Τατάρ: Nέα βήματα στο Βαρώσι «στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» στο «πρόγραμμα διακυβέρνησης»

«Το έδαφος για λύση ομοσπονδίας έχει εξαφανιστεί», υποστηρίζει ο Τατάρ

IMG 20220422 WA0023 750x3751 1

Ο συνασπισμός των κομμάτων Εθνικής Ενότητας, Δημοκρατικού και Aναγέννησης στα κατεχόμενα παρουσίασε το πρόγραμμα «διακυβέρνησης» στη «βουλή». Από τη συνεδρίαση απείχαν οι «βουλευτές» της αντιπολίτευσης. Η συζήτηση επί του προγράμματος θα αρχίσει αύριο Πέμπτη και αναμένεται να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης το ερχόμενο Σάββατο ή την ερχόμενη Κυριακή. Η ανάγνωση του προγράμματος έγινε από τον «πρωθυπουργό» Φαΐζ Σουτζούογλου και τους «υπουργούς» παιδείας, εργασίας και γεωργίας.

Σημειώθηκε ότι η «κυβέρνηση» θα λάβει μέτρα που θα αναζωογονήσουν γρήγορα την οικονομία και ότι ο κύριος στόχος είναι η εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για την ευημερία «του λαού της “τδβκ”». Αναφέρθηκε ότι η οικονομική κρίση επηρέασε βαθιά ακόμη και τις οικονομίες των πιο ισχυρών χωρών του κόσμου, συγκλόνισε επίσης την οικονομία του ψευδοκράτους και ότι στόχος είναι αυτό να σταθεί στα πόδια του.

Θα συνεχίσουν τα βήματα για τα Βαρώσια

Στο «πρόγραμμα διακυβέρνησης» αναφέρεται ότι το «πρωτόκολλο» που υπογράφηκε με την Τουρκία αποδεικνύει ότι η Άγκυρα στέκεται στο πλευρό του ψευδοκράτους υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Για την «εξωτερική πολιτική» και το Κυπριακό αναφέρεται ότι κύριος στόχος είναι η προστασία και η προώθηση των δικαιωμάτων του «τ/κ λαού». Αναφέρεται επίσης ότι έγιναν πολλές προσπάθειες υπό την αιγίδα των ΗΕ και ότι αυτές απέτυχαν λόγω της «απορριπτικής στάσης της ε/κ πλευράς». Επισημαίνεται εξάλλου ότι το 2017 μετά την κατάρρευση στο Κραν Μοντανά, το έδαφος για λύση ομοσπονδίας έχει εξαφανιστεί.

Αναφορές γίνονται για την αναγνώριση της «κυριαρχίας» των Τ/κ, για έξοδο από την «απομόνωση» και για προστασία των συμφερόντων τους στο θέμα του φυσικού αερίου.

Για τα Βαρώσια αναφέρθηκε ότι θα συνεχιστούν τα βήματα «στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» και θα λαμβάνονται οι απαραίτητες αποφάσεις για το άνοιγμα των Βαρωσίων σε συνεργασία με την Τουρκία.

Μήνυμα «δύο κρατών» και εγγυήτρια η Τουρκία!

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας τοποθετήθηκε για την επέτειο των δημοψηφισμάτων για το Σχέδιο Ανάν και άσκησε κριτική στον διεθνή παράγοντα για το ρόλο του. Ανέφερε ότι την περίοδο του Σχεδίου Ανάν «ο τ/κ λαός έπραξε το καθήκον του και πραγματοποίησε παραχωρήσεις ακόμα και στο ζήτημα της κυριαρχίας». Παρ’ όλα αυτά δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν στους Τ/κ την ώρα που οι Ε/κ εντάχθηκαν στην ΕΕ. Ο κ. Τατάρ επανέλαβε τη γνωστή θέση του για το ζήτημα των εγγυήσεων αναφέροντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ κατάργηση των εγγυήσεων, καθώς η μόνη μας εγγύηση είναι η εγγυήτρια δύναμη της Τουρκίας και ο στρατός της ως αποτρεπτική δύναμη». «Μετά από τόσα χρόνια αγώνα δεν πρόκειται να μετατραπούμε σε μπάλωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

dialogos.com.cy