Τα πολιτικά κόμματα για την Αμμόχωστο και τις τουρκικές προκλήσεις

imagew 23 exclusive, Κατεχόμενη Αμμόχωστος, Νέα Αμμοχώστου

Ανακοινώσεις εξέδωσαν το πολιτικά κόμματα με αφορμή τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Αυτούσιες οι ανακοινώσεις:

Δημοκρατικός Συναγερμός:

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου και Βουλευτή Δημοκρατικού Συναγερμού Δημήτρη Δημητρίου για κυπριακό, Τσαβούσογλου, Αμμόχωστο.

“Η επιστολή εκ μέρους της απεσταλμένης των ΗΕ Τζέιν Λουτ προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σχετικά με τα βήματα που έχουν γίνει ως προς τους όρους αναφοράς, κρίνεται από τον Δημοκρατικό Συναγερμό ως ιδιαίτερα θετική.

Η κα Λουτ υπογραμμίζει ότι οι διαβουλεύσεις επέτρεψαν να γίνουν σοβαρά βήματα προόδου και ότι έτσι ανοίγεται δημιουργικά προοπτική για τη συνέχεια, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην επιβεβαίωση της προσωπικής δέσμευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην προσπάθεια για συνομολόγηση των όρων αναφοράς. Το μήνυμα που προκύπτει είναι ξεκάθαρο: Πρέπει να συνεχίσουμε με επιμονή σε αυτό το δρόμο. Ο οποίος είναι, όπως όλοι ευχόμαστε, ο δρόμος που θα μας οδηγήσει στην άρση του αδιεξόδου και στο να παύσει η Τουρκία από το να δημιουργεί νέα τετελεσμένα.

Νέα τετελεσμένα όπως αυτά που ανακοίνωσε πρόσφατα ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας και αφορούν το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις δηλώσεις και τις ενέργειες, που αποτελούν επέκτασης της εισβολής και προφανώς εμπόδιο στην επίτευξη προόδου στο κυπριακό.

Με την λογική των προκλήσεων και της προσπάθειας δημιουργίας νέων τετελεσμένων από μέρους της Τουρκίας, οι προοπτικές που διανοίγονται όπως σημείωσε και η κ. Λουτ, είναι δύσκολο να έχουν επιτυχία.”

ΑΚΕΛ

Δήλωση του εκπροσώπου Τύπου ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, για το θέμα της Αμμοχώστου και τις δηλώσεις Τσαβούσογλου- Επικέντρωση και εντατικοποίηση των προσπαθειών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Το ΑΚΕΛ καταδικάζει απερίφραστα τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου για την Αμμόχωστο. Η δρομολόγηση από την κατοχική δύναμη ενεργειών για τον εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου συνιστά ωμή πρόκληση σε βάρος της Κύπρου και του λαού, περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου και των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Συνιστά επίσης ευθεία υπονόμευση των προσπαθειών για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Η υλοποίηση όσων απειλεί και δρομολογεί η Τουρκία και η ψευδοκυβέρνηση θα δυναμιτίσει και το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.

Για την αποτροπή των νέων τετελεσμένων χρειάζεται δραστηριοποίηση σε κάθε επίπεδο:

H κυβέρνηση να προωθήσει συγκεκριμένους τρόπους αντίδρασης στις προσπάθειες της Τουρκίας να δημιουργήσει νέα σοβαρά τετελεσμένα σε σχέση με την Αμμόχωστο.

Να στηριχθούν οι πολυεπίπεδες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Δήμος Αμμοχώστου.

Να ενισχύσουμε την κοινή δράση με εκείνους τους Τουρκοκύπριους που εδώ και χρόνια εργάζονται για την εφαρμογή των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο και αντιδρούν στη νέο-αποικιακή πολιτική της Τουρκίας.

Και το πιο σημαντικό, να είμαστε επικεντρωμένοι και να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Μόνο με τη λύση που θα τερματίζει την κατοχή και θα επανενώνει τον τόπο και το λαό μπορεί να διασφαλίσει μόνιμη ειρήνη και ασφάλεια. Η προκλητική, παράνομη και επικίνδυνη συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί τεκμήριο των κινδύνων που υπάρχουν και εντείνονται από τη συνέχιση του status quo, το παρατεταμένο αδιέξοδο και την κατοχική δύναμη εκτός κάδρου ευθυνών.

