Το θέμα της Αμμοχώστου σε επαφές αντιπροσωπείας του Δήμου στις Βρυξέλλες

cache 1500x3000 Analog medium 351182 2222017 exclusive, Αλέξης Γαλανός

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου κ. Αλέξης Γαλανός, συνοδευόμενος από τους Δημοτικούς Συμβούλους του κατεχόμενου Δήμου κ.κ. Χρύσανθο Ζαννέτο, Κωστάκη Χατζηκακού και Ανδρέα Σιοπαχά, είχαν μεταξύ 26-28 Μαρτίου 2018 σειρά επαφών στις Βρυξέλλες. Επίκεντρο των επαφών της αντιπροσωπείας ήταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου o Πρόεδρος και τα μέλη της αντιπροσωπείας, είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν και να ανταλλάξουν απόψεις με ευρωβουλευτές για το θέμα της Αμμοχώστου.

Συγκεκριμένα, η αντιπροσωπεία είχε χωριστές συναντήσεις με την Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Αναφορών, ενόψει και της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει η εν λόγω Επιτροπή στην Κύπρο στις 7-8 Μαΐου 2018, σε συνέχεια της αρχικής αποστολής της Επιτροπής Αναφορών για το θέμα της Αμμοχώστου το 2007. Στόχος της νέας αποστολής της Επιτροπής Αναφορών είναι να διαπιστώσει κατά πόσο έχουν εφαρμοστεί οι συστάσεις στις οποίες προέβη το 2007 σε σχέση με την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Η αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου συναντήθηκε, επίσης, με ηγέτες και άλλους παράγοντες των διαφόρων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε αυτό το πλαίσιο, η αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την Πρόεδρο της Ενωτικής Αριστεράς κα Gabriele Zimmer, στην παρουσία των Κύπριων ευρωβουλευτών κ.κ Νεοκλή Συλικιώτη και Τάκη Χατζηγεωργίου. Συναντήθηκε, επίσης, με την κα Kati Piri, Εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Έκθεση για την Τουρκία και την κα Renate Sommer, Σκιώδη Εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την Έκθεση για την Τουρκία.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε και με όλους τους Κύπριους Ευρωβουλευτές, με τους οποίους συζητήθηκαν θέματα ευρύτερου συντονισμού ιδιαίτερα ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης της Επιτροπής Αναφορών στην Κύπρο. Τέλος, η αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου είχε συνάντηση με τον Κύπριο Επίτροπο κ. Χρήστο Στυλιανίδη και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατά την παραμονή τους στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, η αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου παρευρέθηκε σε ειδική εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο. Στην εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από την αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κύπρου στην ΕΕ και τον Ευρωβουλευτή κ. Κώστα Μαυρίδη, μίλησε και η Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών κα Cecilia Wikstrom.

Πηγή: ΓΤΠ