Τουρκία για Αμμόχωστο: Θέλουν να πάει στο ΕΒΚΑΦ

Αμμόχωστος, Βαρώσια, ΕΒΚΑΦ, κλειστή περιοχή, Νέα Αμμοχώστου, Τουρκία

Η Τουρκία θέλει να χρησιμοποιήσει τη δήθεν επιστροφή περιουσιών προς τους Ελληνοκυπρίους στην Αμμόχωστο ως άλλοθι για να ενισχύσει τη θέση της ότι η κλειστή περιοχή, σχεδόν κατά 75% ανήκει στο ΕΒΚΑΦ. Οι σχεδιασμοί των Τούρκων σε σχέση με την κλειστή περιοχή των Βαρωσίων περνά από διάφορες φάσεις και πάει πέραν από την πρόσκληση προς Ελληνοκυπρίους να πάνε να πάρουν την περιουσία τους με μόνη απαίτηση να είναι υπό τη διοίκηση του ψευδοκράτους.

Τόσο από τις ενέργειες της τουρκικής πλευράς όσο και από τις πληροφορίες που έχει υπόψη της η κυπριακή Κυβέρνηση φαίνεται πως η Τουρκία έχει ήδη έτοιμο οδικό χάρτη για το πώς θα προχωρήσει στο θέμα της Αμμοχώστου, με τελικό στόχο στην κλειστή περιοχή να μπει «τουρκική βούλα», δηλαδή να «νομιμοποιηθεί η θέση της Τουρκίας ότι αυτές οι περιουσίες είναι βακουφικές και ως εκ τούτου της ανήκουν».

Ο Μετίν Φεϊζίογλου (πρόεδρος της Ένωσης Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας) στις δηλώσεις του παραδέχθηκε τον μπελά που υφίσταται η Τουρκία λόγω των διεκδικήσεων των ελληνοκυπριακών περιουσιών στην Αμμόχωστο. Σήμερα υπάρχουν 281 υποθέσεις ενώπιον της «επιτροπής ακίνητων περιουσιών» με το κόστος για το τουρκικό δημόσιο να υπολογίζεται στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Το συγκεκριμένο ποσό θεωρείται εξαιρετικά μεγάλο. Γι’ αυτό και η τουρκική πλευρά αποφάσισε να προωθηθεί φορολογία προς όσους κατέχουν ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα να καταβάλλουν ένα ποσοστό για την «επιτροπή». Δεν αναμένεται ότι θα καταφέρουν στο τέλος να καλύψουν πλήρως το ποσό αυτό.

Παράλληλα, η τουρκική πλευρά θέλει να διατηρήσει την «επιτροπή» ως ικανοποιητικό ένδικο μέσο πείθοντας γι’ αυτό το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Παράλληλα μέσω του ΕΔΑΔ θέλει να κερδίσει χρόνο προκειμένου να περάσει το δικό της αφήγημα ότι η πλειοψηφία της γης στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου είναι βακουφική και ανήκει στο ΕΒΚΑΦ. Αυτό αποδεικνύεται και μέσα από μια σειρά αλληλογραφίας από τουρκικής πλευράς προς το ΕΔΑΔ. Όπως επίσης καταγράφεται και μέσα από τις τελευταίες συζητήσεις που είχαν γίνει στα κατεχόμενα και εντός της «επιτροπής».

Η Άγκυρα και το τουρκικό καθεστώς γνωρίζουν ότι η πρόσκληση προς τους Ελληνοκυπρίους, είτε μέσω της «επιτροπής» είτε με δημόσια έκκληση, για να έχουν δικαίωμα χρήσης των περιουσιών τους στην Αμμόχωστο, δεν θα βρει ουσιαστική απήχηση. Γνωρίζει ότι οι Ελληνοκύπριοι, όσο κι αν επιθυμούν να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους, δεν θα δεχθούν να τις πάρουν και να είναι υπό τουρκική διοίκηση, πολύ δε περισσότερο να αναγνωρίσουν με την πράξη τους αυτή τη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου», όπως το έθεσε και ο Φεϊζίογλου.

Περαιτέρω θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει έγγραφα του ΕΒΚΑΦ προκειμένου «να καταρρίψει» τις διεκδικήσεις των Ελληνοκυπρίων παρουσιάζοντας τις υπό αναφορά περιουσίες ως βακουφικές.

Μέσω αυτής της οδού η Τουρκία πιστεύει ότι θα καταφέρει να πετύχει σειρά αποφάσεων, πρώτα ενώπιον της «επιτροπής» και των «δικαστηρίων» του ψευδοκράτους και εν συνεχεία στο ΕΔΑΔ, οι οποίες να καθιστούν την περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων ως τουρκική. Αυτό ήταν κι ένα από τα σλόγκαν που χρησιμοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο κατά τη σύσκεψη στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου, ότι τα Βαρώσια είναι τουρκικό έδαφος. Απομένει τώρα να στηρίξουν αυτό τον ισχυρισμό με το κατάλληλο νομικό πλαίσιο.