ΕΔΕΚ

Λήψη μέτρων για αποτροπή τουρκικών σχεδιασμών

Λήψη πολιτικών και οικονομικών μέτρων για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών για την Αμμόχωστο
Οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στο δίκτυο CNN Turk επιβεβαιώνουν αυτά που ήδη από το 2017 η ΕΔΕΚ υποδείκνυε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα θέματα της Αμμοχώστου και από το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας το οποίο θα υποβοηθούσε αυτή την κατάσταση. Μάλιστα είχαμε καταθέσει στην κυβέρνηση πακέτο με συγκεκριμένα οικονομικά και πολιτικά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν σε βάρος του κατοχικού καθεστώτος τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μέθοδος αποτροπής ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Εκτιμούμε πως έστω και τώρα είναι αναγκαία από την πλευρά της κυβέρνησης η λήψη πολιτικών και οικονομικών αντίμετρων σε βάρος του κατοχικού καθεστώτος έτσι ώστε να καταστεί σαφές στο κατοχικό καθεστώς και στην Τουρκία ότι οι προκλήσεις τους δεν μένουν αναπάντητες. Όσο οι προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος παραμένουν αναπάντητες, όχι μόνο δεν θα τερματίζονται αλλά αντίθετα θα εκτραχύνονται οι παράλογες διεκδικήσεις και προκλητικές ενέργειες.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει τη Συμφωνία Κυπριανού – Ντενκτάς του 1979 και τα ψηφίσματα 550 και 789 του ΟΗΕ που αναφέρουν ρητώς πως η Αμμόχωστος πρέπει να αποδοθεί κατά προτεραιότητα στους νόμιμους κατοίκους της.

Η διεκδίκηση της εφαρμογής των πιο πάνω και της κατά προτεραιότητα επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της είναι επιβεβλημένη.

Προσφυγή στο Σ.Α.

Επιβαλλόμενη είναι η προσφυγή στο Συμβούλιο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με τις Τουρκικές επιδιώξεις στο θέμα της Αμμοχώστου όπως έχουν επαναδιατυπωθεί και προσφάτως μέσα από τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος μίλησε για απόφαση όσον αφορά τον σταδιακό εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

Η ΕΔΕΚ θέλει να επισημάνει πώς η συγκεκριμένη προσφυγή πρέπει να τύχει κατάλληλης προετοιμασίας ώστε να έχει θετικό αποτέλεσμα στην βάση και των σχετικών ψηφισμάτων για την Αμμόχωστο. Την ίδια στιγμή η κυπριακή κυβέρνηση επιβάλλεται να προχωρήσει στην λήψη πρακτικών , πολιτικών και οικονομικών μέτρων σε σχέση με τις συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας για τον σταδιακό εποικισμό της περίκλειστη πόλης της Αμμοχώστου με στόχο την ανακοπή συνέχισης αυτών των ενεργειών.

ΕΛΑΜ

Οι τουρκικές προκλήσεις δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες

Το τελευταίο χρονικό διάστημα βλέπουμε να εντείνονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Βαρώσι, δείχνοντας ξεκάθαρα πως ο τουρκικός επεκτατισμός συνεχίζεται αμείωτος.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) τονίζει ότι οι προκλήσεις δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες, ούτε θα πρέπει για ακόμα μια φορά η Κυβέρνηση να περιοριστεί σε επίπεδο διακηρύξεων, που εξ όσων φάνηκε και με τις πειρατικές ενέργειες στις κυπριακές θάλασσες, δεν είχαν κανένα απολύτως αποτέλεσμα.

Οφείλει τόσο η Κυβέρνηση, όσο και τα κόμματα που συμμετέχουν στην Ευρωβουλή, να ασκήσουν πιέσεις ούτως ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Ως εκ τούτου προτείνουμε:
– Να ζητήσουμε να επιβληθεί εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία από την ΕΕ
– Να απαιτήσουμε να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία από την ΕΕ
– Να απαιτήσουμε να αποκοπούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια που δίνονται στην Τουρκία και στο Ψευδοκράτος
– Να αιτηθούμε να σταματήσουν οριστικά οι προσπάθειες για τελωνειακή ένωση Τουρκίας – ΕΕ
– Να ζητήσουμε ενεργοποίηση του άρθρου 42 (7) της Συνθήκης της ΕΕ

Επιπλέον, εις ότι αφορά την καταπάτηση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ για το Βαρώσι από την Τουρκία, θα πρέπει να την καταγγείλουμε στον ΟΗΕ και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ζητώντας ταυτόχρονα άμεση παρέμβαση.

Επειδή όμως, δεν πρέπει να αναμένουμε πάντα από τρίτους να μας σώσουν, αλλά θα πρέπει και η Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει άμεσα στις δικές της ενέργειες, όπως είναι:
– αφαίρεση της Κυπριακή Ταυτότητας από τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι έχουν ταυτότητα του ψευδοκράτους
– κλείσιμο όλων των οδοφραγμάτων.

