Τη θέση του ΕΚ για επιστροφή των Βαρωσίων, τόνισε η Μέτσολα στη Βουλή

Η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου συναντήθηκε με την κ. Δημητρίου στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στην Κύπρο

b annita exclusive

Την ξεκάθαρη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους, εξέφρασε η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, αμέσως μετά τη σύντομη συνάντησή της με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου. Η κ. Μέτσολα συναντήθηκε με την κ. Δημητρίου στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στην Κύπρο, αμέσως μετά τη συνάντησή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής.

Στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής, η κ. Μέτσολα ανέφερε ότι η συζήτησή τους κάλυψε ευρύ φάσμα θεμάτων, που αφορούσε, μεταξύ άλλων, την ενεργειακή κρίση, το κόστος ζωής για τους πολίτες στην Ευρώπη, τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως επίσης και τις πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά το Κυπριακό, επαναβεβαιώνοντας την αλληλεγγύη του ΕΚ προς την Κύπρο και την έκκληση για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυσή του.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσο θα τηρήσει το ΕΚ προς την Τουρκία αντίστοιχη στάση με αυτή προς τη Ρωσία μετά την επίθεση στην Ουκρανία, η κ. Μέτσολα τόνισε ότι το ΕΚ έχει επανειλημμένα καταδικάσει το γεγονός ότι η Τουρκία παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσον αφορά την Αμμόχωστο. «Κατά συνέπεια, υποστηρίζουμε την άμεση επιστροφή των Βαρωσιών στους νόμιμους κατοίκους τους», ανέφερε η κ. Μέτσολα, προσθέτοντας ότι «τα Βαρώσια και η πόλη της Αμμοχώστου είναι σύμβολο του κυπριακού προβλήματος, ενός ευρωπαϊκού προβλήματος, και θέλω να το τονίσω αυτό, καθώς δηλώνει την προοπτική μίας ειρηνικής λύσης.

Ερωτηθείσα αν η ΕΕ θα έχει εκπροσώπους στο τραπέζι των συνομιλιών, εφόσον ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, η Πρόεδρος του ΕΚ ανέφερε ότι «πάντα πιέζουμε προς την επίλυση των συγκρούσεων, θέλουμε ο κόσμος να έρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πιέζουμε για λύση με την οποία να συμφωνούν και οι δύο πλευρές και αν αυτό σημαίνει ότι, πέρα από τους εκπροσώπους των ΗΕ, χρειάζονται και εκπρόσωποι της ΕΕ, αυτό είναι κάτι που πάντα αποδέχεται το ΕΚ».

ΚΥΠΕ