Αντιπαράθεση στη «βουλή» για το Βαρώσι

Οι σχεδιασμοί της Τουρκίας δεν προκαλούν αναστάτωση μόνο στη Λευκωσία αλλά, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου, έφεραν και αντιπαραθέσεις εντός των κατεχομένων. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα (μετάφραση ΓΤΠ), κατά την τελευταία συνεδρία της «βουλής» του κατοχικού καθεστώτος ακούστηκαν έντονες επικρίσεις. Στις επικρίσεις απάντησε ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ, ο οποίος υποστήριξε ότι η κίνηση για την Αμμόχωστο δεν έχει καμία σχέση με τις «εκλογές» και πρόσθεσε: «Να περιμένουμε άλλα 50 χρόνια για το Βαρώσι; Μπορεί να μην είμαστε εντός του διεθνούς δικαίου, μπορεί να μη μας αναγνωρίζουν, αλλά το κράτος μας συνεχίζει να μεγαλώνει παρά τις κάποιες δυσκολίες. Οι δηλώσεις του κ. Οκτάι και των άλλων αξιωματούχων για το Βαρώσι εύφραιναν την καρδιά μας».

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων Ερχάν Αρικλί είπε ότι επιθυμία ήταν να συμμετάσχουν και η αντιπολίτευση και ο Ακιντζί στη συνάντηση. Υποστήριξε ωστόσο ότι, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του, ο Ακιντζί δεν θα μπορούσε να συναντηθεί τόσο εύκολα με αξιωματούχους από την Τουρκία.

Ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Ασίμ Ακάνσοϊ μίλησε για «σημαντική κίνηση για το Βαρώσι» επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να βγούμε εκτός του διεθνούς δικαίου».

Εξάλλου, σε ερώτηση του «βουλευτή» του CTP Οζντίλ Ναμί «πώς θα λύσετε το Βαρώσι την ώρα που υπάρχει ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ», ο Τατάρ απάντησε ότι «ο ΟΗΕ είναι υστερινή δουλειά».

Άξιζε ένα, τώρα παίρνουν εκατό

Στη διάρκεια της συζήτησης στη «βουλή» του κατοχικού καθεστώτος, ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ κατέγραψε και μια άλλη άποψη της τουρκικής πλευράς που έχει να κάνει με την κοστολόγηση των ελληνοκυπριακών περιουσιών.

Απαντώντας στη «βουλευτή» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Ντογούς Ντεριά,η οποία ρώτησε από πού θα βρεθούν τα χρήματα για τα κτήρια στην Αμμόχωστο, ο Τατάρ είπε ότι αυτό θα γίνεται μέσω της «επιτροπής ακίνητων περιουσιών» και με επιστροφή περιουσιών. Σημείωσε ότι μια περιουσία στο Βαρώσι που άξιζε ένα εκατομμύριο δολάρια το 1974 τώρα θα είναι 100 εκατομμύρια δολάρια και πρόσθεσε ότι οι ιδιοκτήτες θα το υποδεχτούν αυτό με ικανοποίηση.

Επιστολές, διαμαρτυρίες και αντιδράσεις στη Λευκωσία

Επιστολές προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τους ηγέτες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στην ΕΕ έστειλε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας στην Αμμόχωστο. Για το θέμα αυτό ο ΠτΔ προτίθεται να ενημερώσει αξιωματούχους και ηγέτες της ΕΕ κατά το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο οποίο θα συμμετάσχει.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενέταξε τις ενέργειες της Τουρκίας στην περίπτωση της Αμμοχώστου μέσα στο ευρύτερο πλέγμα των προκλήσεων της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η διεθνής κοινότητα δεν έχει ενεργήσει για να αντιμετωπίσει τις κινήσεις της Τουρκίας στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ και στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ή το σχέδιό της να ανοίξει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. «Δεν υπάρχει αποφασιστικότητα από τις χώρες να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα και αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο σύγκρουσης », ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι η Γαλλία είναι η μόνη χώρα που έχει αναλάβει έναν ενεργό ρόλο στην περιοχή.

Στο μεταξύ, έντονες είναι και οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων για το θέμα της Αμμοχώστου.

Το ΔΗΚΟ σημείωσε πως η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της μέσω της λεγόμενης «πρωτοβουλίας» για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, με την οποία στην ουσία επιδιώκει να εξασφαλίσει αναγνώριση κυριαρχίας στο ψευδοκράτος.

Η ΕΔΕΚ ανέφερε πως «τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας γύρω από τη δήλωση του προέδρου της Ένωσης Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας επιβεβαιώνουν τις προθέσεις της Τουρκίας που δεν είναι άλλες από το να χρησιμοποιεί την Αμμόχωστο ως το δέλεαρ για την επίτευξη λύσης τουρκικών προδιαγραφών».

Το ΕΛΑΜ πιστεύει πως «η τουρκική πολιτική κινείται σε ένα παιχνίδι εγκλωβισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω του οποίου θα οδηγηθούμε στην αναγνώριση του κατοχικού εκτρώματος, είτε μέσω της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, είτε μέσω της Αμμοχώστου».

Για το θέμα της Αμμοχώστου τοποθετήθηκε χθες και εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κύπρο «η πολιτική μας για τα Βαρώσια δεν έχει αλλάξει. Κάθε μονομερής ενέργεια για άνοιγμα των Βαρωσίων ή για εποικισμό της πόλης με ανθρώπους πέραν των νομίμων κατοίκων της δεν θα συνέβαλλε στην επανέναρξη των συνομιλιών για λύση και θα ήταν αντίθετη με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν στον σεβασμό αυτών των ψηφισμάτων από όλα τα μέρη». Σεβασμό στα ψηφίσματα του ΣΑ ΟΗΕ ζήτησαν με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ και εκπρόσωπος των πρεσβειών της Ρωσίας, της Γαλλίας, και της Βρετανίας.

Πηγή: philenews