Το βακούφικο των Βαρωσίων έκλεισε, δηλώνει ο Σογιέρ

Με έγγραφα που περιλαμβάνονται σε βιβλίο το οποίο έδωσε στην Γενί Ντουζέν, ο πρώην πρόεδρος του ΡΤΚ και βετεράνος πολιτικός από την Αμμόχωστο, Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ υποδεικνύει ότι το βακούφικο στο οποίο το ΕΒΚΑΦ προβάλλει ότι ανήκει η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων το ίδρυμα Αμπντουλάχ Πασιά, αποζημιώθηκε και έκλεισε το 1935.

Στην συνέντευξή του ο κ. Σογιέρ αναφέρεται στο βιβλίο με τίτλο “Η ιστορία των τ/κ βακούφικων με έγγραφα” του Μουσταφά Χασάν Αλτάν το οποίο είχε τυπωθεί από το ΕΒΚΑΦ το 1986.

Το βιβλίο βασίστηκε σε επίσημα έγγραφα που αναφέρουν ότι “δεν υπάρχει τέτοιο ίδρυμα στην Κύπρο”, παρουσιάστηκε τότε από τον πρώην Τ/κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, την εισαγωγή έγραψε ο Ράιφ Ουσάλ, τότε πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΚΑΦ και του “τμήματος θρησκευτικών υποθέσεων” και ο πρόλογος από τον Σουνέρ Τσουβαλτζίογλου, τότε γενικό διευθυντή του ΕΒΚΑΦ. Επιπλέον, το βιβλίο είχε δοθεί στον τότε “πρωθυπουργό” Όσμαν Ορέκ.

Ο κ. Σογιέρ σχολίασε στην εφημερίδα την διαφημιστική εκστρατεία που γίνεται το τελευταίο διάστημα στα κατεχόμενα, σε δρόμους, διαφημιστικές πινακίδες, ΜΜΕ ότι τα Βαρώσια ανήκουν στο ΕΒΚΑΦ και το συγκεκριμένο βακούφικο. Χαρακτήρισε “χοντροειδέστατη” αυτή την διαφημιστική εκστρατεία λέγοντας ότι το “φαινόμενο ΕΒΚΑΦ στα Βαρώσια” δεν στέκει, ούτε μπορεί να στηριχθεί ιστορικά. Κάλεσε δε τον διευθυντή του ΕΒΚΑΦ, κ. Μπεντέρ, που προβαίνει σε δηλώσεις ότι τα Βαρώσια ανήκουν στο ΕΒΚΑΦ, να δώσει στην δημοσιότητα τα έγγραφα που περιέχονται στο εν λόγω βιβλίο.

Στο μεταξύ, η “επίτροπος διοικήσεως”, Εμινέ Ντιζνταρλί αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των Βαρωσίων και είπε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα περιουσιακά δικαιώματα.