Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου προσκληθείς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων είχε την ιδιαίτερη ευκαιρία,την ημέρα της μνήμης του Αγ. Αποστόλου Βαρνάβα, που είναι και η θρονική εορτή της Εκκλησίας της Κυπρου, να μεταβεί στην Ι. Μονή του Αγ. Βαρνάβα στα κατεχόμενα, όπου και ο τάφος του Αγίου. Εκεί χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας.
Συλλειτούργησαν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος και ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ι. Μονής και Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Κύπρου Αχιμ. Ιωάννης Ιωάννου. Πολλοί πιστοί προσήλθαν από την ελεύθερη Κύπρο για να συμμετάσχουν στην πανήγυρη.
Ο Απ. Βαρνάβας, όπως είπε στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κορωνείας, αναφέρεται για πρώτη φορά στις Πράξεις των Αποστόλων. Ηταν μια αξιοσέβαστη προσωπικότητα της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων. Γι’αυτό όταν πληροφορήθηκαν ότι στην Αντιόχεια κάποιοι κηρύττουν τον Χριστό,έστειλαν τον Βαρνάβα,για να εξακριβώσει, αν πρόκειται περί γνησίου χριστιανικού κηρύγματος. Όταν διεπίστωσε εκεί ο Βαρνάβας την ορθότητα της χριστιανικής διδασκαλίας » εχάρη » τονίζει το βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων και αναφέρεται ακόμα ότι ο Βαρνάβας » ην ανήρ αγαθός και πλήρης πνεύματος Αγίου και πίστεως «. Στην συνέχεια συνάντησε στην Ταρσό τον Απ. Παύλο και έμειναν για ένα χρόνο στην Αντιόχεια κηρύττοντας με επιτυχία το Ευαγγέλιο. Μαζί ήλθαν στην Κύπρο,στην Πρωτεύουσα τότε Σαλαμίνα και από εκεί προχώρησαν στην Πάφο ευαγγελιζόμενοι τον Χριστό.
Αργότερα ο Βαρνάβας,που ήταν Κύπριος την καταγωγή,ξαναγύρισε στην Κύπρο και οργάνωσε την Εκκλησία της Κύπρου. Έγινε ο πρώτος Επίσκοπος Σαλαμίνος. Αμέσως χειροτόνησε Επισκόπους στα μεγάλα κέντρα του νησιού. Στο Κίτιο ( Λαρνακα ) τον Αγ. Λάζαρο,τον τετραήμερο ,στην Ταμασό τον Αγ. Ηρακλείδιο,στην Αμαθούντα τον Μνημόνιο και αρκετούς ακόμα επισκόπους σε όλο το νησί και έτςι οργάνωςε την Εκκληςία.Γι’αυτό και θεωρείται ο ιδρυτής της Εκκλησίας της Κύπρου.
Ο Απ. Βαρνάβας, θεωρείται ο πρώτος από του εβδομήκοντα αποστόλους και είχε όλα τα χαρακτηριστικά της αποστολικότητας :
Ο Τάφος του και η Μονή του βρίσκονται εδώ στα κατεχόμενα. Η ανακάλυψη αυτού του Τάφου τον 5ον αιώνα ήταν η αφορμή ,για να γίνει η Εκκλησία της Κύπρου Αυτοκέφαλη. Σήμερα, ημέρα της Μνήμης του, ας τον ικετεύσουμε εκτενώς να μας αξιώσει να εορτάσουμε σύντομα την Μνήμη του σε μια επανενωμένη και ελεύθερη συνολικά Κύπρο.
Λευκωσία Χριστοφίδης Χάρης Περικλέους 39Α Στρόβολος 22511351 Γεωργίου Χάρις 28ης Οκτωβρίου 1, κατ.11 Έγκωμη 22255535…
Του Αγίου Πολυκάρπου Ιερομάρτυρος και του Οσίου Πολυχρονίου είναι σήμερα, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου.Τα ονόματα που…
Λευκωσία Τοούλας Ανδρέας Λεωφ. Κέννετυ 22 Δ Λευκωσία 22460202 Μούγης Μάριος Ανδροκλέους 15Β Λευκωσία 22763575…
Δύο χρόνια συμπληρώνονται την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου από τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, που στοίχισε…
Σε κινητοποίηση τέθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, έπειτα από πυρκαγιές σε σπίτια στη Λευκωσία και το…
Του Οσίου Θαλασσίου είναι σήμερα, Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου.Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα είναι:Θαλάσσιος, Θαλάσσης, Θάλασσα, Θαλασσινή,…