ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ: Ενημέρωσε το συμβούλιο της Ευρώπης για Αμμόχωστο

bopsadsadasdadasd Βαρώσια, Συμβούλιο Ευρώπης

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Τορναρίτης ενημέρωσε τη Μόνιμη Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού και επικεφαλής της Κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), κ. Νίκος Τορναρίτης, συμμετείχε σε συνεδρία της διευρυμένης Μόνιμης Επιτροπής, της οποίας οι εργασίες ολοκληρώθηκαν χθες.

Στο πλαίσιο της συνεδρίας, συζητήθηκε το θέμα της Αμμοχώστου, κατόπιν αιτήματος του κ. Τορναρίτη, ο οποίος ενημέρωσε εκτενώς τα μέλη της Συνέλευσης για το παράνομο άνοιγμα από την Τουρκία τμήματος του παραλιακού μετώπου της περιφραγμένης περιοχής της κατεχόμενης πόλης.

Οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας, επεσήμανε ο κ. Τορναρίτης, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα σχετικά ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία καθορίζουν το πλαίσιο επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και προνοούν για τη μεταβίβαση της περιοχής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με τα ψηφίσματα, τόνισε, οποιεσδήποτε απόπειρες εποικισμού τμήματος της πόλης είναι απαράδεκτες και νομικά άκυρες. Ο κ. Τορναρίτης σημείωσε τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετά από προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην οποία επαναβεβαιώνονται προηγούμενα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο και ζητείται όπως η Τουρκία ανακαλέσει την παράνομη πράξη της και αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που δυνατόν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί. Οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας υπονομεύουν τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού υπογράμμισε ο κ. Τορναρίτης. Οι κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας επί του εδάφους και η συνεχιζόμενη παράνομη δραστηριότητα της χώρας αυτής στην κυπριακή ΑΟΖ τόνισε ο κ. Τορναρίτης, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη δυναμικής αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας, ώστε να αποτραπεί η εμβάθυνση της διχοτόμησης στην Κύπρο και να ευοδωθούν οι προσπάθειες για ειρηνική και συνολική διευθέτηση του προβλήματος. Κάλεσε δε τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να επιδείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη προς την Κυπριακή Δημοκρατία και να ασκήσουν την επιρροή τους, ώστε η Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, να εγκαταλείψει τις απαράδεκτες αξιώσεις της σε βάρος της Κύπρου και να συμβάλει θετικά και ουσιαστικά στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