στα κατεχόμενα κάποια προϊόντα που παράγονται στην ε/κ πλευρά. Για τα προϊόντα όμως που έρχονται από άλλες χώρες το ψευδοκράτος είναι «πολύ ευαίσθητο» – κατά την έκφρασή του – και δεν μπορεί να γίνει παράκαμψη – όπως είπε – του δικού τους «τελωνείο».

Η δυσκολία, πρόσθεσε ο κ. Τατάρ, έγκειται στο ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα έγιναν εισαγωγή από άλλη χώρα στη «νότια» Κύπρο – κατά την έκφρασή του – και όχι κατευθείαν στο ψευδοκράτος. “Δεν έχει να κάνει με τη δωρεά μιας εταιρείας, εδώ πρόκειται για εισαγωγή. Πληρώθηκε τελωνείο (στην Κυπριακή Δημοκρατία). Εχουμε όμως και εδώ κράτος και τελωνείο (ΣΣ: εννοεί στο ψευδοκράτος)”, ανέφερε ο κ. Τατάρ.