Τις τουρκικές ενέργειες στην Αμμόχωστο, καταδικάζει η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων

famagusta oct 8 cna 1920x1184 1 Κατεχόμενη Αμμόχωστος

Τις τουρκικές ενέργειες στην Αμμόχωστο, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα για άλλη μια φορά το Διεθνές Δίκαιο και πιο συγκεκριμένα τα Ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καταδικάζει η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων (ΕΚΔ), η οποία καλεί όλους να συμμετάσχουν στη σημερινή έκτακτη εκδήλωση διαμαρτυρίας στο οδόφραγμα της Δερύνειας.

Σε ανακοίνωση, η ΕΚΔ αναφέρει ότι σε σημερινή τακτική συνεδρία της, συζήτησε «εκτάκτως ως πρώτο θέμα τη νέα παράνομη τουρκική ενέργεια ανοίγματος του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου ως πρώτο βήμα εποικισμού και της περίκλειστης περιοχής, ώστε να εξετάσει τρόπους συλλογικής αντίδρασης του προσφυγικού κόσμου».

«Η σημερινή ειδεχθής κίνηση της κατοχικής δύναμης, που αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο βήμα εποικισμού της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, έχει αναμφίβολα προεκτάσεις οι οποίες επηρεάζουν καθοριστικά την ολότητα του εθνικού μας προβλήματος, δυναμιτίζοντας και το κλίμα επανέναρξης των συνομιλιών για επίτευξη συμφωνημένης λύσης», προσθέτει.

Παράλληλα, η ΕΚΔ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στον αδελφό Δήμο Αμμοχώστου και τον κόσμο του, που σήμερα παρακολουθεί ανήμπορος και οργισμένος, όπως αναφέρει, την αγαπημένη του πόλη να δέχεται μια νέα τουρκική εισβολή.

Αναφέρει επίσης πως «όλοι οι Κατεχόμενοι Δήμοι δηλώνουν την ετοιμότητά τους να συνδράμουν και να στηρίξουν ενεργά τις όποιες ενέργειες κριθούν σκόπιμες για τερματισμό αυτών των παράνομων και προκλητικών κινήσεων της Τουρκίας».

«Όλοι συντασσόμαστε δυναμικά στο πλευρό του αδελφού Δήμου για συλλογική αντίδραση στα τεκταινόμενα νέα τετελεσμένα και προς τούτο, έχουμε μεταφέρει εισήγησή μας προς την Ένωση Δήμων Κύπρου για γενική κινητοποίηση για το θέμα της Αμμοχώστου και για να τεθεί τούτο προς διάφορα Ευρωπαϊκά Σώματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα οποία η Ένωση εκπροσωπείται», προσθέτει.

Τέλος, η ΕΚΔ αναφέρει πως στη σημερινή έκτακτη εκδήλωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στις 5:00 μ.μ. στο οδόφραγμα της Δερύνειας, την Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων θα εκπροσωπήσει η Δήμαρχος Λευκονοίκου, Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη και καλεί όλο τον προσφυγικό κόσμο και ευρύτερα όλο τον κυπριακό λαό να συμπαραταχθεί στο πλευρό των Αμμοχωστιανών στη δύσκολη αυτή περίσταση.

«Ο αγώνας του προσφυγικού κόσμου είναι και παραμένει κοινός και αδιαίρετος και το πρόβλημα της κατοχής αφορά και πονά όλους μας ανεξαιρέτως», καταλήγει.