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Άμεση σύγκληση του εθνικού συμβουλίου και προσφυγή στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ

Η κινητικότητα που υπήρξε τις τελευταίες μέρες στο Κυπριακό, τόσο με την επαφή του Προέδρου Αναστασιάδη με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων κ. Μουσταφά Ακιντζί, όσο και με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κα. Τζέιν Χολ Λουτ, δυστυχώς δεν επιβεβαίωσαν την αρχική αισιοδοξία του ΠτΔ καθώς δεν υπήρξε κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Για εμάς είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η στάση της Τουρκίας δεν επιτρέπει δυστυχώς να υπάρχουν πολλές ελπίδες για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και κυρίως για την σύντομη κατάληξη της σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό. Εκείνο που σήμερα συμβαίνει είναι η προσπάθεια των εδώ εγκάθετων της Τουρκίας να εκμεταλλευτούν μονόπλευρα την Αμμόχωστο, αφήνοντας το Κυπριακό στο περιθώριο.

Ωστόσο δεν μπορεί να επικρατήσει η στασιμότητα, με το πρόσχημα ότι ακόμα μελετώνται τα επόμενα βήματα. Η ολιγωρία που επιλέγει η Κυβέρνηση να επιδείξει δεν είναι προς το συμφέρον κανενός και σίγουρα δεν τερματίζει την αδηφάγο Τουρκία από τους στόχους της. Δεν μας διαφεύγει επίσης το γεγονός ότι σημειώνεται διγλωσσία και σύγχυση στη κυβέρνηση.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με τον πιο έντονο τρόπο επαναλαμβάνει δημόσια το αίτημα του για άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες της πορείας που έφεραν νέο αδιέξοδο αλλά και να κατατεθούν ιδέες για τα επόμενα βήματα – πέραν από τις μελέτες της Κυβέρνησης – στο Κυπριακό. Με την ίδια ένταση επαναλαμβάνουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα έπρεπε ήδη να έχει προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις μεθοδεύσεις που σχεδιάζονται στα κατεχόμενα με τις ευλογίες της Άγκυρας για την Αμμόχωστο.

Για Αμμόχωστο:

Στηρίζουμε το αίτημα των νόμιμων κατοίκων της πόλης της Αμμοχώστου για επιστροφή σε μια ελεύθερη Αμμόχωστο στα πλαίσια μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης και σύσσωμη η Επαρχιακή Επιτροπή του Κινήματος συμμετέχουν σήμερα στην μεγάλη αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου.

“Αυτές τις κρίσιμες ώρες απαιτείται ενότητα, ψυχραιμία και οργάνωση. Είναι φανερή – ακόμα και από τις σημερινές δηλώσεις του κ. Ερντογάν η ενόχληση των Τούρκων από την εμπλοκή ισχυρών χωρών στην υπόθεση της εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου της περιοχής, γεγονός που θέτει εμπόδια στα σχέδια της Τουρκίας για μετατροπή της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου σε τουρκική λίμνη. Η Αμμόχωστος για άλλη μια φορά χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης για να πετύχουν τον απόλυτο εκβιασμό. Δεν πρέπει να πέσουμε σε αυτή την παγίδα. Ελπίζουμε να έχουν γνώση οι φύλακες” δήλωσε ο κ. Περδίκης.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συγκαλέσει άμεσα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου κατά την οποία να συζητηθεί η πρόταση για προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Δημοκρατική Παράταξη

Η Δημοκρατική Παράταξη καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να θέσει το θέμα της Αμμοχώστου με τον πλέον αυστηρό τρόπο ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθώς και στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχει μαζί του, αφού θεωρεί ότι οι τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι θα προχωρήσουν στο άνοιγμα της περίκλειστης Πόλης της Αμμοχώστου, αποτελούν ένα ακόμα κομμάτι της “αχαλίνωτης και επικίνδυνης ρητορικής και πολιτικής συμπεριφοράς της Τουρκίας”.

Σε ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Παράταξη αναφέρει πως θα πρέπει επίσης να γίνει όλη η διπλωματική και πολιτική κινητοποίηση προς διάφορα ισχυρά κέντρα αποφάσεων, για να αποτραπεί εν τη γενέσει της μια τέτοια εξέλιξη γιατί σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή η Τουρκία προχωρήσει στο άνοιγμα της Αμμοχώστου, θα πρόκειται ουσιαστικά για 3η φάση της τουρκικής εισβολής.

Καταληκτικά, αναφέρει ότι “τέτοιες ενέργειες ναρκοθετούν την προσπάθεια που καταβάλλεται για συνομολόγηση των όρων αναφοράς και την επανέναρξη των συνομιλιών”, σημειώνοντας ότι “θα πρέπει τα ΗΕ να βρουν τους τρόπους να κάμψουν την κορυφωμένη προκλητικότητα της Τουρκίας και να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού”.

Famagusta.News